Η ατζέντα του Φεβρουαρίου: 25 αφορμές εξόδου

Τα καλύτερα πάρτι, οι μεγαλύτερες συναυλίες, οι οσκαρικές ταινίες, τα ωραιότερα θέατρα και όλα όσα θα μας… βγάλουν έξω αυτόν τον μήνα.
Η ατζέντα του Φεβρουαρίου: 25 αφορμές εξόδου
της Ηρώς Κουνάδη 

Οι οσκαρικές ταινίες πλημμυρίζουν τις σκοτεινές αίθουσες, όπως το θέλει η παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ενώ μουσικές και θεατρικές σκηνές ανακοινώνουν πολλά υποσχόμενες συνεργασίες και επιστροφές-έκπληξη. Ιδού είκοσι πέντε διαφορετικά πράγματα που θα μας… βγάλουν έξω τον Φεβρουάριο.

Οι μουσικές που θα ακούσουμε

Last Drive και Illegal Operation: Δύο σχήματα που συνδέουν τις απαρχές της ελληνικής ανεξάρτητης ροκ σκηνής με την περίοδο της πιο ζωηρής και ακμαίας φάσης της συναντιούνται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, στις 8 Φεβρουαρίου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15€. 

Marsheaux: Το φοβερό και τρομερό δίδυμο από τη Θεσσαλονίκη, που διεκδικεί επάξια τον τίτλο της σημαντικότερης synth μπάντας των τελευταίων χρόνων, έρχεται με νέο album στις αποσκευές του, το Inhale, αλλά και παλιά αγαπημένα tracks, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στο Death Disco του Ψυρρή. Η είσοδος κοστίζει 8€. 



Blue Oyster Cult: Οι θρύλοι της hard rock καταφτάνουν στο Gagarin, με support τους The Big Nose Attack, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 28€ στην προπώληση και 32€ στο ταμείο.

Γιώργος Απέργης: Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής “Update” που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά η Στέγη, ο Γιώργος Απέργης παρουσιάζει την οπτικοακουστική παράσταση Luna Park, με τέσσερις ερμηνευτές (Eva Furrer, Johanne Saunier, Richard Dubelski, Mike Schmid) επί σκηνής. Στις 21 Φεβρουαρίου. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 15€ και φτάνουν έως 28€. 

Μπάμπης Στόκας και Φίλιππος Πλιάτσικας: Με τίτλο «Η άλλη πλευρά του μπλε», η παράσταση των δύο μουσικών που έχει ήδη σημειώσει επιτυχία στο εξωτερικό (ως “The other side of Greece”) παντρεύει τη σύγχρονη ελληνική ροκ με τις παραδοσιακές μουσικές της Ηπείρου και της Κρήτης. Από τις 22 Φεβρουαρίου, και για τέσσερα Σάββατα, στο Γκάζι Live. Οι τιμές των εισιτηρίων δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Χάρις Αλεξίου και Τάνια Τσανακλίδου: Δύο μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού συναντιούνται επί σκηνής μετά από πολύ καιρό, στο Anodos Live Stage, από τις 7 Φεβρουαρίου. Η σύμπραξή τους είναι από μόνη της λόγος να ανυπομονούμε για τον Φεβρουάριο.

Τα πάρτι στα οποία θα χορέψουμε

The Kids are Alright: Μεγάλο πάρτι με μεγάλα ονόματα στο line up, για να ξεκινήσει καλά ο μήνας. Έχουμε και λέμε: Erol Alkan, Ghost Culture, Fever Kids, Blue Lagoon, Tako και Dynamons μοιράζονται τα δύο stages του Ρομάντσο το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10€.

Evolution Warehouse Party: Το πρώτο μεγάλο techno party της χρονιάς έρχεται στις 15 Φεβρουαρίου σε μια αποθήκη του Βοτανικού (στο 192 της Ορφέως) και φέρνει στα decks του grande προσκεκλημένους όπως οι Umek, Uto Karem, A. Paul και Christian Cambas. Τα εισιτήρια κοστίζουν 12€. 

My Boom Raise The Dead label night: Στα decks του six d.o.g.s, ο Blend Mishkin, ο BnC και ο Mr. SoundProof, παίζουν electro dancehall, moombahton, trap hip hop και drum & bass, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου. Η είσοδος κοστίζει 5€.



Trashformers: Το απόλυτο 90s party επιστρέφει την 1η Φεβρουαρίου στο Koo-Koo, με πολλή… Macarena, πολύ Άννα Βίσση και πολύ cult διάθεση. Οι πόρτες ανοίγουν στις 23.37 (ναι, έτσι ακριβώς) και τα πρώτα 50 εισιτήρια κοστίζουν 10€ με ποτό –τα επόμενα κοστίζουν 10€ με μπύρα ή κρασί. 

Cayetano DJ Set: Ο αγαπημένος μας Γιώργος Μπρατάνης αναλαμβάνει τα decks του Four Twenty Break Bar στην Αιόλου, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε

Ιλιάδα: Η αριστουργηματική παράσταση του Στάθη Λιβαθινού που είδαμε πέρυσι στο Φεστιβάλ Αθηνών (και ξαναείδαμε το φθινόπωρο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) επιστρέφει, στο Θέατρο Χώρα αυτή τη φορά, για εννέα μόνο παραστάσεις, από τις 12 Φεβρουαρίου. Τα εισιτήρια θα κοστίζουν 18€.



