My Greek Sweets : Γλυκιά, ευωδιαστή Ελλάδα

Το βιβλίο My Greek Sweets είναι ροζ, είναι χαρούμενο και στάζει μέλι μυρωδάτο!
My Greek Sweets : Γλυκιά, ευωδιαστή Ελλάδα

της Αγάπης Μαργετίδη

Η πρώτη μου γνωριμία με την Ιωάννα Σταμούλου, πριν από πολλά χρόνια, ήταν μέσα από την οθόνη της τηλεόρασής μου, όταν εμφανίστηκε ως προσκεκλημένη της Ελένης Ψυχούλη στην εκπομπή της. Η οθόνη είχε πλημμυρίσει από μια γυναίκα λαμπερή, γελαστή, με φωνή κελαρυστή. Με κινήσεις αβίαστες, λες κι έκανε το απλούστερο πράγμα στον κόσμο, ανακάτεψε κρέμες και σοκολάτες, έστρωσε φύλλο, έψησε, σιρόπιασε, διακόσμησε και ναι, με έπεισε πως η ζαχαροπλαστική δεν είναι μαγεία. Ή μάλλον είναι, αλλά δεν πρέπει να την φοβόμαστε. Αγάπη θέλει κι αυτή και προσοχή, όπως άλλωστε όλα όσα αφορούν την κουζίνα.

Όταν γνώρισα από κοντά την Ιωάννα, όσα είχα δει στην οθόνη πολλαπλασιάστηκαν. Η Ιωάννα γελάει και σε κάνει να γελάς, διηγείται και κρέμεσαι από τα χείλη της, ενθουσιάζεται με κάτι και τρέχεις να το ψάξεις, πετάει μια ατάκα και λες, μα πώς της έρχονται όλα αυτά. Έτσι ακριβώς είναι και τα γλυκά της και μέχρι σήμερα έχω γευτεί κάμποσα από αυτά. Πληθωρικά, παραδοσιακά και όχι, καθημερινά και γιορτινά, γλυκά ψυχής.



Γι’ αυτό και το τέταρτο βιβλίο της σειράς MY GREEK, το My Greek Sweets, μια έμπνευση της άλλης Ιωάννας, της Ιωάννας Παυλάκη, ανήκε φυσικά, σχεδόν δικαιωματικά, στην Ιωάννα Σταμούλου. Οι 65 συνταγές του μας κερνάνε τη γλυκιά Ελλάδα του καλωσορίσματος, της φιλοξενίας, της προσφοράς. Την Ελλάδα των μοναδικών της προϊόντων, της φύσης της, της μυρωδιάς της. Από τον βορρά στον νότο, από τη στεριά και τη θάλασσα, στους κήπους και τα περιβόλια, στις στάνες και τα αμπέλια, στους ελαιώνες και στους πορτοκαλεώνες, τα γλυκά της Ελλάδας μοσχοβολούν μέλι και μαστίχα, αρμπαρόριζα και σύκα, ρόδα και λεμονανθούς, μανταρίνια, πορτοκάλια και περγαμόντα, κίτρα και νεράντζια, ελαιόλαδο και πρόβειο βούτυρο, γιαούρτι και γάλα. Μπλέκουν με τη σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς, τις αφράτες ζύμες και τα κριτσανιστά φύλλα. Μπλέκουν την Ανατολή με τη Δύση, τα σιρόπια με τις κρέμες, το χθες με το σήμερα.



Το My Greek Sweets είναι ροζ, είναι χαρούμενο και στάζει μέλι μυρωδάτο. Ενώ επίκειται η ελληνική του έκδοση, προς το παρόν έχει κυκλοφορήσει μόνο στην αγγλική γλώσσα και, βεβαίως, είναι το τέλειο δώρο για τους φίλους μου από το εξωτερικό που περιμένω κι αυτό το καλοκαίρι. Φίλους που έρχονται και ξανάρχονται γιατί έχουν βρει εδώ έναν τόπο, τη φύση του και τους ανθρώπους του, που κάνουν τις διακοπές τους αξέχαστες. Δωρίζοντάς τους το όμορφο αυτό βιβλίο θα είναι σαν να τους λέω και του χρόνου πάλι μαζί, πάλι εδώ!

Σημειώσεις

Η Ιωάννα Παυλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Η καταγωγή της όμως είναι από τη Λέσβο, όπου περνούσε όλα της τα καλοκαίρια όταν ήταν παιδί. Έμαθε να μαγειρεύει και να δοκιμάζει διαφορετικές γεύσεις στο πλευρό της γιαγιάς της. Το χόμπι της είναι να ξεφυλλίζει βιβλία μαγειρικής, ενώ τα ταξίδια της στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο διεύρυναν τους γαστρονομικούς της ορίζοντες. Απολαμβάνει να μαγειρεύει για φίλους και λατρεύει τη θάλασσα. Το πάθος της είναι να κάνει πραγματικότητα μικρές ιδέες, όπως τα επιτυχημένα βιβλία μαγειρικής My Greek.



Η Ιωάννα Σταμούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Δημοσιογράφος γεύσης, μαμά-μαγείρισσα και λάτρης της ζαχαροπλαστικής τέχνης, ερευνά, γράφει και δημιουργεί συνταγές. Ήταν διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού OLIVE στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι και το 2017. Το 2013 δημιούργησε το προσωπικό της site, ww.sweetly.gr, στο οποίο ξεδιπλώνει το πάθος της για την ελληνική παραδοσιακή ζαχαροπλαστική. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Γεύση Μαγεία και έχει δημιουργήσει άλλα τέσσερα βιβλία με συνταγές για λογαριασμό μεγάλης εταιρείας.



Το MY GREEK Sweets είναι το τέταρτο βιβλίο της ξενόγλωσσης σειράς μαγειρικής ΜΥ GREEK της Ιωάννας Παυλάκη – μιας σειράς που γεννήθηκε πριν από 5 χρόνια και είναι αφιερωμένη στην ελληνική γαστρονομία. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το άλλο μισό του MY GREEK Taverna, του πρώτου βιβλίου της σειράς, καθώς μέσα από τις συνταγές τους και τα δύο ταξιδεύουν τον αναγνώστη στην αλμυρή και στη γλυκιά πλευρά της Ελλάδας. Στη σειρά ΜΥ GREEK κυκλοφορούν ακόμα το MY GREEK Meze και το ΜΥ GREEK Vegan Food από τις εκδόσεις Πεδίο.

Αναζητήστε το MY GREEK Sweets και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς στα Public, σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και οnline στο e-pediobooks.gr.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v