Οι καλύτερες ιδέες για Τσικνοπέμπτη στο σπίτι

Σε ταβέρνες ούτε φέτος θα πάμε, αλλά δεν μασάμε. Ψήνουμε στο σπίτι τα πιο ζουμερά κρέατα ή – αν βαριόμαστε τη διαδικασία – παραγγέλνουμε τα πιο λαχταριστά ντελίβερι.
Οι καλύτερες ιδέες για Τσικνοπέμπτη στο σπίτι

Τσικνοπέμπτη σπίτι μας και φέτος και αν είσαι από εκείνους που το κρατάνε ζωντανό και παραδοσιακό τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει. Έλα, προλαβαίνεις ακόμα να πας στον χασάπη να προμηθευτείς πρωτεΐνη και να στήσεις ένα σωστό τσιμπούσι καραντίνικο.

Δες παρακάτω όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να το κάνεις όπως πρέπει. Αλλά και την μοναδική εναλλακτική που σου λύνει τα χέρια για να μην ταλαιπωρείσαι.

Και όπως ανέφερε και ο κ. Χαρδαλιάς, φέτος "ας γιορτάσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο, με αυτούς που έχουμε καθημερινή επαφή για να μην έχουμε νέα έξαρση".

Τι να ψήσω;

Ιδανικό κρέας για μπάρμπεκιου είναι το μοσχαρίσιο, και κυρίως οι μπριζόλες με κόκαλο, καθώς στην περιοχή κοντά σε αυτό συγκρατούνται χυμοί και υγρασία που διατηρούν το κρέας μαλακό. Επίσης οι χοιρινές μπριζόλες και το ψαρονέφρι. Το κοτόπουλο, για τους ίδιους λόγους, είναι καλό να ψήνεται με την πέτσα του, την οποία, αν κάνεις δίαιτα την αφαιρείς μετά. Αλλά μέρα που ’ναι ποιος κάνει δίαιτα; Από αύριο.

Επίσης, ποιος δεν πετάει τη σχάρα του για αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα; Αν πάλι φτιάξεις αρνί στα κάρβουνα, τότε προτείνουμε να το συνοδεύσεις με μία παχύρευστη, χειροποίητη γαρνιτούρα από ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, ελαιόλαδο και πάπρικα. Τέλος, έχε κατά νου πως το μπάρμπεκιου είναι ιδανικό και για ψάρι (χωριστά όμως από το κρέας), ψαρικά, καθώς και λαχανικά στη σχάρα (καλαμπόκι, κολοκύθι, μελιτζάνα, πιπεριά) ή πατάτες στη θράκα.

via GIPHY



Θες κάτι πιο ανατρεπτικό; Δες εδώ μια ριζοσπαστική συνταγή της Αγάπης Μαργετίδη για να κάνεις την ανατροπή και να ετοιμάσεις στο σπίτι το πιο νόστιμο συκώτι του κόσμου ολάκερου και εδώ μια συνταγή για έναν ωραιότατο μεζέ για να συνοδεύσεις τα κρεατικά σου. 

Τα μυστικά του σωστού ψησίματος

Οι μύες του κρέατος, δεν είναι τίποτα άλλο από ίνες γεμάτες νερό και φυσικούς χυμούς. Βυθίζοντας το κρέας σου για λίγες ώρες σε διάλυμα αλατόνερου (σε αναλογία ¼ φλυτζανιού αλάτι σε 4 φλυτζάνια νερό), εξαναγκάζεις όλη αυτή την υγρασία να βγει από τους μύες και να διαποτίσει το κρέας. Το αποτέλεσμα; Κρέας πιο μαλακό και από βαμβάκι.

Ιδανικός υποψήφιος για ξαρμύρισμα με αυτό τον τρόπο είναι το ψαρονέφρι, το φιλέτο, και γενικά τα άπαχα κρέατα. Άσε το κρέας στο αλατόνερο, σε σκεπασμένο μπολ στο ψυγείο, για 4 έως 6 ώρες.

Στα λευκά κρέατα, η μαρινάδα πάει πολύ καλά. Έτσι μη διστάσεις να μαρινάρεις το κοτόπουλο πριν το ψήσιμο, επιλέγοντας συστατικά με οξύτητα, τα οποία θα διαπεράσουν και θα «ψήσουν» τις πρωτεΐνες του, όπως το κρασί, η μπύρα, το ξύδι, το γιαούρτι, η μουστάρδα. Συμπλήρωσε με πολύχρωμα πιπέρια και άλλα μυρωδικά και κάλυψε το κοτόπουλο σε σκεπασμένο μπολ στο ψυγείο. Άστο εκεί τουλάχιστον τέσσερις ώρες, ανακατεύοντας τακτικά για να καλύψει η μαρινάδα κάθε σημείο του.

via GIPHY



Όταν βγάλουμε το κρέας από τη φωτιά, αυτό συνεχίζει να ψήνεται εσωτερικά για αρκετό διάστημα. Όταν λοιπόν το βγάλεις από τη φωτιά άστο εκεί κοντά σε πιατέλα ή ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 5 έως 15 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος και την ποσότητα), έτσι ώστε να ηρεμήσει, και οι χυμοί του να διαχυθούν παντού εσωτερικά, κάνοντάς το τρυφερό και ζουμερό.

