Καλοκαιρινό ραντεβού στην ταράτσα του Manouka

Το καλοκαίρι του 2022 βρίσκει το Manouka σε μεγάλη φόρμα.
Καλοκαιρινό ραντεβού στην ταράτσα του Manouka

της Αγάπης Μαργετίδη

Ενώ το εστιατόριο Manouka μετράει μόνο κάτι παραπάνω από 12 μήνες ζωής, το έχω ήδη επισκεφθεί αρκετές φορές, όλες τις εποχές του χρόνου. Πότε με ορθάνοιχτη τη τζαμαρία, πότε κλειστή στο χειμωνιάτικο κρύο και πότε μισάνοιχτη για να μπαίνει ο ανοιξιάτικος αέρας, άλλοτε μεσημέρι κι άλλοτε βράδυ. Κι ενώ η θέα στην Ακρόπολη δεν αλλάζει, αλλάζουν τα χρώματα, η ατμόσφαιρα, η διάθεση, τα vibes.



Το φετινό δεύτερο καλοκαίρι έφερε νέα αύρα στην κουζίνα, νέες γεύσεις και νέες εμπειρίες, πάντα με επίκεντρο την Ελλάδα, αφού αυτή είναι ο κοινός παρονομαστής όλης της φιλοσοφίας του, τόσο στο φαγητό όσο και στο κρασί και στο ποτό. Αυτό έχει οραματιστεί ο ιδιοκτήτης Μάνος Στρατάκης κι αυτό ακολουθούν οι ειδικοί, ο καθένας στον τομέα του, με τις εξαιρετικές και συχνά απρόσμενες επιλογές τους και τα ιδιαίτερα ταιριάσματα μεταξύ φαγητού και ποτού: Ο head sommelier Βασίλης Παπαδόπουλος που έχει «χτενίσει» τον Ελληνικό αμπελώνα, ο bartender Γιάννης Πισσάς που συνδυάζει ελληνικά ποτά, οίνους και αποστάγματα σε απίθανα κοκτέιλ και ο νέος chef Στάθης Χρηστίδης που μπήκε τους τελευταίους μήνες ορμητικά στην κουζίνα και ήδη εκπλήσσει με τις γεύσεις που παρουσιάζει.



Αν και μόλις 29 ετών, ο Στάθης Χρηστίδης έχει αξιόλογη δεκατριάχρονη εμπειρία  και θαυμαστό βιογραφικό από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Έτσι, ενώ συχνά οι τεχνικές του στην μαγειρική έχουν επιρροές από μακρινές γαστρονομικές κουλτούρες, η γεύση των φαγητών του φωνάζει Ελλάδα. Για παράδειγμα η χυλωμένη ρεβιθάδα συναντάει αναπάντεχα το μεδούλι και τις καψαλισμένες γαρίδες κι αρωματίζεται με λεμονοθύμαρο σε ένα πιάτο-υπόδειγμα νοστιμιάς και ισορροπίας. Η σπανακόπιτα γίνεται τάρτα με λεπτό και τραγανό φύλλο, η φέτα γίνεται μους και τα κολοκυθάκια πουρές, ενώ το αγαπημένο άρωμα του μάραθου δίνει τον τόνο. Στην ίδια λογική, ο συνδυασμός κρέας, ψωμί και τυρί μεταφράζεται σε μοσχαρίσιο τρυφερό φιλέτο με τη σάλτσα του διάσημου και αγαπημένου κλασσικού κοκκινιστού. Από δίπλα, το κατσικίσιο τυρί και το τουίλ ψωμιού ολοκληρώνουν αυτό το παραδοσιακό και σύγχρονο, συνάμα, πιάτο.

 

Το επιδόρπιο που δοκίμασα και που ονομάζεται «χωριάτικο γιαούρτι» προκαλεί συνεχόμενες εκπλήξεις στον ουρανίσκο, συνδυάζοντας το γιαούρτι με το μέλι αλλά και τη σοκολάτα με το τσίλι και το μεθυστικό άρωμα της λουίζας. Εδώ αξίζει να αναφέρω και τον καταπληκτικό συνδυασμό του επιδορπίου με το χωνευτικό κοκτέιλ του Γιάννη Πισσά, που ονομάζεται Frosio και παίρνει εκπληκτικά αρώματα από τεντούρα, ρούμι, βερμούτ, βανίλια και μοσχοκάρυδο. Ποίημα!



Όπως είπα πιο πάνω, το κάθε φαγητό συνδυάζεται με το κατάλληλο κρασί από τις 100+ φιάλες που έχει επιλέξει ο Βασίλης Παπαδόπουλος από όλη την Ελλάδα, από γνωστές και λιγότερο γνωστές ποικιλίες, κάποιες από αυτές σπάνιες. Πάντα απολαμβάνω τις προτάσεις του και το ίδιο συνιστώ να κάνετε κι εσείς. Εδώ αξίζει να αναφέρω πως το κάθε κρασί προσφέρεται και σε ποτήρι και, μάλιστα, για τα περισσότερα μπορεί κάποιος να επιλέξει μεταξύ δύο ποσοτήτων των 75 ml ή των 150 ml και να έχει έτσι, το ιδανικό ταίριασμα για το κάθε φαγητό που θα διαλέξει.



Όπως καταλάβατε, αυτό το δεύτερο καλοκαίρι βρίσκει το Manouka σε μεγάλη φόρμα. Θα είναι εκεί να μας περιμένει όλον τον Αύγουστο, χωρίς να κλείσει ούτε μια μέρα για να κάνει τις βραδιές μας στην Αθήνα πιο όμορφες και πιο νόστιμες.

MANOUKA
Ερμού 46, Αθήνα
Τηλ. 21 0324 1814

Πατήστε εδώ για να δείτε το μενού

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v