Οι Αλκυονίδες μέρες στο πιάτο

Η Αγάπη μας φτιάχνει μια σαλάτα για τις ηλιόλουστες μέρες του Γενάρη
Οι Αλκυονίδες μέρες στο πιάτο
Της Αγάπης Μαργετίδη
 
Λέτε οι προβλέψεις για βαρύ χειμώνα να διαψευσθούν;  Αυτό ήταν δηλαδή όλο κι όλο το κρύο στις αρχές του Ιανουαρίου;  Μπα, μάλλον ένα διάλειμμα έχουμε, ίσως και να έρχονται οι Αλκυονίδες μέρες που μας ξεγελούν για λίγο.  Ίδωμεν. 
 
Προς το παρόν πάντως ας κάνει και το στομάχι μας ένα διάλειμμα από τα νόστιμα μεν, πλην όμως πολύ πλούσια σε θερμίδες φαγητά.  Καλό θα μας κάνει, αυτό είναι σίγουρο.  Μη νομίζετε, έχει κι ο χειμώνας υπέροχες, θρεπτικές και χορταστικές σαλάτες.  Σήμερα σας ετοίμασα μια τέτοια εκθαμβωτική σαλάτα που σχεδόν λυπάσαι να την φας, τόσο όμορφη είναι.  Συνδυάζει καρότα και κρεμμύδια που μελώνουν στον φούρνο, θεσπέσια τραγανό και ελαφρώς πικρό radicchio και δροσερό πορτοκάλι.  Οι βιταμίνες παντρεύονται τη νοστιμιά και εμείς χαιρόμαστε για την ευτυχία τους.
  
 
ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΚΑΡΟΤΑ, RADICCHIO & ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
 
Για 4 άτομα.  Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε σε μονή στρώση 4 καρότα που έχουμε κόψει σε μπαστούνια και 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα. Προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου με την φλούδα του, πατημένη με τη λάμα του μαχαιριού. Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγα κλαράκια φρέσκου θυμαριού (ή ξερό θυμάρι αν δεν έχουμε φρέσκο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 200ο C για περίπου 25΄, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και να αρπάξουν ελαφρώς τα κρεμμύδια.  Αφαιρούμε το θυμάρι και το σκόρδο, μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.  Όσο ψήνονται τα λαχανικά καβουρδίζουμε ελαφρώς λίγους κουκουναρόσπορους και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες 1 μέτριο πορτοκάλι.  Ψιλοκόβουμε 1 χούφτα μαϊντανό. Ετοιμάζουμε την vinaigrette με 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι, 1 κ.γλ. μέλι, 1 κ.σ. ξύδι Xérès (ή ξύδι από λευκό κρασί), αλατοπίπερο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.  Χωρίζουμε τα φύλλα από ένα μικρό σφιχτό radicchio και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια με τα χέρια.  Στο μπολ με τα λαχανικά προσθέτουμε το radicchio, τις ροδέλες του πορτοκαλιού, τους κουκουναρόσπορους και τον μαϊντανό.  Ανακατεύουμε καλά με την vinaigrette και απολαμβάνουμε.
 
 
Tips
  • Θεωρήστε αυτή τη σαλάτα ως μία βάση.  Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα λαχανικά, όπως παντζάρια, φινόκιο, παστινάκη.  Όλες οι χειμωνιάτικες ρίζες είναι ευπρόσδεκτες.
  • Αντί για θυμάρι, πασπαλίζουμε τα λαχανικά με μυρωδάτο κύμινο που αγαπά πολύ τα καρότα και το πορτοκάλι.
  • Αν δεν σας πειράζει το σκόρδο, ξεφλουδίστε την ψημένη σκελίδα, λιώστε την και προσθέστε την στην vinaigrette.
  • Αντί για κουκουναρόσπορους, βάλτε φιλαρισμένα αμύγδαλα που θα καβουρδίσετε επίσης.
  • Αν προσθέσετε κάποιο αλλαντικό κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, η σαλάτα θα μετατραπεί αυτομάτως σε κύριο γεύμα.  Σ΄ αυτή την περίπτωση, με τις πιο πάνω ποσότητες θα χορτάσουν 2 άτομα.  Για να μην σκεπαστούν όμως τα λεπτά αρώματα της σαλάτας, προτιμήστε ένα ήπιο αλλαντικό με λεπτή γεύση, όπως π.χ. προσούτο.    
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v