Για φαγητό σε 5 υπέροχες ταράτσες της Αθήνας

Θέλεις μεζεδάκια; Θέλεις γκουρμεδιές; Θες απλά ένα burger και κανά κοκτέιλ; Ό,τι και αν τραβά η όρεξή σου, έχουμε την τέλεια ταράτσα για να το βρεις.
Για φαγητό σε 5 υπέροχες ταράτσες της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη

Μην ακούς τι λέει ο Πασχάλης ο Τερζής, στις ταράτσες είναι η θέα, και η δροσιά επίσης. Και δύσκολα μπορούμε να σκεφτούμε κάτι ωραιότερο για τα καλοκαιρινά μας βράδια, από μερικά νόστιμα μεζεδάκια, λίγη από εξωτική κουζίνα ή μια γκουρμέ εξτραβαγκάντζα, σε κάποιες από τις ωραιότερες –και νοστιμότερες– ταράτσες της πόλης: Αυτές που συγκεντρώσαμε στη λίστα που ακολουθεί.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη 
Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Ψυρρή, τηλ: 2103254184



Μεγάλωσε κι ομόρφυνε, αυτό το απόλυτα sui generis παντοπωλείο-μεζεδοπωλείο, που κάποτε μας σέρβιρε μόνο στον εσωτερικό του χώρο και σε ένα μικρό ακάλυπτο στο πλάι. Πλέον έχει την δική του, πανέμορφη ταράτσα, στολισμένη με πολύχρωμα φωτάκια και το ίδιο μεράκι και αγάπη για τις προσεκτικά διαλεγμένες πρώτες ύλες, τις οποίες στοιχηματίζουμε πως φεύγοντας θα αγοράσεις και για το σπίτι. Ο παστουρμάς και το σουτζούκι εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στο μενού: Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα καραμανλίδικα σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα, μελιτζανοσαλάτα και ανεβατό, τον βοδινό καβουρμά με πατάτες και πιπεριές, τη ρώσικη σαλάτα με σύγκλινο, την ταραμοσαλάτα με τριμμένο αυγοτάραχο Μεσολογγίου και το ιτσλί κεφτέ με σως γιαουρτιού. Συνοδεύουμε με ωραιότατα κρασιά, ή μυρωδάτο τσίπουρο από μεγάλη ποικιλία, και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο.

Mirame Athens 
Ερμού 118, Μοναστηράκι, τηλ.: 21 5215 1930



Σου τα είπαμε αναλυτικά και πρόσφατα, το Mirame είναι το ολοκαίνουριο boutique ξενοδοχείο του κέντρου, η φανταστική ταράτσα του οποίου κοιτάζει στα μάτια την Ακρόπολη και το Θηησείο. Εδώ δοκιμάζουμε ένα φανταστικό μενού δημιουργικής κουζίνας, με έμπνευση και πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα, που περιλαμβάνει προτάσεις όπως η φάβα Σχοινούσας με άγρια μανιτάρια και σάλτσα από Porto, οι μπρουσκέτες γαύρου με πουρέ φασολιών, τα αλμυρά cannoli γεμισμένα με tartar μόσχου, το tartar Μαγιάτικου με ζελέ από φρούτα του πάθους και το φιλέτο τόνου tataki με πουρέ αβοκάντο και μαριναρισμένο καρπούζι. Για πλήρες γεύμα, με ορεκτικό, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο και ένα ποτήρι κρασί, θα υπολογίσεις περί τα 35€-40€ το άτομο.

Retiré @Ergon
Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, τηλ.: 21 0010 9090



Στρωμένη με χαλικάκι σαν παλιό θερινό σινεμά, στολισμένη με κρεμαστά φωτάκια, κούνιες και ελιές, με μια φωτισμένη καντίνα στην άκρη της και φανταστική θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη απέναντί της, η ταράτσα του Ergon είναι βγαλμένη από τα παιδικά μας καλοκαίρια. Εδώ μπορεί να μην σερβίρεται το κλασικό και αγαπημένο μενού του Ergon στο ισόγειο, θα βρεις όμως ωραιότατες προτάσεις «για πικνίκ» τις οποίες επιμελείται η ίδια πολυβραβευμένη ομάδα, όπως το ζουμερό Smokey burger με pulled pork, ζουμερό μπιφτέκι black angus, cheddar και καπνιστή μαγιονέζα, αλλά και πρωτότυπες προτάσεις hot dog. Τα συνδυάζεις ιδανικά με κοκτέιλ από την φοβερή και τρομερή ομάδα του The Clumsies, όπως το Apple Martini #2 με βότκα, αλατισμένο μέλι, πράσινο μήλο και λεμόνι. Οι τιμές των κοκτέιλ ξεκινούν από 9€, των burger από 8,5€.

Kuzina
Αδριανού 9, Θησείο, τηλ.: 2103240133



Μια από τις πρώτες διευθύνσεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για ταράτσες, η Kuzina του Άρη Τσανακλίδη μετράει χρόνια ολόκληρα στις γευστικές επάλξεις της πόλης. Σούπερ ρομαντικό περιβάλλον, θέα στον ολόφωτο ναό του Ηφαίστου που βρίσκεται σε απόσταση απλώνω-χέρι-και-τον-αγγίζω, αλλά και στην Ακρόπολη κι ένα μενού που σε ταξιδεύει νοερά από την Ελλάδα στα πέρατα της γης: Ριζότο με γλυκιά κολοκύθα, σαφράν, καλαμπόκι, σταφίδες και γραβιέρα Νάξου, ψαρονέφρι σε Ροδίτικη λαδόπιτα, με sauce picante, καραμελωμένα κρεμμύδια και γιαούρτι, χοιρινό ψημένο στον φούρνο για 12 ώρες με πουρέ γλυκοπατάτας, πικάντικος τόνος με ginger και sauce wasabi με ταχίνι είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις –οι υπόλοιπες αναλυτικά εδώ. Για ένα αξέχαστο γεύμα με ποτήρι κρασί, θα υπολογίσεις γύρω στα 35€-40€ το άτομο.

Bread and Roses 
Πανεπιστημίου 64, Ομόνοια, τηλ: 2103802898



Κρυμμένο σε μια στοά της Πανεπιστημίου, κάτω από την υπέροχα αστική του ταράτσα, το θρυλικό πια Bread and Roses μπορεί να μην μας σερβίρει βράδια (κλείνει στις 20.00) μας κακομαθαίνει όμως όλη την υπόλοιπη μέρα με ένα οικονομικότατο μενού να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Τα πιάτα του εναλλάσσονται καθημερινά –το μενού της ημέρας ανεβαίνει κάθε πρωί στο Facebook και στο site τους– και περιλαμβάνουν προτάσεις όπως κοτόπουλο ρολό γεμιστό με σπανάκι, λιαστή ντομάτα, και σαλάτα κινόα με γιαούρτι και δυόσμο, πατάτες γεμιστές με τυριά και κρέμα μελιτζάνας, χοιρινά μπριζολάκια γλυκοκαυτερά με τσίλι, καραμελωμένα κρεμμύδια και πατάτες τηγανητές, και μια φανταστική σαλάτα με φακές belluga, καρύδια, σουσάμι, μαυροκούκι, τζίντζερ, λιαστή ντομάτα, αγγούρι, φρέσκα μυρωδικά και λαδολέμονο. Λογαριασμός με μπυρίτσες, στα 15€ το άτομο μάξιμουμ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v