Pomo Pizza Bar: Μια Ιταλίδα απ’ τα Πατήσια

Ένα όμορφο σπίτι στα Πατήσια μεταμορφώθηκε σε ιταλικό εστιατόριο που σερβίρει… cucina popolana, σα να τρώμε από τα χεράκια μιας ιταλίδας mamma.
Pomo Pizza Bar: Μια Ιταλίδα απ’ τα Πατήσια
της Αγάπης Μαργετίδη

Παρότι είμαι γέννημα-θρέμμα Κυψελιώτισσα, για τα Πατήσια – και δη τα Άνω – τρέφω μια κάποια συμπάθεια. Είναι ευάερα και ευήλια, ανθρώπινα και νοικοκυρεμένα, με λίγη παραπάνω πρασινάδα από όση αντιστοιχεί στον μέσο Αθηναίο και όμορφες μονοκατοικίες με κήπους, κάμποσες από τις οποίες έχουν επιβιώσει από την καταστροφική αντιπαροχή. Όλα αυτά χάρη στον Επαμεινώνδα Κυπριάδη, καθηγητή και πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που δημιούργησε την συνοικία που φέρει το όνομά του στο πρώτο τέταρτο του περασμένου αιώνα.



Στην περιοχή Κυπριάδου λοιπόν και συγκεκριμένα στην Πλατεία Χαλεπά, λίγο πριν την πιο γνωστή Πλατεία Παπαδιαμάντη, εγκαταστάθηκε πριν λίγους μήνες μια Ιταλίδα. Βρήκε ένα όμορφο σπίτι, ψηλοτάβανο και φωτεινό, το σενιάρισε με γούστο και αποφάσισε να φιλεύει τους νέους της γείτονες ιταλικά καθημερινά πιάτα, σύμφωνα με την φιλοσοφία της cucina popolana (λαϊκή κουζίνα), κάπως σαν την ιταλίδα mamma που έχουμε όλοι πλάσει στο μυαλό μας.



Το μενού, που έχει επιμεληθεί ο Α. Σουρές του γνωστού ιταλικού στεκιού Il Postino, δεν πλατειάζει κι αυτό έχει τη σημασία του. Το καλωσόρισμα γίνεται με πεντανόστιμο χειροποίητο ζεστό ψωμάκι. Ο κατάλογος έχει σαλάτες και ποικιλία antipasti (από 7 έως 14 €), πίτσες, ζυμαρικά και ριζότι (από 7 έως 14 €) και κάποια πιάτα με κρέας και ψάρι (από 15 έως 22 €). Υπάρχει επίσης πλατό ιταλικών τυριών και αλλαντικών (18 € για 2 άτομα) για κάποιον που θέλει να συνοδεύσει ένα ποτήρι κρασί ή ένα ιταλικό Prosecco. Οι πίτσες είναι νόστιμες και καθόλου λιγωτικές, με φρέσκα υλικά και αρκετά λεπτή ζύμη. Η κουζίνα χρειάζεται λίγο ροντάρισμα ακόμη για ένα ολόσωστο al dente μαγείρεμα της πάστας και των ριζότι. Ο κατάλογος των κρασιών είναι περιεκτικός, σε καλή σχέση ποιότητας/τιμής (από 10 έως 35 €). Τα επιδόρπια (από 5 έως 9 €) είναι κλασικά και νόστιμα με κορυφαίο το tiramisu, που σπανίως το βρίσκεις στην Ελλάδα μη μπασταρδεμένο. Από την εντυπωσιακή αυθεντική μηχανή του espresso του 1905, σκέτο κομψοτέχνημα, βγαίνει ο μυρωδάτος τέλειος καφές που θα κλείσει την βραδιά.



Ο Γ. Ζαχαρίου, ιδιοκτήτης του Pomo, κατέχει άριστα την τέχνη του δέχεσθαι, αφού έχει μια μακριά και επιτυχημένη καριέρα στον τομέα της εστίασης. Με το άνοιγμα της ιταλικής τρατορίας, κάτι που έλειπε από τη γειτονιά της Κυπριάδου, απευθύνεται σε όσους θέλουν να περάσουν μια χαλαρωτική βραδιά τρώγοντας στο τραπέζι της ζουμερής ιταλίδας γειτόνισσάς τους.

Σημ. Το μαγαζί ανοίγει από το πρωί με καφέ, άλλα ροφήματα και χυμούς. Λειτουργεί και υπηρεσία delivery. Το καλοκαίρι η στέγη του αίθριου ανοίγει και ενώνεται με τον όμορφο κήπο της μονοκατοικίας.


Info:
Pomo Pizza Bar
Χαλεπά 14, Άνω Πατήσια
τηλ. 210 201 4000
http://pomopizzabar.gr/
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v