Το Ούζο Πλωμαρίου και τα ξύλινα καΐκια

Το Ούζο Πλωμαρίου συμβάλλει στη διάσωση των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών με μια συνεργασία και μια συλλεκτική φιάλη.
Το Ούζο Πλωμαρίου και τα ξύλινα καΐκια

της Αγάπης Μαργετίδη

Κάθε φορά που λαμβάνω πρόσκληση για να παραστώ σε εκδήλωση της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης ανυπομονώ να μάθω τι έκπληξη μας επιφυλάσσει πάλι. Το ίδιο έγινε και φέτος, όταν προσκλήθηκα σε καλοκαιρινή βραδιά στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος. Με την ίδια προσμονή πήγα, με την ίδια και μεγαλύτερη χαρά έφυγα.

 
Το θέμα αυτή τη φορά είχε να κάνει με την ανάδειξη και τη διατήρηση της μακρόχρονης παράδοσής μας στη ναυπήγηση και στη συντήρηση των υπέροχων ξύλινων καϊκιών, τέχνης μακραίωνης και πολύτιμης. Μιας τέχνης που κινδυνεύει να χαθεί.

Ίσως να έχετε ενημερωθεί, καθότι τα τελευταία χρόνια το καυτό θέμα των καϊκιών αναδεικνύεται συχνά από τα ΜΜΕ, πως τα παραδοσιακά αλιευτικά ξύλινα σκάφη καταστρέφονται μαζικά κατόπιν οδηγίας της Ε.Ε. σχετικής με την υπεραλίευση. Το λυπηρότατο αποτέλεσμα είναι σήμερα να μετράμε 2.000 όλα κι όλα ξύλινα καΐκια και να μην υπάρχουν πια Έλληνες τεχνίτες-καραβομαραγκοί, όπως καλαφατιστές και αρμαδόροι.

 
Το Ούζο Πλωμαρίου, δείχνοντας για άλλη μια φορά την ευαισθησία και τον σεβασμό που αρμόζουν στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών, η οποία έχει στόχο να συμβάλει στην ανάδειξη και διάσωση των σκαφών για να παραμείνει ζωντανή η ιστορία της ναυτοσύνης μας.

Με αφορμή την έναρξη αυτής της συνεργασίας, το Ούζο Πλωμαρίου άντλησε έμπνευση από τα καΐκια και δημιούργησε μια συλλεκτική φιάλη τόσο όμορφη, όσο κι αυτά τα υπέροχα σκαριά. Μια φιάλη- στολίδι, σαν τα καΐκια που στολίζουν τα λιμάνια μας, που συνδυάζει τη σύγχρονη αισθητική με την παράδοση. Μια φιάλη λιτή, φωτεινή και χρωματιστή, με τα χρώματα που βάφονται τα καΐκια, σχεδιασμένη από την πρωτοπόρο εταιρεία Red Design Consultants, με την οποία το Ούζο Πλωμαρίου είχε συνεργαστεί πέρυσι με την άλλη υπέροχη συλλεκτική φιάλη που τιμούσε τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.


 
Στην ζεστή ατμόσφαιρα της βραδιάς στον ΝΟΕ μίλησε με ενθουσιασμό και συγκίνηση ο Πρόεδρος της Ποτοποιίας κ. Νίκος Καλογιάννης, λέγοντας τα εξής, μεταξύ άλλων : «Στόχος μας όλα αυτά τα χρόνια είναι να αναδεικνύουμε την ελληνική παράδοση και να τη ταξιδεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο. Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τη συνεργασία μας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών. Μια συνεργασία που έχει σκοπό την ανάδειξη των ξύλινων καϊκιών που θέλουμε να συνεχίσουν να στολίζουν τα λιμάνια μας και να εντυπωσιάζουν τον κόσμο. Με αφορμή τη συνεργασία μας δημιουργήσαμε μια νέα, δεύτερη, συλλεκτική φιάλη που αποτελεί φόρο τιμής στη ναυτοσύνη και που θα σας αποκαλύψουμε σήμερα».

Ο κ. Ν. Καλογιάννης (αριστερά) και ο κ. Ν. Καβαλλιέρος (δεξιά) 


Η απάντηση του Προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών κ. Νίκου Καβαλλιέρου ήταν εξίσου ενθουσιώδης : «Ευχαριστούμε θερμά την αποσταγματοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης για την ιδέα τους να δημιουργήσουν μια συλλεκτική φιάλη εμπνευσμένη από τα παραδοσιακά Ελληνικά καΐκια. Είναι μια κίνηση με φαντασία και ευαισθησία που συνδέει δυο εθνικά εμβληματικά στοιχεία: το εθνικό ποτό μας και την ξυλοναυπηγική μας τέχνη. Η αγάπη για την παράδοση, την Ελληνική ιστορία, τα καρνάγια, τη διάσωση των ξύλινων καϊκιών, είναι και θα παραμείνει η κοινή μας συνισταμένη».

Φεύγοντας από την καθ’ όλα εξαιρετική βραδιά, κρατώντας σφιχτά την πολύτιμη συσκευασία που μας δώρισε το Ούζο Πλωμαρίου, ένιωθα ευγνώμων, ανάλαφρη κι αισιόδοξη πως όσο υπάρχουν τέτοιας ποιότητας άνθρωποι, δεν μπορεί παρά να πάμε πιο μπροστά.

Αναζητήστε τη φιάλη σε κάβες και duty free shops ανά την Ελλάδα και δείτε εδώ ένα όμορφο βίντεο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v