NOS Hotel & Villas: Παράθυρο στο Αιγαίο

Η φιλοξενία και η γαστρονομία σε ένα ξενοδοχείο-υπόδειγμα στην όμορφη Σίφνο.
NOS Hotel & Villas: Παράθυρο στο Αιγαίο

της Αγάπης Μαργετίδη

Ένα παράθυρο στο Αιγαίο είναι το Nos. Ορθάνοιχτο, για να μπαίνει το μοναδικό του φως και ο πελαγίσιος αέρας. Αναζωογόνηση και ηρεμία, ευζωία και ελευθερία, είναι κάποια από τα συναισθήματα που νιώθεις όταν μείνεις σε αυτό το μικρό ξενοδοχείο της Σίφνου. Όπως και στο νησί το ίδιο, έτσι και στο Nos, βασιλεύουν η αρμονία και η κομψότητα.

 
Χτισμένο πάνω από τη θάλασσα και στραμμένη σε αυτήν, σαν μικρό χωριό, μέσα στην απείραχτη φύση, περιδιαβαίνεις τα σκιερά δρομάκια για να φτάσεις στο δωμάτιό σου, όπου και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει. Ο προσανατολισμός και η ιδιωτικότητα, το μέσα και το έξω, τα χρώματα, τα υλικά, η διάχυση του φυσικού φωτός και ο φωτισμός το βράδυ, τα αντικείμενα, η επίπλωση και τα υφάσματα, ο εξοπλισμός και τα προϊόντα περιποίησης, όλα τα μικρά και μεγάλα έχουν μελετηθεί και διαλεχτεί ένα προς ένα για να σε κάνουν να αισθανθείς άνετα και όμορφα.  


 
Με τον ίδιο σκοπό έχουν επιλεγεί και οι άνθρωποι που είναι εκεί με την προσοχή τους αδιάκοπα απερίσπαστη σε σένα, τον φιλοξενούμενο, όχι τον πελάτη. Διακριτικοί και πρόθυμοι, λες και σε διαβάζουν, συνδυάζουν τον επαγγελματισμό με την φιλικότητα και μέσα σε ελάχιστη ώρα ξεχνάς πως βρίσκεσαι σε ξενοδοχείο κι είναι λες και σε φιλοξενεί ο φίλος σου.


 
Κι όταν βγεις από τον ιδιωτικό σου χώρο, περνάς πάλι από στενά δρομάκια, ανεβαίνεις και κατεβαίνεις λίγα σκαλιά και φτάνεις στην «πλατεία» του χωριού. Κι εδώ όλα είναι στραμμένα στο Αιγαίο, η κομψή πισίνα και το καταπληκτικό υπαίθριο γυμναστήριο και spa (υπαίθριο, σωστά διαβάσατε!), το μπαρ και το εστιατόριο. Από το πρωί μέχρι το βράδυ μπορείς να λιαστείς ή να μείνεις στη σκιά, να κολυμπήσεις ή να διαβάσεις το βιβλίο σου, να απομονωθείς σε μια γωνιά, αν το επιθυμείς, και να απολαύσεις όσα σου προσφέρουν το μπαρ και το εστιατόριο.

 
Ένα τέτοιο ξενοδοχείο, όπως είναι το Nos, δεν θα μπορούσε παρά να δώσει ιδιαίτερο βάρος στη γεύση και εδώ έρχεται ο Αθηναγόρας Κωστάκος ως Executive Chef και η άξια ομάδα του με Chef τον Γεράσιμο Μητράκη για να μοιράσουν απόλαυση σε κάθε τι που θα βάλεις στο στόμα σου. Συνοδοιπόρος σε αυτήν την αποστολή ο οινοχόος και Food & Beverage Manager Αλέξανδρος Παπαθεοδώρου που έχει «χτίσει» την περιεκτική λίστα κρασιών που αναπαύονται στο πανέμορφο κελάρι σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας.

 
Ξεκινώντας από το πρωινό, δεν θα μπορούσα παρά να χειροκροτήσω, όχι μόνον τα εξαιρετικής ποιότητας εδέσματα, τόσο από τον μπουφέ -ψωμί και cakes, πίτες, βούτυρο, μαρμελάδες και μέλι, γιαούρτι, τυριά και αλλαντικά, όλα είναι άλφα άλφα- όσο και από τον κατάλογο με όλων των ειδών τα τέλεια μαγειρεμένα αυγά, αλλά και αυτό στο οποίο σπάνια δίνουν σημασία τα ξενοδοχεία, κι αυτό δεν είναι άλλο από τον καφέ φίλτρου. Καθότι το πρωί μόνον αυτόν τον καφέ απολαμβάνω, εδώ έχω να πω πως είναι άψογος σε ποιότητα και σε θερμοκρασία. Φτιάχνεται μόνο για σένα σε ατομικές πρεσαριστές καφετιέρες και μοσχοβολάει ο τόπος. Οι φυσικοί χυμοί και τα φρέσκα smoothies συμπληρώνουν την παλέτα του πρωινού και μας γεμίζουν με ενέργεια.

