Γκοθάδικα στην Αθήνα: Η νύχτα φοράει ακόμα μαύρα

Κατεβήκαμε τα σκαλιά της Rebound, χορέψαμε EBM στο Second Skin, συνηθίσαμε το σκοτάδι στο Dark Sun και μεταφέρουμε εντυπώσεις από την goth σκηνή της πόλης.
Γκοθάδικα στην Αθήνα: Η νύχτα φοράει ακόμα μαύρα
των Νικόλα Γεωργιακώδη, Ηρώς Κουνάδη

Φαντάζεσαι σκοτεινά υπόγεια, κόσμο με λευκή πούδρα και eye liner στα μάτια, και πόρτα που θα σε κοιτάξει υποτιμητικά, πού νομίζεις ότι πας έτσι ντυμένος όπως-ήσουν-από-το-γραφείο; Αντ’ αυτών, ανακαλύπτεις μαγαζιά που θα μπορούσαν άνετα να γίνουν τα νέα σου στέκια, μουσικές που δεν είναι καθόλου «δύσκολες» στο άκουσμα (σε αντίθεση, ας πούμε, με κάποια υπο-είδη της metal) και ένα πολυσυλλεκτικό πλήθος κόσμου, που ποικίλλει από περσόνες με περίεργα ντυσίματα μέχρι παιδιά της διπλανής πόρτας που μπήκαν εδώ από περιέργεια και κόλλησαν, όπως κι εσύ. Αυτό είναι, σε λίγες γραμμές, το απόσταγμα μερικών εβδομάδων στα goth στέκια της Αθήνας. 

Μια μικρή… σκοτεινή αναδρομή

«Όταν λες Goth σκηνή, προφανώς αναφέρεσαι και στην EBM/Industrial πλευρά, αλλά γενικά μιλώντας και για χάρη συντομίας (αν και όχι ακριβές μουσικά) μπορούμε να την αναφέρουμε συνολικά σαν Goth σκηνή» αναλαμβάνει να μας διαφωτίσει ο Γιώργος Φακίνος, ιδιοκτήτης σήμερα του Second Skin και από τους πρωτεργάτες της σκηνής στην Αθήνα. «Η σκηνή ακριβώς επειδή σαν είδος υπάρχει από τα τέλη των 70s-αρχές 80s, περνάει από διάφορες φάσεις και από συνεχόμενα ups and downs, αλλά πάντα είναι εδώ, με καινούρια συγκροτήματα και καλλιτέχνες και πάντα υπάρχει νέος κόσμος που την ανακαλύπτει, γοητεύεται και ενδίδει…

»Η πρώτη χρυσή περίοδος ήταν αναμφισβήτητα στα μέσα και μέχρι τα τέλη των 80s, με groups όπως οι Sisters Of Mercy, The Mission, The Cult, Fields Of The Nephilim κλπ, που έμπαιναν αρκετά συχνά στα charts και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διάδοση της σκηνής και στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Μετά, για μερικά χρόνια πέρασε μία κάμψη, μέχρι που το Μetal συνάντησε το Goth στα μέσα των 90s, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον υβρίδιο και φέρνοντας κοντά δύο διαφορετικές μουσικές φυλές. Στα τέλη των 90s, groups όπως οι Apoptygma Berzerk, Mesh, Covenant, VNV Nation με ηλεκτρονικό, αλλά σκοτεινό ήχο έδωσαν άλλη πνοή (ειδικά στο clubbing) που άντεξε για μερικά χρόνια, για να έρθουμε στο 2005, όπου ένας πιο σκληρός σκοτεινός ηλεκτρονικός ήχος θα επικρατήσει με συγκροτήματα όπως οι Combichrist, Noisuf-X, SAM».

