Οι "Τέσσερις Εποχές" του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Κτήμα Σκούρα

Το εμβληματικό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου, οι "Τέσσερις Εποχές", εγκαταστάθηκε και εγκαινιάστηκε στο Κτήμα Σκούρα, αποδεικνύοντας πως ο Οίνος και η Τέχνη πάνε μαζί.
Οι Τέσσερις Εποχές του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Κτήμα Σκούρα

της Αγάπης Μαργετίδη

Η σχέση του οίνου με την τέχνη, μια σχέση πολύ παλιά και πολύ σπουδαία, μας έχει χαρίσει στο πέρασμα των αιώνων αριστουργήματα που θαυμάζουμε στα μουσεία σε όλον τον κόσμο. Από την αρχαιότητα και τον θεό Διόνυσο, στους Ρωμαϊκούς χρόνους, στον Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση, στην κλασική και τη νεοκλασική εποχή μέχρι το σήμερα, η ζωγραφική τέχνη -και όχι μόνον- έχει απεικονίσει εκατοντάδες φορές τη σχέση του ανθρώπου με το κρασί.

 

Πέρα από αυτόν τον πρώτο σημαντικό συσχετισμό του οίνου και της τέχνης, η καλλιέργεια των αμπελιών και η οινοποίηση είναι, κι αυτές, τέχνη. Τέχνη απαιτείται και για τον σχεδιασμό των φιαλών, των ετικετών τους, αλλά και των ποτηριών στα οποία απολαμβάνουμε το κρασί. Όλα στο κρασί είναι, με κάποιο τρόπο, τέχνη.

 

Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη και εξάπλωση της οινοποιητικής τέχνης και η άνθηση του οινικού τουρισμού έχουν φέρει τις εικαστικές τέχνες μέσα στα οινοποιεία. Όλο και περισσότερα από αυτά προσφέρουν στο κοινό εμπειρίες που συμπεριλαμβάνουν μόνιμες ή/και περιοδικές εκθέσεις τέχνης, κλασικής και σύγχρονης.  

 

Το Κτήμα Σκούρα της Νεμέας είναι ένα από τα οινοποιεία που εδώ και χρόνια τιμά, μαζί με τον οίνο, τις εικαστικές τέχνες. Η Ουρανία και ο Γιώργος Σκούρας, ως φίλοι της τέχνης που είναι, προσφέρουν στον επισκέπτη του κτήματος ένα συνολικό βίωμα που κάνει την μύηση  στο κρασί αξέχαστη.

 

Το ζεύγος Σκούρα, έχοντας αποκτήσει εδώ και κάποια χρόνια ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά του αείμνηστου Γιώργου Ζογγολόπουλου, τις «Τέσσερις Εποχές», είχε την επιθυμία να το αναπαραγάγει σε μεγαλύτερο μέγεθος, ούτως ώστε να αποτελέσει τοπόσημο για το Κτήμα. Έτσι κι έγινε. Κατόπιν συνεργασίας με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την ανακατασκευή του γλυπτού από το καλλιτεχνικό εργαστήριο των κυρίων Λεωνίδα και Στέλιου Γκίκα, συνεργατών του καλλιτέχνη όσο αυτός βρισκόταν στη ζωή, οι «Τέσσερις Εποχές» τοποθετήθηκαν στο Κτήμα Σκούρα σε σημείο που το βλέπει κανείς από τον δρόμο, καθώς φτάνει στο οινοποιείο.

 
Πριν από λίγες εβδομάδες, και συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου, είχα την χαρά και την τιμή να παραστώ στα επίσημα εγκαίνια παρουσίασης του γλυπτού που διοργάνωσε το Κτήμα Σκούρα με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και επιμελήθηκε η για χρόνια συνεργάτιδα του Ιδρύματος, ιστορικός τέχνης και φίλη, Ίρις Κρητικού.

 
Η Ίρις μας μίλησε για τον καλλιτέχνη και την αισιόδοξη φύση του γλυπτού «Τέσσερις Εποχές», αναφέροντας την πρώτη παρουσίασή του στην Μπιενάλε της Βενετίας στην ατομική έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Ελληνικό Περίπτερο, ενώ σε ανέκδοτες διηγήσεις προχώρησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και ανιψιός του γλύπτη Νίκος Θεοδωρίδης, ο οποίος μίλησε για την αστείρευτη φαντασία του Γιώργου Ζογγολόπουλου, τη διαρκή διάθεση παιχνιδιού και το οξύνουν πνεύμα που τον διέκρινε.

 
Στα 92 του χρόνια ο γλύπτης δημιούργησε ένα τόσο ποιητικό και αέρινο έργο, που πραγματικά ηχεί σαν την ομώνυμη μουσική συλλογή του Αντόνιο Βιβάλντι, την οποία και αγαπούσε ο καλλιτέχνης, ενώ αλληγορικά, όπως επεσήμανε η Ίρις Κρητικού, το γλυπτό συμβολίζει τις τέσσερις ηλικίες της ζωής του ανθρώπου (παιδί, έφηβος, ενήλικας, ηλικιωμένος).

Οι «Τέσσερις Εποχές» αποτελούν το πρώτο γλυπτό στο οποίο το 1993 ο Γιώργος Ζογγολόπουλος χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, χρώμα στις χαλύβδινες διάτρητες ομπρέλες του, παρουσιάζοντάς το στην Μπιενάλε της Βενετίας. Η δεύτερη φορά που οι ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου απέκτησαν χρώμα είναι στην ύψους 25 μ. γλυπτική εγκατάσταση «Αίθριο» που υπάρχει στην Πλατεία Συντάγματος.

 

Για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο ήταν σημαντικό η γλυπτική να βρίσκεται στον δημόσιο χώρο, καθώς πίστευε ότι η τέχνη οφείλει να υπάρχει και να ζει δίπλα μας, βελτιώνοντας την
καθημερινότητά μας και καλλιεργώντας την αισθητική μας αντίληψη. Όλοι όσοι βρεθήκαμε στο Κτήμα Σκούρα εκείνη τη θαυμάσια, συγκινητική και αισιόδοξη φθινοπωρινή μέρα του Οκτωβρίου, είχαμε την αίσθηση πως ο Γιώργος Ζογγολόπουλος θα ήταν πολύ χαρούμενος που οι «Τέσσερις Εποχές» βρίσκονται πλέον εκεί, καλωσορίζοντας τον κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου.

Πληροφορίες:

ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοκρατίας 49, 15452 Π. Ψυχικό
www.zongolopoulos.gr & [email protected]

ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ
10ο χλμ. Άργους-Στέρνας, Μαλανδρένι 212 00
www.skouras.gr & [email protected]

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v