10 μυστικά για τις παραλίες της Αττικής

Μυστικοί ορμίσκοι, κρυμμένα ταβερνάκια και tips για βραδινούς τύπους: Μάθετε τα «μυστικά» που κρύβουν δέκα από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Αττικής.
10 μυστικά για τις παραλίες της Αττικής
Ήρθε και πάλι η ώρα που βγάζουμε τα μαγιό από το πατάρι και ο καιρός μας κάνει να ονειρευόμαστε παραλίες και απλωτές σε γαλάζια νερά. Μόνο που οι καλοκαιρινές διακοπές, για τους περισσότερους από εμάς, αργούν ακόμη, κι έτσι δεν μας μένει παρά να καταφύγουμε στις ακτές της Αττικής για τις πρώτες μας βουτιές.

Κι επειδή, λίγο-πολύ, όλες οι αττικές παραλίες έχουν χάσει την «σφραγίδα» της μυστικής όασης, δεν έχουμε να σας αποκαλύψουμε άλλες «άγνωστες αμμουδιές» - κι αυτό γιατί σας τις έχουμε συστήσει όλες παλαιότερα, εδώ. Αυτή τη φορά, θα σας μυήσουμε στα μικρά μυστικά της κάθε παραλίας, για να ξέρετε τι να περιμένετε ή τι να αναζητήσετε στην καθεμία. Πάρτε την ψάθα σας και φύγαμε για:

Λεγραινά
Ελαφρώς μακρινή, η παραλία των Λεγραινών βρίσκεται λίγο μετά το 60ο χιλιόμετρο Αθηνών Σουνίου), αλλά αξίζει κάθε χιλιόμετρο που θα διανύσετε, αφού αποτελεί μία από τις ωραιότερες της Παραλιακής από το Λαγονήσι ως το Σούνιο. Και μπορεί η ανοιχτόχρωμη ψιλή άμμος της και τα διαυγή νερά της να μην είναι πια μυστικά, αλλά αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι πως εδώ αξίζει να μείνει κανείς ως αργά το απόγευμα, αφού το σκηνικό μας χαρίζει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, από τα πιο φαντασμαγορικά εντός Αττικής.

Λιμανάκια

Περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, τα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, στον δρόμο για την Βάρκιζα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή χάρη στα βαθυγάλαζα νερά τους, ενώ αποτελούν πρόκληση για όσους έχουν αδυναμία στα εντυπωσιακά μακροβούτια, αφού η βουτιά από τα βράχια είναι ο μοναδικός τρόπος να βρεθείτε στο νερό. Το ιδιαίτερο tip όμως, που μπορούμε να σας δώσουμε για την συγκεκριμένη παραλία, είναι να την επισκεφθείτε όσο πιο νωρίς το πρωί γίνεται: Χάρη στη γωνία από την οποία πέφτει το φως του ήλιου εκείνη την ώρα στα ούτως ή άλλως εντυπωσιακά νερά της, το βαθύ μπλε γίνεται ακόμη πιο εξωτικό, τόσο που σχεδόν θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στην Αττική.

Κόκκινο Λιμανάκι

Τα κόκκινα βράχια που την περιβάλλουν και τα ανοιχτογάλαζα νερά της μπροστά στο ψιλό βοτσαλάκι είναι το όμορφο σκηνικό που προκαλεί τους Αθηναίους να ανηφορίσουν λίγο μετά τη Ραφήνα, ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες. Αλλά η βουτιά στο Κόκκινο Λιμανάκι είναι η μισή μόνο απόλαυση, για όσους γνωρίζουν πως ακριβώς πάνω από τα σκαλάκια απλώνει τα τραπεζάκια του το «Μπαλκόνι», ένα εστιατόριο… όνομα και πράγμα που προσφέρει θαλασσινές νοστιμιές και συνταγές δημιουργικής κρεατοφαγικής κουζίνας (υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα), αλλά και απολαυστική θέα προς τη θάλασσα.

Μπλε Λιμανάκι
Από το Κόκκινο περνάμε στο Μπλε Λιμανάκι, που βρίσκεται κρυμμένο στα βράχια της Ραφήνας. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη σας «τραβήξει», αφού αυτό που φαίνεται δεν είναι παρά μια τσιμεντένια προβλήτα με ξύλινες ομπρέλες. Προχωρήστε, όμως, ακόμη λίγο, και θα διαπιστώσετε ότι δίπλα στην προβλήτα βρίσκεται μια μικροσκοπική βοτσαλωτή παραλία, που χωρά… λίγους και καλούς, οι οποίοι θα την προλάβουν για να «καβατζώσουν» μία μίνι ιδιωτική πλαζ κατ’ αποκλειστικότητα. Η σχετικά ανεπαρκής σήμανση (πιθανότατα θα χρειαστεί να ρωτήσετε τους ντόπιους, αφού στρίψετε αριστερά στο τέρμα του κεντρικού δρόμου της Ραφήνας, πριν το Κόκκινο Λιμανάκι), εγγυάται ότι δεν θα έχετε πολλούς… ανταγωνιστές.