Ρωτάμε πόσο έχει επηρεαστεί η goth σκηνή από τη γενικότερη παρακμή του clubbing, και ο Γιώργος μας απαντά ότι «δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη η σκηνή από την κρίση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για παρακμή. Από πλευράς μουσικής, σίγουρα τα πράγματα είναι χειρότερα σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν ας πούμε. Εκεί που έβρισκα κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 4-5 πιθανά dancefloor hits για να παίξω το Σάββατο, τώρα θα είμαι τυχερός αν βρω αυτά τα 4-5 τραγούδια το μήνα…

»Η μεγάλη και πιο βασική πληγή της σκηνής στην Ελλάδα είναι το γεγονός πως έχει “σπάσει” σε μικρά κομμάτια. Τα ξεκατινιάσματα είναι παράδοση χρόνων στη σκηνή και αυτό δεν το βλέπω να αλλάζει, δημιουργώντας έτσι στρατόπεδα, άσχετα με το πόσο μικρός μπορεί να είναι ο κάθε “στρατός”. Φίλοι, haters, μαλάκες, ψώνια, όλοι έπαιξαν και παίζουν τον ρόλο τους για την σημερινή κατάσταση. Επίσης, όλοι νομίζουν πως μπορούν να γίνουν DJ’s. Παίρνουν ένα laptop, κατεβάζουν μερικά τραγούδια, πάνε στο κάθε άκυρο μικρό μπαρ που ο απελπισμένος ιδιοκτήτης θα τους δεχτεί αφού θα παίξουν τσάμπα, μαζεύονται αυτοί και 15 φίλοι τους και νομίζουν ότι έκαναν και κάτι σπουδαίο. Βάλ’ το αυτό να συμβαίνει κάθε Σάββατο με τουλάχιστον οκτώ διαφορετικές “επιλογές” και έχεις την εικόνα. Όλο αυτό θα αλλάξει, μόνο όταν συσπειρωθεί πάλι η σκηνή και σταματήσουν κάποιοι πουθενάδες να παριστάνουν τους Djs». 

Η dark πλευρά της μουσικής

«Είναι φυσικό μια σκηνή να έχει τα ups and downs της. Κάποιοι παλιοί φεύγουν γιατί μεγαλώνουν, κάποιοι νέοι έρχονται και βρίσκουν σιγά σιγά τον δρόμο τους. Το δικό μου σκεπτικό είναι ότι εμείς που μεγαλώσαμε με βινύλια και τα κυνηγούσαμε ένα ένα γιατί τότε δεν υπήρχε το Internet, αγαπήσαμε περισσότερο την μουσική. Τώρα μπορείς να ακούσεις οτιδήποτε, δεν υπάρχει καμία διάκριση», λέει ο Γιώργος Δρίβας, ιδιοκτήτης του θρυλικού Dark Sun στο Περιστέρι και προσθέτει:

«Σήμερα κάποιος θα ακούσει gothic και με την ίδια ευκολία θα ακούσει και σκυλάδικα. Αυτό εμείς δεν το είχαμε, υπάρχει ένα χάσμα γενεών. Δεν ξέρω τι σκέφτεται σήμερα ένας γκοθάς, δεν ξέρω αν υπάρχει κιόλας. Ίσως όλα αυτά είναι πλέον κατάλοιπα, όπως και με όλες τις μουσικές. Η νέα γενιά δεν θέλει να προσχωρήσει πουθενά γιατί έχει την πληροφορία έτοιμη και από παντού, δεν ξέρουν τι να διαλέξουν».

Σύμφωνα με τον Γιώργο, το κοινό που απευθύνεται το Dark Sun παραμένει σταθερό όλα αυτά τα χρόνια. «Γενικά στο κλάμπινγκ κρατάμε γερά σαν χώρα. Υπάρχουν συγκροτήματα, βγαίνουν συνεχώς νέοι καλλιτέχνες, δεν έχει πεθάνει αυτή η μουσική. Απλά πολλές φορές μπλέκεται με άλλα είδη όπως το indie ή το metal για να γίνει πιο mainstream», λέει χαρακτηριστικά και μιλά για το τι εκφράζει για εκείνον η σκοτεινή αυτή πλευρά της μουσικής.

