5 ωραίες θεατρικές προτάσεις για το Σαββατοκύριακο

Θέατρο πολιτικό, θέατρο ονειρικό, θέατρο με ελεύθερη είσοδο, θέατρο για το οποίο μιλά όλη η πόλη. Θέατρο για όλους (και για όλα) αυτό το Σαββατοκύριακο.
5 ωραίες θεατρικές προτάσεις για το Σαββατοκύριακο
Τα θέατρα της πόλης επιμένουν σταθερά και το 2014, κόντρα στις απαισιόδοξες προβλέψεις, να γεμίζουν κόσμο, να ρίχνουν τις τιμές τους και να προτείνουν ενδιαφέρουσες παραστάσεις για όλους –είτε θέλετε μια ανάλαφρη έξοδο, είτε τροφή για σκέψη, είτε ένα μεγάλο θέμα να συζητάτε στο καθιερωμένο «φαγητό μετά το θέατρο». Ιδού πέντε παραστάσεις που ξεχωρίσαμε γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Ανάκριση στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00, Κυριακή στις 20.00
Τιμή εισιτηρίου: 20€ (12€ το φοιτητικό)


Βασικά στελέχη του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς δικάζονται, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας. Κατήγοροί τους, οι λιγοστοί επιζήσαντες του στρατοπέδου συγκέντρωσης, που καλούνται να ανασύρουν εφιαλτικές αναμνήσεις και να διηγηθούν –με πολλές ανατριχιαστικές λεπτομέρειες– τις ημέρες τους στο Άουσβιτς. Ο γερμανός συγγραφέας Peter Weiss, βασίζει το συγκλονιστικό του αυτό έργο στα πρακτικά της συγκεκριμένης δίκης. Στην παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, στο ρόλο του δικαστή, ηγείται ενός 12μελούς θιάσου, και το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα γροθιά στο στομάχι και ένα δριμύ κατηγορώ ενάντια στον ναζισμό.

Φλαντρώ στο Εθνικό Θέατρο
Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00, Κυριακή στις 19.30
Τιμή εισιτηρίου: 15€ (10€ το φοιτητικό)

Η αρχόντισσα Φλαντρώ, χήρα με δυο κόρες, ζει για χρόνια καταπιεσμένη και στερημένη από έρωτα. Με την εμφάνιση ενός νεαρού άντρα, τα μυστικά και τα απωθημένα της ανέραστης ζωής της σκιάζουν την ψυχή και το σπίτι της. Για να τα ξορκίσει, αποφασίζει να δώσει τον νεαρό άντρα στη μεγάλη της κόρη, ελπίζοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα τον κρατήσει κοντά της και συγχρόνως θα τον απομακρύνει από τη δεύτερη κόρη της, την οποία ζηλεύει και ανταγωνίζεται. Οι ενέργειές της, όμως, θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Μπροστά στο αδιέξοδο θα επιλέξει την πιο ακραία και επώδυνη λύση.

Το έργο του Παντελή Χορν, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα της ελληνικής λογοτεχνίας των αρχών του προηγούμενου αιώνα, σκηνοθετεί υποδειγματικά (και πρωταγωνιστεί) η πάντα υπέροχη Λυδία Κονιόρδου. Η παράσταση είναι ατμοσφαιρική, κινείται στα όρια του σωματικού θεάτρου, ενώ τις εντυπώσεις κλέβει η Μαρία Διακοπαναγιώτου στον ρόλο της υπηρέτριας Γαρουφαλιάς.

Αλεπούδες στο Θέατρο Επί Κολωνώ
Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 19.00
Τιμή εισιτηρίου: 16€ (12€ το φοιτητικό)


Σε έναν υποθετικό (αλλά γεμάτο συμβολισμούς) κόσμο, η αλεπού έχει ανακηρυχθεί θανάσιμη απειλή για την κοινωνία. Ο κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί να την τρέμει, παρ’ όλο που υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι όλες οι αλεπούδες έχουν εξολοθρευτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο Ουίλιαμ Μπλόρ, ένας ειδικά εκπαιδευμένος «ανιχνευτής», σταλμένος από την κεντρική εξουσία, φτάνει στο αγρόκτημα του Σαμουήλ και της Ιουδίθ για να διερευνήσει μία υπόνοια ύπαρξης αλεπούδων. Όσο προχωράει η έρευνά του, θα συμβούν γεγονότα που θα αλλάξουν την ζωή και των τριών για πάντα.

