This year ... βγαίνουμε έξω!

Η Αγάπη αποφάσισε πως φέτος στις γιορτές θα πάρει την Αθήνα σβάρνα και μας παροτρύνει να την ακολουθήσουμε σε όμορφα, γιορτινά και νόστιμα μέρη.
This year ... βγαίνουμε έξω!

της Αγάπης Μαργετίδη

Last Christmas I gave you my heart
But the very next day you gave it away
This year to save me from tears
I’ll give it to someone special

Σας το είχα πει την περασμένη εβδομάδα, πως φέτος, ακόμη περισσότερο από άλλες χρονιές, το γνωστό και μη εξαιρετέο χαζοτραγουδάκι έχει καρφωθεί στο μυαλό μου και δεν λέει να φύγει. Κι αφού δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να το διώξω, αποφασίζω να το κρατήσω. Θα του αλλάξω όμως νόημα και θα το πάω εκεί που θέλω εγώ. Πού; Μα έξω, φίλοι μου, έξω, στη γιορτή. Κι αν την ημέρα των Χριστουγέννων την περάσω οικογενειακά όπως οι περισσότεροι, όλες τις άλλες μέρες, από σήμερα μέχρι και μετά την Πρωτοχρονιά θα βγαίνω έξω. Δεύτερη χρονιά στη σειρά κλεισμένη, δεν την περνάω. 

Θέλετε να σας πω πού θα πάω; Ου, και πού δεν θα πάω, να λέτε! Όλη την Αθήνα σβάρνα θα πάρω. Κι έτσι όπως μου έρχονται στο μυαλό διαφόρων ειδών μαγαζιά και γειτονιές, έτσι θα σας τα γράψω‧ κάπως άναρχα. Όπως μου είπε και μια καλή μου φίλη, σαν τα στολίδια του δέντρου που όσο ανόμοια είναι, τόσο όλα μαζί φτιάχνουν το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ή όπως τα μικροδωράκια που βάζουμε στις κάλτσες των παιδιών που κρεμάμε στο τζάκι. Βέβαια, μια μίνιμουμ ταξινόμηση θα την κάνω για να μην μπερδευτώ και μπερδέψω κι εσάς εντελώς. Πάμε; Φύγαμε.

Ξεκινώ από τα πρωινά. Για να πάρω δυνάμεις για τον ποδαρόδρομο που θα ακολουθήσει στα μαγαζιά, ένα καλό πρωινό επιβάλλεται.  Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα στο φωτεινό και όμορφα στολισμένο Barolo, ένα νέο στέκι στο Παλαιό Ψυχικό, all day bistro και delicatessen μαζί. Το μενού του πρωινού και του brunch -αλλά και του δείπνου-, με την φροντίδα και υπό την εποπτεία του Μιχάλη Νουρνόγλου, είναι πλούσιο και θα ευχαριστήσει όλους : τους κλασικούς που αγαπούν τα αυγά, τα τυριά και τα αλλαντικά, τα κρουασάν και τα pancakes, αλλά και όσους προτιμούν τα υγιεινά ή/και vegan spreads, το γιαούρτι, τα φρούτα, τη granola. Ο εξαιρετικός καφές και τα μυρωδάτα τσάγια, οι φρέσκοι χυμοί και τα smoothies συνοδεύουν τα λαχταριστά εδέσματα. Πριν φύγω θα περάσω και από το delicatessen για να αγοράσω μπισκότα και crackers, μέλι και βούτυρο εκλεκτό κι εκείνο το εξαίσιο κατσικίσιο τυρί που έφαγα πριν. Κι οπωσδήποτε θα επιστρέψω κάποιο βράδυ για να δοκιμάσω και το δείπνο.


Barolo Salumeria - Osteria
 
Το μεσημέρι που θα τριγυρίζω στο κέντρο θα σταματήσω στο ολοκαίνουργιο Loco της οδού Καλαμιώτου για να πάρω μια δόση μεξικάνικης ενέργειας από το σπιρτόζικο ceviche, τις comfort empanadas, τα σούπερ tacos και τα εθιστικά churros.  Συνθέτης είναι ο Αθηναγόρας Κωστάκος και την ορχήστρα διευθύνει ο Πάνος Τσίκας. Το τρελούτσικο Loco είναι όνομα και πράγμα και μιας και μαθαίνω πως τα βράδια εκεί γίνεται γιορτή, θα πάω και βράδυ.    