«Πότε δεν ακολουθώ φανατικά κάτι, ακολουθώ αυτό που μου αρέσει είτε είναι μουσική είτε είναι θέατρο, οτιδήποτε. Δεν βάζω κατηγορίες. Η σκοτεινή αισθητική της τέχνης είναι αυτό που με τραβάει, ανέκαθεν για κάποιον λόγο με έλκυε γιατί έχει ένα βάθος. Υπάρχει κάτι πιο βαθύ από αυτό που φαίνεται σαν εικόνα, δεν μπορώ να θεωρήσω λογικούς τους ανθρώπους εκεί έξω, τους μικρομεσαίους, τους κουστουμαρισμένους. Ούτε εκείνοι εμένα. Αναγκαστικά έπρεπε να επιλέξω το σκοτάδι γιατί είναι πιο κοντά σε μένα και στην ιδιοτροπία μου», καταλήγει.

Rebound
Μηθύμνης 43, Πλατεία Αμερικής, τηλ.: 210 8650478

Το απόλυτα θρυλικό στέκι των παλιών «γκοθάδων» της πόλης, που κάποτε (όταν ακόμα δεν υπήρχε το Dark Sun) μπορούσαν μόνο εδώ να ακούσουν τις dark wave, goth και punk μουσικές τους. Σήμερα, μετά από πολλά ανοιγοκλεισίματα, το υπόγειο club στην Πλατεία Αμερικής θυμίζει σε ελάχιστα πράγματα την παλιά του αίγλη: Ο προτζέκτορας προβάλλει ακόμα slides, τα φώτα στο dancefloor ανάβουν μετά τη 1.00 το βράδυ –όταν ανεβαίνει και ο DJ στα decks– και οι κατά βάση dark wave μουσικές παίζουν στην παράδοξα χαμηλή ένταση που αφήνει τις συζητήσεις να ακούγονται αβίαστα.

Η Rebound καταφέρνει, ωστόσο, να διατηρεί την cult γοητεία της, μαζί με μια αίσθηση ενδιαφέρουσας παρακμής, πράγμα που σημαίνει ότι, δίπλα στους λιγοστούς νοσταλγούς των παλιών καλών εποχών της, θα δείτε να κάθονται στην μπάρα και πολύ λιγότερο μυημένοι 30άρηδες, που χαζεύουν χαμογελώντας τον χώρο, βγάζουν φωτογραφίες και πίνουν μπύρες από το μπουκάλι. Το έχουμε ξαναπεί και θα το επαναλάβουμε, ότι αυτές οι τελευταίες είναι σαφώς καλύτερη ιδέα από τα ποτά που σερβίρει. Η είσοδος με μπύρα κοστίζει 6€. 

Dark Sun
Θηβών 42, Περιστέρι, τηλ. 6977092853 

Η πρώτη είσοδος στον «ναό» της αθηναϊκής goth σκηνής μοιάζει με κατάδυση σε ένα παράλληλο, σκοτεινό σύμπαν: Λέιζερ, κηροπήγια, το Alien από την ομώνυμη ταινία σε φυσικό μέγεθος, το κουτί του Hellraiser, θηλυκά (και κομμάτι τρομακτικά) ανθρωποειδή σε διαστάσεις κούκλας βιτρίνας, αλυσίδες που κρέμονται από το ταβάνι. Και σκοτάδι. Πολύ σκοτάδι. Το συνηθίζεις μετά από λίγο, φτιάχνει ατμόσφαιρα άλλωστε: Κάνει τις κινήσεις των θαμώνων που χορεύουν υπό τους ήχους της dark ambient και της harsh electro να μοιάζουν σαν να εκτυλίσσονται σε όνειρο. Όπως και η όλη εμπειρία στο Dark Sun.

Το στέκι που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1995, παίζει τις Παρασκευές dark ambient, apocalyptic folk, industrial, dark wave, minimal, gothic rock και post punk, ενώ τα Σάββατα ανεβάζει ρυθμούς με technoid rhytms, dark ambient, experimental, idm, power noise, ebm, future pop, industrial και harsh electro. Στην μπάρα του, αλλά και στο dancefloor, θα πετύχετε με την ίδια ευκολία νοσταλγούς της goth σκηνής των 80s και 90s, ανάλογα ντυμένους, και πιτσιρίκια που έρχονται από περιέργεια και καταλήγουν να χορεύουν μέχρι το πρωί. Η είσοδος κοστίζει 5€ με μπύρα (η οποία είναι, και εδώ, καλύτερη ιδέα από το ποτό –αν επιμένετε να το δοκιμάσετε, υπολογίστε συν 2€). 