 

Το μεσημέρι πρωταγωνιστεί η δροσιά, παρέα με την απλότητα και την φρεσκάδα των υλικών, είτε αυτά είναι από τη θάλασσα είτε από τη στεριά. Σαλάτες και snacks, αλλά και φρέσκο ψάρι και θαλασσινά μαγειρεμένα στην εντέλεια με τον πιο φυσικό τρόπο και το πιο νόστιμο μπριάμι που έχω φάει στη ζωή μου, με το κάθε λαχανικό και το κάθε μυρωδικό να δίνει τη μοναδική του νότα. Για το τέλος το απίθανο πεπόνι σε ώσμωση με το εξωτικό λικέρ από ρούμι και καρύδα Malibu κολάζει και άγιο!
 

Το βραδινό μενού, όπως είναι λογικό, είναι πιο στιβαρό και πιο μεστό.  Ταραμοσαλάτα όπως δεν την έχεις φάει ποτέ με ελαφρώς καπνισμένα αυγά σαρδέλας, ψητές μελιτζάνες με οξύμελι και φέτα, χταπόδι στα κάρβουνα με έξτρα αρωματική οσπριάδα, ψητά παντζάρια με τα χόρτα τους με ξινούτσικο παχύ labneh και ωμοφαγία ντόπιων ψαριών άριστα συνδυασμένα με το πικάντικο και το ξινό στοιχείο, είναι μερικά από τα ορεκτικά που επιτελούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό, να σου ανοίξουν την όρεξη για το βαρύ πυροβολικό που ακολουθεί. Από τη θάλασσα, ο ολόφρεσκος αστακός γίνεται γιουβέτσι με τέλεια μελωμένο κριθαράκι και από τη στεριά, το ντόπιο αρνάκι που έχει για μοναδικό του άρτυμα αλάτι, πιπέρι και λίγο λεμόνι, ψήνεται αργά αργά στην φωτιά κι έρχεται και λιώνει στο στόμα, κάνοντάς σε να αναφωνείς, όι όι μάνα μου! Η μούρλια πορτοκαλόπιτα κάνει παρέα με σορμπέ εσπεριδοειδών και ο αλλιώτικος μπακλαβάς έχει στην κρέμα του αναλλοίωτο το λεπτό άρωμα του φιστικιού.

 



Αφού έχετε διαβάσει όσα προσπάθησα να σας μεταφέρω πιο πάνω -λέω προσπάθησα, γιατί όσο πιο νόστιμο είναι ένα φαγητό, τόσο πιο δύσκολα μπορώ να το περιγράψω-, φαντάζομαι πως θα έχετε καταλάβει την φιλοσοφία του Αθηναγόρα Κωστάκου, η οποία για μένα είναι αυτή που θα έπρεπε πολλοί νέοι σεφ να προσπαθήσουν να κάνουν δική τους. Πέρα από τα πρώτης τάξεως υλικά και τις επιταγές της εποχής μας για zero waste, αλλά και τον σεβασμό και την τιμή που οφείλει ο μάγειρας στα προϊόντα και στη γαστρονομική κουλτούρα του κάθε τόπου στον οποίο δημιουργεί, αυτό που θέλουμε στο πιάτο μας είναι νοστιμιά‧ αυτή πρέπει να μιλήσει πρώτη κι αυτή χαράζεται στη μνήμη μας. Το να την κατακτήσει κάποιος χρειάζεται επιμονή και υπομονή, γνώσεις, πολύς κόπος και άρτιες τεχνικές. Χρειάζεται όμως και σεμνότητα και κατέβασμα του εγώ γιατί η επιδειξιομανία κάνει ένα φαγητό, εν τέλει, πολύ μπανάλ κι ας είναι νόστιμο. Αν κάτι απουσιάζει πανηγυρικά από το φαγητό του Αθηναγόρα, είναι η επιδειξιομανία και μπράβο του.

Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι το εστιατόριο του Nos καλοδέχεται και τους επισκέπτες του νησιού κι έτσι, όσοι βρεθείτε φέτος στη Σίφνο, βάλτε το στο πρόγραμμα και δεν θα το μετανιώσετε. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά από εδώ εκείνους που συνέβαλαν στο να περάσω ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο που θα θυμάμαι για πολύν καιρό. Τον Δημήτρη Κουτρούλη, έναν εκ των ιδιοκτητών, τον διευθυντή του ξενοδοχείου Κωνσταντίνο Ατζεμιάν, την ομάδα της υποδοχής με αρχηγό την Αιμιλία Καρίπη, την ομάδα της γαστρονομίας όπως την αναφέρω πιο πάνω, την ομάδα του service και, last but not at all least, την Φλώρα Παρασκευοπούλου της εταιρίας επικοινωνίας Press-à-Porter. Κι επειδή τον Αύγουστο, κατά τύχη, θα περάσω τις διακοπές μου στη Σίφνο, λέω εις το επανιδείν.

Για περισσότερες πληροφορίες συνδεθείτε με τη σελίδα του NOS HOTEL & VILLAS

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v