Kea Retreat: Καταφύγιο ευ ζην

Ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο στη Τζια φιλοξενεί ένα ησυχαστήριο για το μυαλό και το σώμα.
Kea Retreat: Καταφύγιο ευ ζην

της Αγάπης Μαργετίδη

Όταν έλαβα το δελτίο τύπου για το επικείμενο άνοιγμα ενός yoga retreat στο νησί της Κέας και άνοιξα τις φωτογραφίες, δεν πίστευα στα μάτια μου. Τόση άγρια ομορφιά είχα πολύ καιρό να δω. Και μόνο αφού πέρασα κάνα μισάωρο ανοίγοντας και ξανανοίγοντας την κάθε φωτογραφία προσπαθώντας να διαλέξω ποια να σας πρωτοδείξω, κι αφού ονειρεύτηκα τον εαυτό μου μέσα σ’ αυτόν τον παράδεισο, έπιασα να διαβάσω για το τι ακριβώς πρόκειται.



Το Kea Retreat, όπως λέει και το όνομά του, είναι ένα καταφύγιο για το σώμα και τον νου, έμπνευση και έργο μιας οικογένειας Ισραηλινών, του Zviki Eshet, της συζύγου του Anat και των δύο γιων τους, Yoni και Uriel. Από τη σύλληψη της ιδέας, μέχρι τις καθημερινές εργασίες και υποχρεώσεις του, το Kea Retreat είναι πραγματικά μια οικογενειακή υπόθεση. Η Anat, εξειδικευμένη στη σωματοκεντρική ψυχοθεραπεία, δανείζει την τεχνογνωσία της για την υποστήριξη του θεραπευτικού προγράμματος. Ο Yoni έχει αναλάβει χρέη διευθυντή, καθώς και κάποιες διδασκαλίες yoga. Ο Uriel έχει αναλάβει τα ηνία της κουζίνας και της φάρμας χάρη στην εμπειρία που έχει συγκεντρώσει σε ονομαστά βραβευμένα εστιατόρια, μεταξύ των οποίων το περίφημο Noma της Κοπεγχάγης.

Οι Eshet, ερωτευμένοι εδώ και χρόνια με την Ελλάδα, έψαχναν ένα μέρος για να στήσουν ένα ησυχαστήριο για όσους αναζητούν την αρμονία, την ισορροπία και το ευ ζην, με την κυριολεκτική του σημασία. Και το βρήκαν στην Κέα, σε αυτό το ακατέργαστο κομμάτι γης και θάλασσας. Και το σεβάστηκαν.  

 
Άψογα εναρμονισμένες με το βραχώδες τοπίο, τους ελαιώνες και τους αμπελώνες, μια σειρά από
προϋπάρχουσες πετρόκτιστες κατασκευές 400 ετών (καθικιές, όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι) έχουν μετατραπεί σε λιτά και συγχρόνως κομψά δωμάτια με θέα στη θάλασσα, ιδιωτικές βεράντες και υπαίθρια ντους. Μια γαλήνια παλέτα από γήινους τόνους και φυσικά υλικά “φωτίζει” τα δωμάτια με ηρεμία και ζεστασιά. Οι κατά παραγγελία ιδιοκατασκευές που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για το Kea Retreat από ντόπιους τεχνίτες, αλλά και τα διακοσμητικά που έχουν κατασκευαστεί από απομεινάρια που βρέθηκαν εδώ και αξιοποιήθηκαν καλλιτεχνικά από τον ισραηλινό Avri Regev, χαρίζουν στο κάθε δωμάτιο τον δικό του μοναδικό και ανεξάρτητο χαρακτήρα.

 
Με εναλλαγές κάθε βδομάδα, τα προγράμματα yoga έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπουν στους επισκέπτες να “ακούσουν” ξανά την εσωτερική τους φωνή, να επανασυνδεθούν με τον εαυτό τους και τη φύση, αλλά και να τους φέρουν κοντά σε μια αίσθηση ευφορίας και απόλαυσης της ζωής. Μια τυπική εβδομάδα είναι γεμάτη με ένα μείγμα γιόγκα, διαλογισμού και χορού μαζί με εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία σε αρχαία μονοπάτια, επισκέψεις στην επιβλητική πρωτεύουσα του νησιού και καγιάκ σε απομονωμένες αμμώδεις παραλίες. Από την Vinyasa, την Kundalini και την Yin Yoga, μέχρι τα sound baths, την υπνοθεραπεία, την θεραπευτική αναπνοή ή την Αγιουρβέδα και τη θεραπεία Mandalas, αλλά και τον χαιρετισμό στον ήλιο ή την τελετή της φωτιάς, οι πολυποίκιλες θεραπείες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Kea Retreat υπόσχονται να συνδέσουν τον επισκέπτη με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

 
Η γαστρονομία δεν θα μπορούσε παρά να εναρμονιστεί κι αυτή με την φιλοσοφία και την συνολική εμπειρία του Kea Retreat. Ο Uriel, απόλυτα μέσα στο πνεύμα της εποχής, συνδυάζει καινοτόμες τεχνικές με την πρακτική του from farm to table, μαγειρεύοντας φαγητά αποκλειστικά βασισμένα σε εποχικά και τοπικά υλικά, πολλά από τα οποία φυτρώνουν στους ιδιόκτητους ελαιώνες, στους οπωρώνες, στους κήπους με τα λαχανικά και τα βότανα και στους αμπελώνες του ακινήτου. Η μαγειρική του Uriel δεν περιορίζεται σε καμία εθνική κουζίνα. Αντίθετα, επικεντρώνεται στο να προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές και απροσδόκητες γαστρονομικές εμπειρίες.

Αυτά είχα να σας πω με λίγα λόγια για όσα διάβασα για το Kea Retreat στο οποίο αυτές τις μέρες επικρατεί πυρετός προετοιμασιών ώστε να είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες από την πρώτη ημέρα του ερχόμενου Ιουλίου. Μέχρι τότε ονειρευτείτε όπως κι εγώ, θαυμάστε τις φωτογραφίες, ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες στο site και πείτε μου αν δεν έχω δίκιο που νομίζω πως ο παράδεισος κατέβηκε στη Τζια!

Kea Retreat
Psathi Beach, Kea Island
Website: https://www.kearetreat.com
Email: [email protected] | [email protected]
Instagram: https://www.instagram.com/kea_retreat/

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v