ΚΑΠΕ

φωτό: Giorgos Marossis
Η κρυφή αμμουδιά με τα κυκλαδίτικα νερά δεν άργησε να γίνει το πιο γρήγορα διαδομένο μυστικό στην πόλη τα τελευταία τρία χρόνια, γι’ αυτό και θα βρείτε πολλούς διεκδικητές τετραγωνικών μέτρων άμμου εκεί που οδηγούν τα σκαλοπάτια, λίγο πριν τα Λεγραινά. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει ακόμη ένας «άσσος» στο μανίκι της ομολογουμένως όμορφης αυτής παραλίας: Στα αριστερά, όπως κοιτάτε τη θάλασσα, αν είστε διατεθειμένοι να βραχείτε ελαφρώς για να περάσετε πίσω από τα βράχια, θα βρεθείτε σε μια μικρότερη παραλία, το μικρό αμμουδερό αδερφάκι του ΚΑΠΕ που θα σας χαρίσει την πολυπόθητη ησυχία.

Καβούρι

Είναι η πιο κοντινή στο κέντρο της Αθήνας παραλία, γι’ αυτό και σφύζει από ζωή καθημερινά από τον Ιούνιο και μετά. Το Καβούρι όμως έχει και μια «δεύτερη ζωή», αυτή που ξεκινά μόλις ο ήλιος δύσει: Όσοι ξέρουν, έρχονται ως εδώ τη νύχτα για βραδινό μπάνιο, αφού μιλάμε για την… τέλεια άμμο, χωρίς κανένα βότσαλο, βράχο ή πέτρα να μας βάζει παγίδες στα νυχτερινά μας βήματα εντός και εκτός νερού. Κάπως έτσι, η πιο αμμουδερή παραλία της Αθήνας θυμίζει κάθε βράδυ ένα απέραντο (όσο και αυθόρμητο) beach party, όσο διαρκεί το καλοκαίρι.

Μάτι

Προσπεράστε τα beach bars, τα café, τα αυτοσχέδια γήπεδα ρακέτας και beach volley στην αρκετά φασαριόζικη πλευρά της κύριας παραλίας του Ματιού. Προτιμήστε να κινηθείτε στο διάστημα ανάμεσα στο Μάτι και τον Άγιο Ανδρέα. Θα αποζημιωθείτε με τους μικρούς κολπίσκους που θα ανακαλύψετε εκεί, πολύ πιο ήσυχοι και με ψιλό βότσαλο να φιλοξενεί τις απομονωμένες σας βουτιές. Δική μας αγαπημένη γωνιά, ο κολπίσκος ακριβώς κάτω από την Αμπελούπολη, που διαθέτει πεύκα και μικρές σπηλιές, τις οποίες σχηματίζουν τα βράχια της περιοχής.

Μαραθώνας

Ναι, είναι ασφυκτικά γεμάτες και όχι αυτό που θα λέγαμε «παράδεισος» για όσους αναζητούν απομόνωση και ησυχία. Ωστόσο, οι παραλίες του Μαραθώνα δεν θα ενθουσιάσουν μόνο τους 20άρηδες που ψάχνουν beach bars και οργανωμένες παραλίες… «to see and to be seen». Επιφυλάσσουν μια έκπληξη στα πέριξ και για τους φυσιολάτρες, οι οποίοι μπορούν να επισκεφθούν τον γειτονικό δρυμό, το «Εθνικό Πάρκο Μαραθώνα-Σχοινιά», που προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000 και περιλαμβάνει το δάσος της Κουκουναριάς, υδροβιότοπους, λιμνοπηγές, μια λίμνη και σκηνικά ιδανικά για birdwatching.

Σέσι

Είναι η βορειότερη των «βόρειων» παραλιών της Αττικής, κάτι που την καθιστά από μόνη της μυστικό, κρυμμένο περί τα 22 χιλιόμετρα από τον τύμβο του Μαραθώνα (εξ ου και η «μυστικότητά» του, αφού λίγοι είναι διατεθειμένοι να διανύσουν την παραπάνω διαδρομή). Αν ωστόσο κάνετε τον κόπο, θα βρεθείτε μπροστά στα καθαρά νερά με το ψιλό βότσαλο και τα αρμυρίκια που φτάνουν μέχρι την ακρογιαλιά.

Ψάθα

Μπορεί να απέχει 66 ολόκληρα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, αλλά η εναλλακτική του Κορινθιακού δίνει στις εξορμήσεις προς την Ψάθα έναν αέρα «μίνι-εκδρομής». Μάλιστα, οι φαν του ελεύθερου κάμπινγκ ξέρουν καλά πως εδώ μπορούν να στήσουν την σκηνή τους και να διανυκτερεύσουν στην απέραντη αμμουδερή (ή καλύτερη… ημιβοτσαλωτή) έκτασή της. Δύο πράγματα, όμως, πρέπει να γνωρίζετε για την περιοχή: Πρώτον, χρειάζεται οπωσδήποτε, πέρα από την σκηνή σας, να έχετε μαζί σας και αντικουνουπικό. Δεύτερον, μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την εξαίσια γαριδομακαρονάδα του Άγγελου (τηλ. 2296052852), στο ομώνυμο ταβερνάκι στο τέρμα της παραλίας, τα τραπεζάκια του οποίου σχεδόν ακουμπούν το κύμα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v