Μια σαλάτα για το Πάσχα στο χρώμα της ελπίδας

Η Αγάπη μάς εύχεται Καλό Πάσχα με μία καταπράσινη ανοιξιάτικη σαλάτα.
Μια σαλάτα για το Πάσχα στο χρώμα της ελπίδας

της Αγάπης Μαργετίδη

Για αρνάκια, κατσικάκια, κοκορέτσι, πίτες και λοιπές πασχαλινές λιχουδιές, δεν νομίζω πως χρειάζεστε κι άλλες συνταγές. Το διαδίκτυο έχει φουλάρει. Παρόλα αυτά, αν το μυαλό σας έχει σκαλώσει, δείτε εδώ ένα αφιέρωμα που είχα κάνει πριν από δύο χρόνια. Σήμερα, όμως, θα φροντίσω για τη σαλάτα, γιατί κάποιος πρέπει να δώσει βάση και στις πρασινάδες, δεν νομίζετε; Κι όπως γράφω και στον τίτλο, το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα, την αναγέννηση, την αρμονία‧ όσα αποζητάμε στις δύσκολες εποχές, σαν κι αυτές που ζούμε τα τελευταία χρόνια.



Ο καταπράσινος αρακάς που έχει κάνει την ένδοξη είσοδό του και φέτος είναι μεγάλη μου λατρεία. Όσο κι αν βρίσκουμε καλής ποιότητας κατεψυγμένο, ο φρέσκος αρακάς δεν έχει ταίρι, κακά τα ψέματα. Κι άλλωστε, πώς θα καταλάβουμε την εποχή αν δεν καθαρίσουμε μια σακούλα, και δυο και τρεις και βάλε; Χώρια που δεν χρειάζεται καμία, μα καμία δεξιοτεχνία. Πώς είναι το καθάρισμα στις αγκινάρες; Καμία σχέση! Αφήστε που μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά καθιστοί και κουλ, να τα λέμε κι αυτά. Γάντια δεν χρειάζονται, ούτε χαλάει το μανικιούρ. Εντάξει, νομίζω πως εξάντλησα όλα τα επιχειρήματα, από κει και πέρα το κρίμα στον λαιμό σας!

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΑΡΑΚΑ, ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ, ΠΛΙΓΟΥΡΙ & ΦΕΤΑ
Για 4 άτομα



Καθαρίζουμε περί τα 750 γρ. φρέσκο αρακά, τα οποία θα μας δώσουν περίπου 350 γρ. καθαρά. Φέρνουμε σε βρασμό άφθονο αλατισμένο νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αρακά και τον βράζουμε μέχρι να μαλακώσει χωρίς να παραβράσει, μάξιμουμ 10΄ (βλ. tips). Τον αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τον βαπτίζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός και να κρατήσει το ζωηρό του χρώμα. Στραγγίζουμε. Στο ίδιο νερό ζεματάμε ένα μάτσο λεπτά σπαράγγια : θέλουμε να είναι αρκετά τραγανά (βλ. tips). Επαναλαμβάνουμε την ίδια πιο πάνω διαδικασία.

Σε ένα μπολ βάζουμε ½ φλ. τσ. ψιλό πλιγούρι, το σκεπάζουμε με βραστό νερό και καλύπτουμε το μπολ σφιχτά με διαφανή μεμβράνη. Σε περίπου 10΄ το πλιγούρι θα έχει απορροφήσει το νερό και θα έχει φουσκώσει. Το αλατίζουμε και το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι.

Κόβουμε ένα μικρό αγγούρι σε κύβους και ψιλοκόβουμε 3 φρέσκα κρεμμυδάκια. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα αρωματικά βότανα : γύρω στα 20 φύλλα δυόσμου και ½ μάτσο κόλιανδρο (ή μαϊντανό για όσους δεν τον αγαπούν). Με τα δάχτυλά μας θρυμματίζουμε 100 γρ. σκληρή φέτα.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι. Φτιάχνουμε το dressing με τον χυμό του, ½ σκ. σκόρδου λεπτοτριμμένη, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

 
Tips

  • Βράζοντας τον αρακά σε μέτρια αντί για δυνατή φωτιά αποφεύγουμε να ζαρώσει. Έτσι μένει όμορφος και γυαλιστερός. Στη δική μου εστία με 9 σκάλες τον βράζω στο 7.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να μαλακώσουν τα σπαράγγια χωρίς να τραυματιστούν ή να παραβράσουν οι ντελικάτες κορυφές τους, είναι να τα τοποθετήσουμε στο βραστό νερό όρθια, όπως είναι δεμένα σε μάτσα, με τις κορυφές να εξέχουν από την επιφάνεια του νερού. Έτσι θα βράσει στο νερό το κάτω μέρος, ενώ οι κορυφές θα μαλακώσουν όσο χρειάζεται από τον ατμό. Αυτό αφορά τα πιο ευμεγέθη σπαράγγια, κυρίως τα λευκά, ενώ για τα πράσινα μικρά αρκεί το ζεμάτισμα ολόκληρου του λαχανικού για 2-3΄ το πολύ, χωρίς να κινδυνεύει η αρτιότητα της κορυφής.  Άλλη επιλογή είναι να βάλουμε πολύ λεπτά άγρια σπαράγγια που τρώγονται ωραιότατα ωμά. Επομένως, επιλέξτε την κατάλληλη διαχείριση αναλόγως με το είδος των σπαραγγιών.
  • Οι ποσότητες που γράφω για το κάθε υλικό είναι κατά τη γνώμη μου ιδανικές για την ισορροπία των γεύσεων. Από κει και πέρα, πράξτε κατά βούληση. Όσον αφορά τα βότανα, είναι κι άλλα που δίνουν όμορφο άρωμα, με πρώτο πρώτο το μάραθο. Το εστραγκόν είναι επίσης εξαιρετικά ταιριαστό, απλώς είναι πιο δυσεύρετο.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και τα κόκκινα αυγά που θα έχετε τσουγκρίσει.

Άλλο ένα Πάσχα φτάνει. Δεν θα το έλεγα και πολύ ευοίωνο, αλλά ας κρατήσουμε την ελπίδα που φέρνει αυτή η γιορτή. Και την αγάπη, βεβαίως. Καλό Πάσχα!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v