Περισσότερα μυστικά από τον μετρ του μπάρμπεκιου Θεόδωρο Λέλεκα εδώ

Και από αλκοόλ;

Αν θες κόκκινο κρασί, λόγω κόκκινου κρέατος, προτίμησε ένα ελαφρά παλαιωμένο σε βαρέλι, για να έχει την καπνίλα του βαρελιού, αλλά να είναι αρκετά απλό στον συνδυασμό με τις ψητές γεύσεις. Αν η μέρα είναι ιδιαίτερα ζεστή, επίλεξε ένα πιο φρέσκο ερυθρό που θα πίνεται και ελαφρώς δροσερό, ή και ένα Αγιωργίτικο ροζέ που πίνεται κρύο. Αν είσαι του λευκού, διάλεξε ένα βαρελάτο Chardonnay, που έχει το βάρος, την προσωπικότητα, αλλά και την επιρροή του βαρελιού για να σταθεί άνετα δίπλα στο κρέας.

via GIPHY



Βαριέμαι όλη αυτή τη βαβούρα, ντελίβερι παίζει;

Πώς δεν παίζει. Έτσι θα σε αφήναμε;

H Παλιά Αγορά στη Φιλοθέη φέρνει στο σπίτι σου τυροκαυτερές, σαγανάκια, πατατοσαλάτα, λουκάνικο από βιολογικό μοσχάρι, μοσχαρίσια μπιφτέκια στη σχάρα, χειροποίητο κεμπάπ, γλασαρισμένη χοιρινή πανσέτα, μοσχαρίσια κόντρα γάλακτος και άλλα τέτοια ωραία και κρεατοφαγικά, ενώ το Μέλι Λάδι στη Γλυφάδα καλύπτει τις πείνες όσων μένουν στα Νότια με αντικριστό αρνί, παϊδάκια αρνίσια, γύρους, κεμπάπ, μπιφτεκάκια με πατάτες και άλλα. 



Το εξοχικό κέντρο ο Άγγελος και φέτος τσικνίζει μαζί σου και παραδίδει στην πόρτα σου (Πεντέλη, Βριλήσια, Ντράφι, Μελίσια) λαχταριστά σουβλιστά όπως αρνάκι, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, παϊδάκια και άλλα κρεατικά της ώρας , ενώ το Hoocut στην πλατεία Αγίας Ειρήνης θα ψήνει όλη μέρα σουβλάκια με 4 κρέατα: κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι και προβατίνα, αλλά και λαχταριστά τυλιχτά. 

Στα Εξάρχεια ο Τέλης έχει ό,τι τέλεις σε κρεατικό με αποκορύφωμα τα εξαιρετικά του μπριζολάκια στα κάρβουνα, αλλά και τυλιχτά, μερίδες κεμπάπ, σουτζούκι, δίκανα και μοσχαρίσια καλαμάκια, ενώ το Γίδι στη Μεταμόρφωση εξυπηρετεί Βόρεια Προάστια και ψήνει νοστιμότατα γαρδουμπάκια, μπιφτέκι μοσχαρίσιο γίγας, μπιφτέκι πρόβατο, λουκάνικο πικάντικο, σπαλομπριζόλα 2 ατόμον, μεζέ μόσχου με κοπές ημέρας, μπριζόλα κόντρα, φιλέτο μοσχαρισιο, χοιρινό Iberico και Τ-Bone.  

Το Spit Jack, αργοψήνει στις σούβλες του ζουμερά κοτόπουλα, τραγανιστές πάπιες, κρατσανιστές πορκέτες και μοσχαρίσιες πικάνιες, το Κozi’s στα Μελίσσια προτείνει τσικνο-αφρικανικο-Πέμπτη με λαχταριστές μπριζόλες τσακαλάκα, ενώ τα Κοτόπουλα.gr στον Νέο Κόσμο αγαπούν τις κότες και δεν το κρύβουν. 



Θες κι άλλα; Ο Χριστόφορος στα Καλύβια δε χρειάζεται συστάσεις, το μόνο που χρειάζεται είναι να παραγγείλεις και να σ’ τα φέρει όπου κι αν είσαι στην Αττική, ενώ ο Μπάρμπας της Κορώνης στην Πεύκη ετοιμάζει γουρνοπούλα που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό, μετά θα το κλείσεις βέβαια για να την τσακίσεις. 

Φρόντισε μόνο να παραγγείλεις το γεύμα σου εγκαίρως ει δυνατόν από την προηγούμενη μέρα. Δεν θες να φας άκυρο, έτσι δεν είναι;

Άντε και του χρόνου στις χασαποταβέρνες αδέρφια μας!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v