Παράσταση γεμάτη συμβολισμούς (για την πολιτική, τη θρησκεία, την χειραγώγηση των ανθρώπων, την αυθυποβολή, τις επαναστάσεις και τα ξεκινήματά τους), οι Αλεπούδες στο Θέατρο του Νέου Κόσμου είναι, κατά τη γνώμη μας, μια από τις καλύτερες θεατρικές προτάσεις της σαιζόν. Σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη και ερμηνεύουν εξαιρετικά οι Δημήτρης Λάλος, Ιωάννα Παππά, Χάρης Χιώτης και Ιωάννα Κολλιοπούλου.

Τίρζα στο Θέατρο Ιλίσια
Κυριακή στις 21.15
Τιμή εισιτηρίου: 16€


Ο Γέργκεν Χόφμέιστερ είναι ένας άνθρωπος φιλήσυχος και διακριτικός, ένας άνθρωπος που από ευγένεια δεν κάνει ερωτήσεις. Έχει δύο κόρες και εργάζεται ως επιμελητής σε γνωστό εκδοτικό οίκο. Προσπαθεί να ζει ήρεμα, γιατί θεωρεί ότι η ησυχία είναι ευχάριστη για όλους. Αγαπά τις κόρες του χωρίς εξάρσεις. Δεν τον νοιάζει που η σύζυγός του τον εγκατέλειψε για να ζήσει με τον νεανικό της έρωτα, δεν τον νοιάζει που εν μια νυκτί έχασε την περιουσία του. Αρκεί που έχει κοντά του τη βασίλισσα του ήλιου του, τη μικρή του κόρη Τίρζα.

Μια μέρα όμως όλα ανατρέπονται. Η σύζυγος επιστρέφει και ο καινούριος φίλος της μικρής του Τίρζα είναι ολόιδιος ο Μωχάμετ Άτα, ο τρομοκράτης που έριξε τους δίδυμους πύργους. Η Τίρζα είναι πολύ ερωτευμένη. Ο πατέρας της δεν την καταλαβαίνει, έχει καταργήσει τον έρωτα από μικρός, θεωρεί ότι ο φίλος της τη χρησιμοποιεί, αλλά την Τίρζα δεν τη νοιάζει. Όταν η Τίρζα ανακοινώνει ότι φεύγει διακοπές στην Αφρική με τον μουσουλμάνο φίλο της, ο πατέρας αναστατώνεται. Όλα ξαφνικά αρχίζουν να πονάνε.

Μια αλληγορική ιστορία για τα εγκλήματα του σύγχρονου Δυτικοευρωπαίου απέναντι στους συνανθρώπους του, τους απογόνους του και τους αδύναμους ανθρώπους του τρίτου κόσμου, δοσμένα με χιούμορ αλλά και απόγνωση σε ένα συγκλονιστικό έργο. Σκηνοθετεί ο Κώστας Φιλίππογλου και πρωταγωνιστούν οι υπέροχοι Στέλιος Μάινας, Άννα Μάσχα, Γιωργής Τσαμπουράκης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Τάσος Δημητρόπουλος, Ίριδα Μάρα.

Passport Project στο Zp87
Ζωοδόχου Πηγής 87, Εξάρχεια
Κυριακή στις 21.00
Είσοδος ελεύθερη

Ο μετανάστης και το αναγκαστικά βίαιο ταξίδι του, γίνονται η αφορμή για να παρακολουθήσουμε μέσα από το λόγο, τη σκηνική δράση, τη μουσική και 20 διασκευασμένα τραγούδια (σύγχρονα, δημοτικά, παραδοσιακά και ethnic) τη διαδρομή και τα πάθη του ήρωα μέσα στον χώρο και τον χρόνο, αναζητώντας τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας. Ένα ηλεκτρικό μπάσο και μια φωνή αφηγούνται τις ζωές ενός Κούρδου, ενός Αφρικανού, ενός Μικρασιάτη του ’22 και ενός Έλληνα που ξενιτεύεται πάλι σήμερα, «γιατί όλοι ξένοι είμαστε και μέσα κι έξω από τις πατρίδες».

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v