Η σκορδόσουπα της Julia Child

Πώς μια φτωχική σούπα μεταμορφώνεται σε εκλεκτό έδεσμα.
Η σκορδόσουπα της Julia Child

της Αγάπης Μαργετίδη

Όταν η φίλη που μας είχε καλέσει για φαγητό ανακοίνωσε πως το πρώτο πιάτο θα ήταν σκορδόσουπα, έναν πανικό τον έπαθα και δεν ήμουν η μόνη. Μα σκορδόσουπα σε κάλεσμα;  Μπράβο θάρρος, για να μην πω θράσος!  Ε, τώρα, τι να σας πω;  Πως ήταν από τις πιο νόστιμες και φίνες, μάλιστα, φίνες, πιστέψτε το, σούπες που έχω γευτεί;  Πως μόνο σκορδίλα δεν μύριζε, ίσα ίσα μοσχοβολούσε από τα μυρωδικά;

 
Αφού, λοιπόν, άπαντες καταβροχθίσαμε τη σούπα, άρχισαν να πέφτουν βροχή οι ερωτήσεις.  Πώς στο καλό το σκέφτηκες;  Πού βρήκες τη συνταγή;  Είναι εύκολη;  Πώς γίνεται; Κι εγώ τη θέλω, κι εγώ!  Η συνταγή είναι της περίφημης Julia Child, της υπέροχης αυτής Αμερικανίδας που ερωτεύτηκε τον σύζυγό της, την Γαλλία και τη γαλλική γαστρονομία, με αυτήν ακριβώς τη σειρά.  Δεν νομίζω πως χρειάζεται να πω περισσότερα πράγματα για τη Julia, φαντάζομαι ότι την γνωρίζετε όλοι, ακόμα κι όσοι δεν ασχολείστε μανιωδώς με τα της κουζίνας. 

Κι αν δεν την ξέρετε, ή εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτήν, γκουγκλάρετέ την.  Δείτε και την απόλυτα feelgood ταινία “Julie & Julia” με μιαν απίθανη Meryl Streep στον ρόλο της Julia Child και τον αγαπημένο Stanley Tucci στον ρόλο του συζύγου της.  Η Amy Adams στον ρόλο της Julie, αντιθέτως, είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική, και για να το πω μαγειρικά, άνοστη, χλιαρή και πλαδαρή σαν παραβρασμένα μακαρόνια.  Δεν πειράζει όμως, η Meryl/Julia είναι υπεραρκετή. 



Η σκορδόσουπα, φαγητό φτωχικό, κατάγεται από την Προβηγκία και το όνομά της, aigo boulido (ή bouido), στην τοπική διάλεκτο σημαίνει βραστό νερό.  Η παραδοσιακή συνταγή έχει μόνο νερό αρωματισμένο με σκόρδο, δάφνη και φασκόμηλο και μια σταλιά ελαιόλαδο στο τέλος.  Λίγο ψωμί  για συνοδεία κι αυτό είναι όλο. Η παροιμία που τη συνοδεύει λέει : l’aigo boulido sauvo la vido, δηλ. το βραστό νερό σώζει τη ζωή, υπογραμμίζοντας το καλό που κάνει στην υγεία και στην  τσέπη.

 

Η εκδοχή της Julia Child είναι λίγο πιο πλούσια, αφού προσθέτει κι άλλα αρωματικά βότανα, αλλά και κρόκους αυγών για να γίνει κατά τι πιο πηχτή, αλλά και πιο θρεπτική.  Οι κρόκοι χτυπιούνται με ελαιόλαδο σαν μαγιονέζα η οποία ενσωματώνεται στην σούπα σταδιακά, κάπως σαν το δικό μας αυγολέμονο. 

 
Η ΣΚΟΡΔΟΣΟΥΠΑ ΤΗΣ ΠΡΟΒΗΓΚΙΑΣ (AIGO BOULIDO) ΚΑΤΑ ΤΗΝ JULIA CHILD
Για 4 άτομα.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 16 καθαρισμένες σκελίδες σκόρδου, 2 φύλλα δάφνης (κατά προτίμηση φρέσκα), 4 κλαράκια μαϊντανό, 4 φύλλα φασκόμηλο (κατά προτίμηση φρέσκο), 2 κλαράκια θυμάρι, 1 κ.γλ. κόκκους μαύρου πιπεριού και 2 καρφάκια γαρύφαλλο.  Σκεπάζουμε με 1,8 lt νερό, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄.  Σουρώνουμε σε λεπτή σήτα.  Ξαναβάζουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα, τον αλατίζουμε και τον κρατάμε καυτό, χωρίς όμως να βράζει.



 
Φτιάχνουμε μια μαγιονέζα με 3 κρόκους αυγών και ¼ φλ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.  Προσθέτουμε καυτό ζωμό σταδιακά, κουταλιά την κουταλιά, ανακατεύοντας διαρκώς με τον αυγοδάρτη, όπως ακριβώς κάνουμε αυγολέμονο, ούτως ώστε να ενωθούν ο ζωμός με τη μαγιονέζα χωρίς να ψηθούν τα αυγά.  Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό και σερβίρουμε αμέσως, προσθέτοντας σε κάθε πιάτο λίγες σταγόνες ελαιολάδου. 

Συνοδεύουμε με ένα νόστιμο ψωμί της αρεσκείας μας.  Μπορούμε να το φρυγανίσουμε, να το αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο και να το πασπαλίσουμε με λίγη παρμεζάνα για ακόμη ένα επίπεδο νοστιμιάς. Όσοι αγαπούν με πάθος το σκόρδο και θέλουν πιο έντονη τη γεύση του, μπορούν να τρίψουν το ψωμί με μια σκελίδα σκόρδου, πριν το αλείψουν με ελαιόλαδο. Μπορούμε, επίσης, να μοιράσουμε στα πιάτα πρώτα από μία φέτα ψωμί και κατόπιν να τα γεμίσουμε με τη σούπα.  Το ψωμί θα παπαριάσει από το ζουμί και η κάθε κουταλιά θα είναι μπουκιά και συχώριο.

 
Tips

  • Όσοι από σας θελήσετε να δοκιμάσετε να την φτιάξετε, κάντε το αυτήν την εποχή, που τα σκόρδα δεν έχουν ακόμη ξεραθεί εντελώς και είναι σαφώς λιγότερο αψιά.
  • Υπάρχει κι άλλη εκδοχή, αυτή του να ψηθούν τα σκόρδα στον φούρνο, να μπουν ψημένα στη σούπα και να πολτοποιηθούν πριν ενσωματωθεί η μαγιονέζα.  Δεν την έχω κάνει έτσι, αλλά νομίζω ότι θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα, αφού το ψημένο σκόρδο καραμελώνει και γλυκαίνει πιο πολύ.  Νομίζω, επίσης, ότι το μαύρο σκόρδο, εάν αντικαταστήσει το κοινό λευκό, θα δώσει μια ακόμα πιο διαφορετική κι ενδιαφέρουσα νότα.
Διάβασα πως αυτή η σκορδόσουπα είναι βάλσαμο για το hangover, κάπως σαν το Bloody Mary.  Με τα μπαρ και πάλι ανοιχτά, ίσως και να σας χρειαστεί, αν και δεν σας το εύχομαι!
 
 
Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v