Something old, something new

Η Αγάπη παντρεύει όψιμα λαχανικά του θέρους και πρώιμα του φθινοπώρου σε ένα φαγητό που υπόσχεται ευτυχισμένες μέρες
Something old, something new

της Αγάπης Μαργετίδη

Όχι, δεν παντρεύομαι.  Πώς θα μπορούσα άλλωστε;  Θα με στέλνατε μέσα για διγαμία!  Ο δανεισμένος τίτλος από το αγγλικό έθιμο για το τι πρέπει να φοράει η νύφη για να είναι τυχερός ο γάμος και ο βίος ανθόσπαρτος, μου ήρθε αυτόματα στο νου, όταν αράδιασα τα λαχανικά που με τσίγκλισαν στους πάγκους της λαϊκής.  Something old : Το καλοκαίρι, γνέφοντάς μας γεια, μας χαρίζει ακόμα τις όψιμες, κατακόκκινες, ζουμερές ντομάτες και τις μελιτζάνες που είναι όλο γλύκα.  Αντίθετα τα κολοκύθια είναι πια τεράστια κι όλο σπόρια, νερουλά και μαλακά.  Something new : Το φθινόπωρο ξεπρόβαλλε δειλά με τις πρώτες κολοκύθες και τα τυχερά ρουμπινί ρόδια.  Μα δεν είναι χάρμα οφθαλμών;

Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη νοστιμιά του φαγητού που έφτιαξα προχτές.  Το βάφτισα φθινοπωρινό ratatouille, αν και γνωρίζω πως η συγγένεια με το αυθεντικό φαγητό της Νότιας Γαλλίας είναι μακρινή, κάτι σε τριτοξάδερφα τα υπολογίζω.  Γιατί δεν το ονόμασα φθινοπωρινό τουρλού;  Η λέξη τουρλού είναι κάπως, δεν τη γουστάρω καθόλου.  Στο κάτω κάτω της γραφής, δικό μου είναι το φαγητό, ό, τι θέλω το κάνω!


 
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ RATATOUILLE ΜΕ ΚΟΥΣΚΟΥΣ & ΡΟΔΙΑ
Για 4 άτομα. 

Ratatouille : Πλένουμε και κόβουμε σε μέτριους κύβους (περίπου 1,5 χ 1,5 εκ.) 2 τσακώνικες μελιτζάνες ή 1 φλάσκα και 1 μικρή κολοκύθα ή 2 γλυκοπατάτες (ή αν θέλετε και τα δύο, μόνο που θα πρέπει να αυξήσετε αναλογικά και τα υπόλοιπα υλικά).  Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μισοφέγγαρα 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι.  Ζεματάμε 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα (αν και οι υπερώριμες ντομάτες ξεφλουδίζονται πανεύκολα, χωρίς ζεμάτισμα), την ξεφλουδίζουμε και την ψιλοκόβουμε. Δεν χρειάζεται να την ξεσποριάσετε, εκτός κι αν τα σπόρια σας ενοχλούν.  Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος που θα πρέπει να τα χωράει άνετα για να μην γίνουν νερόβραστα.  Προσθέτουμε 2 σκ. σκόρδου, είτε κομμένες σε λεπτές φέτες, αν δεν μας πειράζει να τις φάμε, είτε ολόκληρες, αξεφλούδιστες και σπασμένες με τη λάμα του μαχαιριού, αν θέλουμε να τις αφαιρέσουμε στο τέλος.  Προσθέτουμε επίσης μερικά ντοματίνια ολόκληρα.  Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε προαιρετικά λίγο μπούκοβο και αρωματίζουμε με φρέσκο ή ξερό θυμάρι.  Προσθέτουμε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ίσα να γυαλίσουν τα λαχανικά) και περίπου 1 κ.σ. πετιμέζι σταφυλιού ή ροδιού ή αν δεν έχουμε, λίγο καλής ποιότητας βαλσαμικό ξύδι.  Ανακατεύουμε και φουρνίζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C στη λειτουργία του αέρα.  Ο χρόνος ψησίματος θα κυμανθεί από 40΄- 50΄.  Στο μέσον της διαδικασίας ανακατεύουμε απαλά μία φορά και προσθέτουμε χοντροκομμένο μαϊντανό. Το φαγητό θα είναι έτοιμο μόλις τα επάνω λαχανικά ξεροψηθούν και η σάλτσα μείνει χωρίς καθόλου υγρά.  Το απολαμβάνουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με έξτρα χοντροκομμένο μαϊντανό και λίγο ακόμη ωμό ελαιόλαδο.

Κουσκούς : Αφού ετοιμάσουμε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.  Το ανακατεύουμε με τους σπόρους από 1 ρόδι.



Tips

·          Αν σας αρέσουν, μπορείτε να προσθέσετε και πιπεριές.  Στο φαγητό ταιριάζουν πολύ και οι ελιές, άλλωστε οι Γάλλοι συχνά τις προσθέτουν στο ratatouille.  
·         Το πετιμέζι, και δη το βιολογικό άθερμο, είναι ένα εξαιρετικό υλικό, 100 % ελληνικό.  Είναι φυσικό, υγιεινό και πάρα πολύ νόστιμο.  Προτιμήστε το αντί για το πασπαρτού balsamico, το οποίο, όταν είναι αυθεντικό και ποιοτικό, είναι ακριβό προϊόν.  Το κοινό balsamico και πολύ περισσότερο η κρέμα (σιρόπι) είναι συχνά τίγκα στα συντηρητικά και τις χρωστικές ουσίες.  Να διαβάζετε τις ετικέτες, δεν θα κουραστώ ποτέ να το λέω. 
·         Ταιριάζουν πολλά μπαχαρικά, όπως το κάρυ, ο κουρκουμάς, ακόμη και η κανέλα, αρκεί να μην το παρακάνετε.  Από βότανα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το θυμάρι με ρίγανη ή κύμινο.
·         Δεν βάζουμε καθόλου νερό γιατί η κολοκύθα έχει πολύ.  Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που προτίμησα να ψήσω το φαγητό στον φούρνο.  Γενικά, ο φούρνος φτιάχνει πολύ νοστιμότερα λαδερά από την κατσαρόλα.
·         Εκτός από το κουσκούς, ταιριάζουν πολύ η κινόα, το πλιγούρι, το άγριο ρύζι αλλά και οι φακές, η ροβίτσα, τα ρεβύθια.  Αν βάλετε όσπρια, αφού τα βράσετε λίγο για να μαλακώσουν, προσθέστε τα στο ταψί με τα λαχανικά για να μελώσουν όλα μαζί.

Για να ολοκληρωθεί το έθιμο θα έπρεπε να βρω κάτι δανεικό και κάτι μπλε.  Δεν τα κατάφερα.  Οι γείτονές μου έλειπαν για να τους ζητήσω να μου δανείσουν κάτι τις και μπλε τρόφιμο δεν υπάρχει, εκτός από την πατάτα του Περού, αλλά δεν κόλλαγε.  Δεν πειράζει, άλλωστε είπαμε, δεν σκοπεύω να ξαναντυθώ νυφούλα! 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v