 Loco Taqueria Tequileria

Μια άλλη μέρα θα βρεθώ πέριξ του Συντάγματος στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και πεινασμένη καθώς θα είμαι, θα κατηφορίσω την οδό Σκούφου για να πάω στο χαριτωμένο Spitjack για το λαχταριστό του πλατό με τα σουβλιστά κρέατα (αχ εκείνη η πάπια, ωχ και η τραγανή πετσούλα της porchetta!), τις σπιτικές του σάλτσες και τα ευφάνταστα συνοδευτικά. Είχα να πάω από το καλοκαίρι και τις προάλλες που το επισκέφθηκα πάλι, έκανε αρκετό κρύο κι έτσι δοκίμασα και τα μοσχαρίσια μάγουλα με την σάλτσα από κόκκινο κρασί.  Άλλο να σας το λέω, άλλο να τα γεύεστε. 


 Spitjack

Αν έχω όρεξη (που θα έχω, σας το υπογράφω!) για να δοκιμάσω κάποιο εκλεκτό ελληνικό κρασί θα εμπιστευτώ τον Βασίλη Παπαδόπουλο που έχει επιμεληθεί μια λίστα-θησαυρό του ελληνικού αμπελώνα στο Manouka της οδού Ερμού, όπου έχει στηθεί χειμωνιάτικο σκηνικό με μαγική θέα στην Ακρόπολη.  Από το καλοκαίρι που είχα πρωτοπάει, η κουζίνα στο Manouka έκανε δυνατή αλλαγή με την σεφ Ελένη Αλειφέρη, η οποία μανουβράρει το τιμόνι των ελληνικών κλασικών γεύσεων με την πυξίδα στραμμένη στην εποχή μας. Θα ξαναπάρω το θεϊκό φρικασέ, τα λαχταριστά σουτζουκάκια και τον τραχανά.  Θα αφήσω χώρο οπωσδήποτε για το μοσχομυριστό γαλακτομπούρεκο με την βελούδινη κρέμα και το κριτσανιστό φύλλο. 


 Manouka

Αποκλείεται να παραλείψω το προσφιλές μου Gargaretta στη γειτονιά της Ακρόπολης για την ζεστή φιλοξενία που με κάνει να αισθάνομαι πως είμαι καλεσμένη σε σπίτι αγαπημένων φίλων και όπου η οικοδέσποινα έχει μαγειρέψει τις σπεσιαλιτέ της με κέφι και αγάπη.  Θα έχω κλείσει το κόκκινο χαρούμενο δωμάτιο και περιμένοντας την παρέα μου θα απολαύσω το ζεστό Glüwein που μοσχοβολάει χειμώνα και Χριστούγεννα.  Θα πάρω την φανταστική σαλάτα με τα ψητά κίτρινα παντζάρια, το μανταρίνι και τα καρύδια που έχουν καραμελώσει σε ελληνικό καφέ, οπωσδήποτε το βοδινό ταρτάρ που παίζει σε ελληνικούς ρυθμούς με πεκορίνο Αμφιλοχίας, λιαστή ντομάτα και κάπαρη και την βαθιά νόστιμη μοσχαρίσια ουρά με το χυλοπιτάκι και το τυρί Βολάκι της Άνδρου.  Η πάστα αμυγδάλου στο τέλος θα μου θυμίσει γιατί την αγαπώ τόσο από παιδί.


 Gargaretta

Ένα από τα βράδια των γιορτών θα βρεθώ με φίλους που μένουν στην Γλυφάδα και θα πάμε στο πολύβουο Bella Vespa της οδού Κύπρου, όπου ο chef Παύλος Κυριάκης έχει ανανεώσει το μενού ακολουθώντας τα μονοπάτια της ιταλικής κουζίνας για την οικειότητα που προσφέρει, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε comfort. Θα εντρυφήσουμε στις πίτσες με το εξαιρετικό ζυμάρι, στα χειροποίητα ραβιόλι με τα άγρια μανιτάρια και την κρέμα παρμεζάνας, στα πακέρι με το μοσχάρι ραγού και τη νοστιμιά από την κρέμα Μετσοβόνε και θα αμαρτήσουμε ολοκληρωτικά και χωρίς τύψεις με το calzone γεμισμένο με πραλίνα και κόκκινα φρούτα του δάσους.


