Πύργος Αθηνών: 15 hot spots στους Αμπελόκηπους

Μπιστρό και τσιπουράδικα, αμερικανική κουζίνα και κοκορέτσι, ζεστός καφές και επιτραπέζια, κι άλλες απολαύσεις στην πιάτσα γύρω από τον Πύργο των Αθηνών.
Πύργος Αθηνών: 15 hot spots στους Αμπελόκηπους
του Γιώργου Κόκουβα

Γαλλικά μπιστρό και παρεΐστικα τσιπουράδικα. Αμερικάνικα bagels και μερακλίδικο κοκορέτσι. Ναούς των επιτραπέζιων παιχνιδιών και ιταλικές νοστιμιές. Απ’ όλα έχει γύρω από τα… τείχη του ο Πύργος των Αθηνών.

Σε μια περιοχή από την οποία περνούσαμε βιαστικά, μόνο για σινεμαδάκι στον Γαλαξία και το Αθήναιον ή και για μια ιρλανδέζικη μπύρα στου Mike’s, πλέον γινόμαστε μόνιμοι θαμώνες, χάρη σε νέες αφίξεις αλλά και κλασικές αξίες που ανακαλύψαμε με αφορμή αυτές. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε φρέσκιες αλλά και παλιές καλές διευθύνσεις, οι οποίες μας καλούν να γνωρίσουμε μια γειτονιά που είναι πανεύκολο να τη βρεις. Απλώς, βάζεις σημάδι το ψηλότερο κτίριο της Αθήνας και… τριγυρνάς στη σκιά του. 

Espressaki café bistro 
Αγγ. Πυρρή 3, τηλ: 2110126765

Σε μια όμορφη γωνία, θα δείτε από μακριά κόσμο να κάθεται στις μπάρες μπροστά στη μεγάλη τζαμαρία και να κάνει χάζι στην περαντζάδα. Φτάνοντας στην είσοδο, θα περάσετε την μεγάλη ξύλινη πόρτα που δίνει πρόγευση για τις vintage πινελιές τις οποίες θα συναντήσετε και μέσα. Ρετρό πάτωμα, χαριτωμένα κουρτινάκια, πρωτότυπες ξύλινες βιβλιοθήκες, χειροποίητη διακόσμηση και ζεστοί jazz και ροκ ήχοι θα φιλοξενήσουν τον καφέ σας από νωρίς το πρωί ή το ποτό σας το βράδυ. Δική μας αγαπημένη απόλαυση, το μεσημεριανό διάλειμμα για βιβλίο και τσάι, από τις υπέροχες γεύσεις που θα διαλέξετε μέσα από τα κουτάκια πίσω από την μπάρα. Το βράδυ, επιλέγουμε ζεστό κρασί και αν μας έρθει λιγούρα, δοκιμάζουμε τα ωραία cupcakes ή τις φρέσκες μπαγκέτες. 

Κάισσα café 
Μεσογείων 12, τηλ: 2114110320

Οι φίλοι των επιτραπεζίων μπορούν να ησυχάσουν: Βρέθηκε ο «ναός» τους στο κέντρο της πόλης. Η γνωστή αλυσίδα επιτραπέζιων παιχνιδιών εγκαινίασε πριν έναν περίπου χρόνο το café της και το γέμισε με χρώματα και φυσικά με τα ομώνυμα επιτραπέζια για ατελείωτες ώρες cozy παιγνίου με την παρέα σας και την εμπεριστατωμένη καθοδήγηση από τους υπεύθυνους του χώρου. Καλός καφές, μουσική, δωρεάν wi-fi, φαγητό για τις… δύσκολες ώρες και πολλοί διαγωνισμοί και τουρνουά για τα πιο hot επιτραπέζια σας περιμένουν στον όμορφο χώρο – λειτουργεί καθημερινές από τις 14.00 και σαββατοκύριακα από τις 12.00 ως τα μεσάνυχτα, ενώ το παιχνίδι στοιχίζει 1€ ανά άτομο, ανεξαρτήτως ωρών παιχνιδιού. 

New York Sandwiches 
Σινώπης 3, τηλ: 2107778475

Μικρό στο μάτι, μεγάλο… στον ουρανίσκο: Το αμερικάνικο diner που έφερε γεύση από το «Μεγάλο Μήλο» στους Αμπελόκηπους ισορροπεί εξαιρετικά μεταξύ εστιατορίου και καλού γρήγορου φαγητού, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε στα μεγάλα ξύλινα τραπέζια, κάτω από τους χάρτες του νεοϋορκέζικου μετρό και τα αγαλματάκια της Ελευθερίας. Δοκιμάστε το veal sandwich με burger από φρέσκο μοσχαράκι γάλακτος πανέ, ψητές κόκκινες πιπεριές, μανιτάρια, τυρί προβολόνε και την σπιτική τους σος ντομάτας, το chicken parm για τους λάτρεις του κοτόπουλου και το σάντουιτς παστράμι για κάτι διαφορετικό. Θα βρείτε επίσης σούπα ημέρας, λαχταριστές σαλάτες σε lunch μέγεθος και αφράτο cheesecake για το κλείσιμο - δείτε το μενού εδώ.  

Epoca café 
Σινώπης 6, τηλ: 2107486231 & 2107753870

Ο ατμοσφαιρικός του χώρος θυμίζει «άλλες εποχές», το βαρύ ξύλο, οι πολυέλαιοι, οι μεγάλες αναπαυτικές πολυθρόνες παραπέμπουν σε κάτι αρχοντικό και κλασικό, χωρίς να χάνει τίποτα σε ζεστασιά. Στο Epoca θα πιείτε αχνιστό καφέ συνοδεία απολαυστικών βουτημάτων ή λαχταριστού σουφλέ σοκολάτας, ενώ το βράδυ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε σπάνιες ετικέτες malt whiskey και παλαιωμένο πόρτο. Το μεσημέρι θα βρείτε επίσης σάντουιτς, σαλάτες και μια επιλογή από ζεστά πιάτα.