Οι απόψεις ενός κλόουν: Ο Αργύρης Ξάφης σκηνοθετεί στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού, το σπάνιο έργο του Χάινριχ Μπελ, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Γάλλο, Δέσποινα Κούρτη, Θανάση Λέκκα και Δημήτρη Παπανικολάου. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου. Τα εισιτήρια κάθε Τετάρτη και Πέμπτη κοστίζουν 13€ σε όλες τις σκηνές του Εθνικού.

Ο Κουλοχέρης του Σποκέιν: Ο Καρμάικλ, ένας ανάπηρος μοναχικός άνθρωπος, αναζητά το κομμένο χέρι του και μπλέκει με δύο νεαρούς απατεώνες και έναν ενοχλητικό ρεσεψιονίστ, στη μαύρη κωμωδία του Μάρτιν ΜακΝτόνα (σεναριογράφου της Αποστολής στη Μπριζ) που ανεβαίνει στο Θέατρο Αργώ από 3 Φεβρουαρίου. Σκηνοθετεί ο Νίκος Χανιωτάκης και πρωταγωνιστούν οι Τάκης Σπυριδάκης, Ντάνυ Γιαννακοπούλου, Γεράσιμος Σκαφίδας, Σαμουήλ Ακίνολα. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15€.

Πρόβα Νυφικού: Ο Βασίλης Βαφέας σκηνοθετεί το δημοφιλέστατο έργο των Ντόρας Γιαννακοπούλου - Θανάση Νιάρχου, στη Σκηνή Rex του Εθνικού Θεάτρου, από τις 19 Φεβρουαρίου. Ισχύει και εδώ το μειωμένο εισιτήριο των 13€ (για όλους) κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε: Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί την κωμωδία του Λουίτζι Πιραντέλλο, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου, με πρωταγωνιστές την ίδια και τους Μηνά Χατζησάββα, Μαρία Κεχαγιόγλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Κώστα Μπερικόπουλο και Μιχάλη Οικονόμου. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 15€ , εκτός των παραστάσεων της Τετάρτης και της Πέμπτης που κοστίζουν 13€.

Cats: Ένα από τα δημοφιλέστερα musical όλων των εποχών καταφτάνει απευθείας από το West End του Λονδίνου στη σκηνή του Θεάτρου Badminton, στις 26 Φεβρουαρίου. Η παράσταση θα είναι στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους και συνοδεία ορχήστρας. Τα εισιτήρια θα ξεκινούν από 15€ και θα φτάνουν τα 70€.

Eraritjaritjaka, το μουσείο των φράσεων: Η multimedia παράσταση του πρωτοπόρου σκηνοθέτη Heiner Goebbels, με τον δυσπρόφερτο τίτλο, ανεβαίνει στη Στέγη από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου, βασισμένη σε κείμενα του νομπελίστα συγγραφέα Ελίας Κανέττι. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 15€ και φτάνουν έως 28€. 

Οι ταινίες που θα δούμε

Her
: Μοναχικός συγγραφέας (ο Joaquin Phoenix) ερωτεύεται ένα… λειτουργικό σύστημα (με τη φωνή της Scarlett Johansson) και η ιστορία τους φτάνει μέχρι τις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Στις αίθουσες θα τη δούμε στις 6 Φεβρουαρίου.



Dallas Buyers Club: Υποψήφια για έξι Όσκαρ, η ταινία του Jean-Marc Vallée ακολουθεί τον Matthew McConaughey ως τυχοδιώκτη ηλεκτρολόγο που νοσεί από AIDS στο ρατσιστικό και ομοφοβικό Ντάλας του 1985. Στις αίθουσες στις 13 Φεβρουαρίου.

Nymph()maniac: Το δεύτερο μέρος της πολυσυζητημένης ταινίας του Lars Von Trier έρχεται στις αίθουσες στις 20 Φεβρουαρίου. Όσα θέλετε να ξέρετε για το πρώτο μέρος, θα τα βρείτε εδώ.

Robocop: Οι λάτρεις των blockbuster έχουν έναν πολύ καλό λόγο να σημειώσουν την 6η Φεβρουαρίου στο ημερολόγιο. Η ταινία του José Padilha με τους Joel Kinnaman και Gary Oldman αναμένεται, αν μη τι άλλο, θεαματική.

Mandela: Η βιογραφία του Nelson Mandela διά χειρός Justin Chadwick (του The Other Boleyn Girl) με τους Idris Elba και Naomi Harris καταφτάνει (και αυτή) στις αίθουσες στις 6 Φεβρουαρίου.

Philomena: Η πάντα υπέροχη (και αυτή τη φορά υποψήφια για Όσκαρ) Judi Dench συμπρωταγωνιστεί με τον Steve Coogan στη δραματική ταινία του Stephen Frears που αναμένουμε στις αίθουσες στις 27 Φεβρουαρίου.

Και τι άλλο θα κάνουμε;

David Sedaris: Ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους αμερικανούς κωμικούς συγγραφείς συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αρχιμανδρίτη, σε μια ανοιχτή συζήτηση στη Στέγη, στις 18 Φεβρουαρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v