Smash'n Bun : Τα καλοαναθρεμμένα burgers

To Smash'n Bun γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια κι εμείς του ευχόμαστε εις έτη πολλά!
Smashn Bun : Τα καλοαναθρεμμένα burgers

της Αγάπης Μαργετίδη

Όπως συμβαίνει πολύ συχνά, οι διάφορες μόδες έρχονται στην Ελλάδα με σημαντική χρονοκαθυστέρηση και συνήθως προκαλούν άνευ προηγουμένου φρενίτιδα. Αυτό συνέβη και με τα smashed burgers τα οποία, αν και μετρούν ήδη κάμποσες δεκαετίες στην Αμερική, εδώ τα ακούσαμε και τα δοκιμάσαμε μόλις πριν από λίγα χρόνια κι από τότε έχει γίνει χαμός.
 

Τι είναι τα smashed burgers και γιατί τα αγαπήσαμε τόσο πολύ; Το λέει και η λέξη : smashed σημαίνει σπασμένος αν και στην περίπτωση του μπιφτεκιού είναι μάλλον η λέξη πατικωμένος που ταιριάζει περισσότερο. Εντάξει, δεν είναι και πολύ εύηχη η λέξη πατικωμένος, το smashed ακούγεται καλύτερα! Το smashed burger, ανακάλυψη ενός ψήστη σε ένα μπεργκεράδικο του Αμερικανικού Νότου στα μισά του περασμένου αιώνα, είναι το μπιφτέκι που όταν πατάει πάνω στην καυτή πλάκα για να ψηθεί, πατικώνεται με πρέσα  κι έτσι γίνεται τραγανό απ’ έξω, ενώ μέσα μένει ζουμερό, ή, για να το πω πιο σωστά, οφείλει να μείνει ζουμερό γιατί αλλιώς το καημένο το μπιφτέκι κινδυνεύει να γίνει σόλα.

 
Αυτήν ακριβώς την μαστοριά έχουν κατορθώσει στο μόλις ενός χρόνου Smash’n Bun Burgers. Περίπου τέτοια εποχή πέρυσι, μέσα στο lockdown, σκρολάροντας στην εφαρμογή που μου κράτησε παρέα φέρνοντας στην πόρτα μου διάφορες νοστιμιές από τα τότε κλειστά εστιατόρια της πόλης, έπεσα πάνω στο Smash’n Bun. Παρόλο που δεν με λες ακριβώς burger lover, χώρια που αγαπώ με πάθος το rare ψήσιμο στο κρέας, δεν δίστασα να παραγγείλω ένα fermented butter burger για μένα κι ένα moldo με μανιτάρια για το άλλο μου μισό. Τηγανιτές κλασικές πατάτες αλλά και μια μερίδα τηγανιτές γλυκοπατάτες. Και βεβαίως, την πολυαγαπημένη μου μπίρα Jasmine IPA.

Η πρώτη εκείνη φορά δεν έμελλε να είναι η τελευταία. Αν ήταν η περιέργεια που με ώθησε στο να τα δοκιμάσω, ήταν η αποπλανητική -και ουδόλως παραπλανητική- νοστιμιά τους που με έκαναν στο να επαναλαμβάνω συχνά-πυκνά την αμαρτία, έχοντας φτάσει σήμερα να έχω γευτεί σχεδόν όλη τη γκάμα του Smash’n Bun. Γι’ αυτό δεν δίστασα ούτε λεπτό να αποδεχτώ την πρόσκληση να γιορτάσω, μαζί με άλλους συναδέλφους, τα πρώτα γενέθλια του εστιατορίου. Ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο κάλεσμα. Δεν έγινε στο ίδιο το εστιατόριο, αλλά στο πολύ όμορφο και κομψό περιβάλλον της μικρής τραπεζαρίας του ξενοδοχείου The Modernist Hotel, με σκοπό να αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως αυτά τα burgers ξέρουν (και) από καλούς τρόπους, δεν τα ονόμασαν τυχαία καλοαναθρεμμένα!

 

Δεν είναι όμως μόνο η επιδεξιότητα στο ψήσιμο του burger που παίζει ρόλο. Είναι η ποιότητα του κρέατος και των άλλων υλικών, είναι και ο συνδυασμός τους. Ο Μιχάλης Νουρνόγλου που είχε την έμπνευση και έστησε αυτό το διαφορετικό concept της street food λιχουδιάς και ο σεφ Κλάιντι Κρόσι που τόσο καλά το φέρνει εις πέρας, δίνουν, ως οφείλουν, τεράστια σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Από τον εκλεκτό ελληνικό μοσχαρίσιο κιμά ωρίμασης 40 ημερών, στο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, στα βιολογικά λαχανικά, στο καταπληκτικό πατατόψωμο του bun, στο εξαιρετικής ποιότητας cheddar, στις σάλτσες και στις πίκλες. Όλα ανεξαιρέτως είναι homemade κι αυτό, φαίνεται. Η επιλογή της nomad μικροζυθοποιίας Strange Brew για τις υπέροχα αρωματικές της craft μπίρες είναι άλλος ένας λόγος που αγάπησα το Smash’n Bun.

 
Η γκάμα του Smash’n Bun δεν σταματάει στα burgers. Έχουν ένα καταπληκτικό hot dog με χειροποίητο wagyu λουκάνικο, έχουν και εθιστικά grilled cheese sandwiches, έχουν και Korean fried chicken να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Έχουν και το εκατό τα εκατό vegan Yogi burger το οποίο, αφού δοκίμασα με κάποιον δισταγμό η αλήθεια είναι, αναφώνησα ουάου! Στο Smash’n Bun έχουν φροντίσει και όσους νηστεύουν με ένα ακόμη ουάου burger με γαρίδες, κρέμα αβοκάντο, λάχανο αρωματισμένο με lime, τσίλι, πράσινο μήλο και μυρωδικά. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος; Χρόνια πολλά και νόστιμα Smash’n Bun και η καλή σας ανατροφή να σας πάει ακόμα πιο ψηλά!

 
Smash’n Bun
Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Αθήνα 106 76
Τηλ. 210 724 9802

Κάντε την παραγγελία σας μέσω της εφαρμογής Wolt και οι αγαπημένες street food γεύσεις θα έρθουν στην πόρτα σας. Αν πάλι βρίσκεστε στο κέντρο, η ομάδα του Smash’n Bun θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει από κοντά για take away ή στα όμορφα τραπεζάκια επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι. Η άνοιξη το επιβάλλει, άλλωστε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v