La Fontana trattoria
Σινώπης 8, τηλ: 210 7799777
(φωτό: John Broupis)
Η μικρή, χαριτωμένη οικογενειακή τρατορία ακολουθεί πιστά τις ιταλικές προδιαγραφές, απλώνοντας τα τραπεζάκια με τα χαρακτηριστικά τραπεζομάντιλα μπροστά στην τζαμαρία για χάζι στην πολύβουη οδό Σινώπης και σερβίροντας ωραίες μακαρονάδες, νόστιμες πίτσες αλλά και μαγειρευτά όπως στιφάδο, ριζότο και ζεστά πιάτα ιταλικής και ελληνικής έμπνευσης σε τιμές περί τα 6-7€ ανά μερίδα. Υπολογίστε περί τα 12-15€ για πλήρες γεύμα. 

Ο Δάσκαλος 
Σινώπης 7, τηλ: 6937675807

Ο Πύργος Αθηνών έχει το δικό του… γευστικό φροντιστήριο, όπου ο «Δάσκαλος» παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα τσίπουρου και μεζέδων στα 12 θρανία του. Το μικρό, όμορφο τσιπουράδικο με τους τούβλινους τοίχους και την… τζαζ διάθεση (πού αλλού θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τσίπουρο Τυρνάβου σε εκδοχές όπως το tsipoujito - ήτοι τυρναβίτικο μοχίτο - υπό τους παντρεμένους ήχους της τζαζ και του Τσιτσάνη;) Θα δοκιμάσετε επίσης εξαιρετικό κρασί από τη Ζίτσα και μεζέδες όπως μπρουσκέτες με πικάντικη σος, λουκάνικο με πορτοκάλι ή λαχταριστό χοιρινό ριγανάτο και άλλες πολίτικες και παραδοσιακές νοστιμιές – υπολογίστε περί τα 10-15€ για τσίπουρο και χορταστικούς μεζέδες. Ο Δάσκαλος… διδάσκει από τις 12.00 ως τα μεσάνυχτα. 

Αγρίνιο 
Σινώπης 18, τηλ: 2107718384

Δεν διεκδικεί δάφνες διακόσμησης και αισθητικής – για την ακρίβεια είναι από εκείνα τα απλά, μικρά συνοικιακά κουτούκια, εκείνες τις ψησταριές που όμως είναι πάντα γεμάτες, γιατί οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν πως θα βρουν καλό φαγητό. Κι αυτό μεταφράζεται σε ξακουστό κοντοσούβλι, κεμπάπ, κοκορέτσι, σεφταλιές, κεφτεδάκια, αλλά και μερικές εναλλακτικές στο κρέας, όπως το πιάτο όσπριων της ημέρας, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά ή η ομελέτα που ετοιμάζει ο Μπάμπης, ο ιδιοκτήτης, προς τιμή του οποίοι οι περίοικοι αποκαλούν το μαγαζί «η γωνιά του Μπάμπη». Θα τα δοκιμάσετε όλα στη λαδόκολλα και θα πληρώσετε, χορτασμένοι, περί τα 15€. Λειτουργεί καθημερινές ως νωρίς το βραδάκι, ενώ τα σαββατοκύριακα η ψησταριά ξεκουράζεται. 

Burger Chef 
Μιχαλακοπούλου 105, τηλ: 210 7772463
Κατευθείαν από τις ΗΠΑ, ο σεφ του πρώην Chicky’s έφτασε στους Αμπελόκηπους για να τους χορτάσει κοτόπουλο, στην πιο απολαυστική του εκδοχή: Σε υπέροχα burgers, κυρίως από κρέας πουλερικού – υπάρχουν και τα beef burgers, αλλά θα είναι έγκλημα αν δεν δοκιμάσετε τις κοτο-σπεσιαλιτέ, ίσως οι καλύτερες του είδους που έχουμε δοκιμάσει. Θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στο Spicy Louisiana burger με την βραβευμένη ομώνυμη σος, το Jim Beam burger με σος από ουίσκι, το Hawaian burger με τη σος τεριάκι και τις ροδέλες ανανά, αλλά και το απίστευτο Texas chicken burger που ετοιμάζεται μέσα σε τετράγωνο φρεσκοφρυγανισμένο ψωμάκι με σκορδοβούτυρο και καπνιστό μπέικον. Θα τα απολαύσετε στον λιτό, pop χώρο του μαγαζιού ή στον καναπέ σας – για τους κατοίκους της περιοχής, το Burger Chef εξυπηρετεί με delivery. Τα burgers κυμαίνονται στα 4-6€.

Ώρα για snack break
Αν θέλετε κάτι πιο γρήγορο στην περιοχή, ειδικά αν δουλεύετε στα πέριξ του Πύργου Αθηνών, μπορείτε να κάνετε lunch break στις νέες αφίξεις της περιοχής: Δοκιμάστε τα φρέσκα σάντουιτς του Alex Corner (Αγγ. Πυρρή 5), τα λαχταριστά bagels του Boston Fresh (Έβρου 54), τις θανατηφόρες κρέπες του Dope in the town (Μεσογείων 2 και Αγγ. Πυρρή), τα αφράτα donuts του All One (Πύργος Αθηνών) ή τα ζεστά πιάτα ή τα σνακ στους ζεστούς χώρους των café Avanti (Σινώπης 3), Libro d’oro (Σινώπης 4) και Κόρτε (Μεσογείων 8). 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v