 Bella Vespa

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθώ και στην Κηφισιά, στο πάντα αγαπημένο Artisanal. Χαρούμενο και οικείο, φιλόξενο όσο δεν πάει, ένα μέρος μαγικό, χειμώνα-καλοκαίρι. Ο Δημήτρης Δημητριάδης με εκπλήσσει κάθε φορά με αυτά που μαγειρεύει. Όποιο από τα τρία μενού έχω δοκιμάσει, το brunch, το μεσημεριανό και το δείπνο, όλες τις εποχές του χρόνου, τον πρώτο λόγο έχουν τα ελληνικά προϊόντα που φτιάχνουν συνδυασμούς συχνά αναπάντεχους και πάντα νόστιμους.  Από το βραδινό μενού του φετινού χειμώνα θα ξαναπάρω την χορτόπιτα που πιο ανάλαφρη δεν έχω φάει, την απίθανη σαλάτα με το παντζάρι σε τρεις υφές, ώριμο κατσικίσιο τυρί και τηγανιτό τραχανά, το εκπληκτικό ψητό λάχανο σαβόι γεμισμένο με χόρτα και τσουκνίδα και σάλτσα αμυγδάλου, τις πράσινες χειροποίητες μακαρούνες με τις ολόγλυκες γαρίδες Κοιλάδος ταρτάρ, το καλαμάρι σχάρας με την ρεβιθάδα και τον ταραμά με μελάνι χταποδιού. Ο Γιώργος Θυμιάκος με τη σειρά του κεντάει στα επιδόρπια. Το εκλέρ αμυγδάλου με την αέρινη ζύμη και το παρφέ καραμέλας βουτύρου παίζει με το τραγανό και το βελουδένιο, ενώ η σοκολατίνα με το πλούσιο κρεμέ κάνει ντουέτο με το δροσερό σορμπέ από περγαμόντο και πικάντικο τζίντζερ. Τις προάλλες που είχα πάει με τις φίλες μου ήμασταν τέσσερις, αυτή τη φορά θα φροντίσω να είμαστε τουλάχιστον έξι, για να μην αφήσουμε κανένα φαγητό και γλυκό παραπονεμένα!


Artisanal

Ένα από τα γιορτινά βράδια θα πάω καρφί στο Θησείο στο πανέμορφο, εντυπωσιακό και μπιτάτο Coyoacan.  Θα πιώ πολλές μαργαρίτες και θα γευτώ την filosofia Mexicana στα πιάτα του Σπύρου Μαυροειδή. Τα δροσερά και πικάντικα ceviche και tiraditos (αυτό με το μπαρμπούνι είναι must), τα yummy tacos με τις χειροποίητες τορτίγες, η καταπληκτική πικάνια και τα τραγανά churros με ταξίδεψαν στη Λατινική Αμερική, κι ας έχω πάει μόνο με τη φαντασία μου. Στο Coyoacan οι μουσικές είναι ξεσηκωτικές αλλά καθόλου μπανάλ λάτιν -ευτυχώς!- και είναι σίγουρο πως θα χορέψουμε οι φίλοι μου κι εγώ, κάτι που μας έχει λείψει αφόρητα τα τελευταία δύο χρόνια.

Coyoacan

Αυτά ήταν τα μέρη στα οποία πήγα τον τελευταίο μήνα κι έτσι μπόρεσα να σας μεταφέρω απ’ ευθείας τις πρόσφατες προσωπικές μου εντυπώσεις.  Θα προσθέσω, επίσης, και κάτι πολύ σημαντικό: σε όλα ανεξαιρέτως τα μέρη αισθάνθηκα σιγουριά και ασφάλεια γιατί ο έλεγχος των μέτρων που έχουν θεσπισθεί για τον περιορισμό του κορωνοϊού ήταν ενδελεχής, χωρίς εκπτώσεις αλλά και απολύτως ευγενής.

Η Αθήνα, και βεβαίως και οι άλλες πόλεις και περιοχές της Ελλάδας, έχουν τόσα άλλα ξεχωριστά μέρη για όλα τα γούστα, όλες τις ώρες και όλα τα βαλάντια, που δεν γίνεται να τα αναφέρω ένα προς ένα, κι ας έχω επισκεφθεί πολλά από αυτά.  Δείτε, όμως:  Έχοντας την τιμή να είμαι μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Restaurant 100 που οργανώνονται κάθε χρόνο από την Boussias Communications, σας έχω τη λίστα των βραβευθέντων εστιατορίων και chefs της χρονιάς που τελειώνει, μιας ιδιαίτερης χρονιάς, με πολλές δυσκολίες αλλά και πολλά αισιόδοξα μηνύματα.  Στην πέμπτη τους διοργάνωση, και επειδή η χρονιά που πέρασε ήταν σαφώς ασυνήθιστη, τα Restaurant 100 τροποποίησαν τις κατηγορίες βράβευσης και συμπεριέλαβαν γευστικές εμπειρίες όπως τα Out of the Box Dining Experiences, το Wine & Drinks Culture και τα Feel-Good Restaurants.