Second Skin 
Πλατεία Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή, τηλ: 698 176 3095

“Dissapear Here” γράφει μια ταμπέλα πάνω από τα decks, προτρέποντας τους θαμώνες να «εξαφανιστούν» στις απόκοσμες μουσικές που παίζει κάθε Παρασκευή και Σάββατο ο μετρ του είδους και resident dj Γιώργος Φακίνος και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι του.

Έχοντας κλείσει ήδη πέντε χρόνια στην αθηναϊκή goth νύχτα (τρία στο Γκάζι και δύο στου Ψυρρή) το Second Skin διοργανώνει βραδιές με industrial/ebm/goth μουσικές, fetish shows με μετακλήσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό, αλλά και metal, psy trance και drum n bass events αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το underground δεν πρέπει να έχει παρωπίδες. Ο ψηλοτάβανος εσωτερικός χώρος είναι λιτός και άνετος, με ένα μεγάλο video wall να κοσμεί τον τοίχο απέναντι από το μπαρ δίπλα ακριβώς από τα decks. H είσοδος με μπύρα/κρασί/Monster κοστίζει 5€. 

Seven Sins
Θεμιστοκλέους και Γαμβέττα 5, τηλ: 698 347 5970

Οι «παλιοί» πιθανώς να το θυμούνται ως Underworld με τις μνημειώδεις electro-gothic βραδιές κάθε Σάββατο, όπως τα τελευταία χρόνια το ατμοσφαιρικό υπόγειο της Γαμβέττα παρέδωσε το… όνομά του στις επτά θανάσιμες αμαρτίες και πλέον φιλοξενεί μια ευρεία γκάμα συναυλιών, events και dj set από όλο το φάσμα της underground σκηνής: gothic, metal, rock, electro, hip hop και indie. Ο χώρος σκοτεινός, με βαμμένους μαύρους τοίχους, απόκοσμες φιγούρες στο ντεκόρ, δερμάτινους καναπέδες, σιδερένια σταντ και black lights πίσω από το μπαρ σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα. Σημειώστε ότι αυτήν την Κυριακή2 Φεβρουαρίου, η ομάδα του Goth.gr ξεκινά τα Dark Live Sessions της με ζωντανές εμφανίσεις συγκροτημάτων και αντίστοιχα Dj Sets. H είσοδος ανάλογα με το event κοστίζει από 5 μέχρι 10€ με μπύρα ή κρασί.

Και ακόμα…

- Το Death Disco στου Ψυρρή, χωρίς να είναι αμιγώς goth club, φιλοξενεί πολύ συχνά live, parties και events. Τα Σάββατα, συγκεκριμένα, τα decks αναλαμβάνουν οι Leo Skiadas (τον οποία συναντάμε επίσης στο Dark Sun τις Παρασκευές) και Jeremy, με τις μουσικές επιλογές τους να περιλαμβάνουν dark wave, EBM, post punk, minimal gothic, old school industrial, electro και cold wave. Οι πόρτες ανοίγουν στις 23.00 και η είσοδος κοστίζει 5€ με μπύρα ή κρασί. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του στο Facebook, για events και ενδιαφέροντα live. 

- Επίσης στου Ψυρρή, στο 6 της οδού Σαρρή, το Dada Bar μπορεί να μην είναι club, αλλά café-bar (θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινές από νωρίς το πρωί μέχρι τη 1.00, Παρασκευοάββατα μέχρι τις 6.00 το πρωί και Κυριακές απόγευμα μέχρι τις 3.00 το πρωί) με ιδιαίτερη αδυναμία μεταξύ άλλων και στις goth, industrial και dark wave μουσικές. Εναλλακτικό καφεδάκι, κανείς; Στη σχετική σελίδα στο Facebook θα βρείτε όλες τις πληροφορίες και για events και DJ set’s που διοργανώνονται τακτικά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v