Βραβεύσεις απέσπασαν εστιατόρια κάθε ύφους από κάθε γωνιά της χώρας όπως: το Delta, η Σπονδή, το Hervé και το Annie Fine Cooking στην Αθήνα, τo Salonica, το Χαρούπι και το Πσαράς Ιχθυοπωλείον στη Θεσσαλονίκη, το Πεσκέσι στην Κρήτη, το Γαστροδρόμιο "Εν Ολύμπω" στην Πιερία, το ΜεΖεν στον Βόλο, η Μαραθιά στην Τήνο και το Φοίνο στην Καλαμάτα.

Οι κριτές, όπως κάθε χρονιά, ψήφισαν με απόλυτη ελευθερία, χωρίς να δεσμεύονται από κάποια λίστα προεπιλογών. Ιδιαίτερη βαρύτητα για την φετινή διοργάνωση έχει το Top 20 των νέων εστιατορίων που άνοιξαν αψηφώντας την πανδημία:

1. Delta, Αθήνα
2. Hervé, Αθήνα
3. Dopios, Αθήνα
4. Τζουτζούκα, Αθήνα
5. Gastone, Αθήνα
6. CTC, Αθήνα
7. Le Pavillon, Αθήνα
8. Iguazu, Αθήνα
9. Kobra, Αθήνα
10. Δέκα Τραπέζια, Θεσσαλονίκη
11. BeefBar, Αθήνα
12. Vezene, Σαντορίνη
13. Monzù, Αθήνα
14. Nōema, Μύκονος
15. Ovio, Αθήνα
16. Annie Fine Cooking, Αθήνα
17. Pelagos, Αθήνα
18. Πσαράς Ιχθυοπωλείον, Θεσσαλονίκη
19. Φοίνο, Καλαμάτα
20. Ergon Agora East, Θεσσαλονίκη

Την πρώτη θέση σε κάθε επιμέρους κατηγορία της φετινής powerlist απέσπασαν τα παρακάτω εστιατόρια:

• Top 20 All-Τime Classic Restaurants – Σπονδή
• Top 10 Feel-Good Restaurants – Αleria
• Top 10 Out of the Box Dining Experiences – Birdman
• Top 10 Wine & Drinks Culture – By the Glass
• Top 10 Streetfood – Hoocut

Η κατηγορία των Top 20 All-Τime Classic Restaurants αφιερώθηκε στη μνήμη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη για τον οποίο και μίλησε η κόρη του, Ζωή Χατζηγιαννάκη.

Η ψήφος των κριτών ανέδειξε επίσης είκοσι σεφ για την ικανότητά τους να καινοτομήσουν δημιουργώντας νέες γεύσεις, να εμπνεύσουν με τις συνταγές τους και την ηλεκτρονική τους παρουσία, να συγκινήσουν με το κοινωνικό τους πρόσωπο και να μας δώσουν το καλό παράδειγμα σε επίπεδο πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον :

  1. Σωτήρης Κοντιζάς
  2. Άκης Πετρετζίκης
  3. Λευτέρης Λαζάρου
  4. Έκτορας Μποτρίνι
  5. Χριστόφορος Πέσκιας
  6. Σωτήρης Ευαγγέλου
  7. Άρης Βεζενές
  8. Γκίκας Ξενάκης
  9. Γεωργιάννα Χιλιαδάκη
  10. Θάνος Φέσκος
  11. Δημήτρης Παμπόρης
  12. Hervé Pronzato
  13. Αλέξανδρος Τσιοτίνης
  14. Μανώλης Παπουτσάκης
  15. Λεωνίδας Κουτσόπουλος
  16. Άνταμ Κοντοβάς
  17. Άγγελος Λάντος
  18. Γιάννης Λουκάκος
  19. Γιάννης Μπαξεβάνης
  20. Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου

Την βραδιά της βράβευσης που έλαβε χώρα στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς στις 13 Δεκεμβρίου, με concept τις «Ιστορίες Καραντίνας», επτά κορυφαίοι σεφ μοιράστηκαν επί σκηνής μια ξεχωριστή προσωπική ιστορία που βίωσαν στην κουζίνα τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας και το μάθημα που άντλησαν από αυτήν.

Μοναδική εμπειρία ήταν το Olive Oil Bar που δημιούργησε η Oliverse ειδικά για τα Restaurant
100. Οι καλεσμένοι μυήθηκαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου από τον Παναγιώτη Παπανικολόπουλο και τον Κωνσταντίνο Τσορώνη και ανακάλυψαν απρόσμενα food pairings. Με περισσότερα από 25 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα -κάποια από τα οποία εμφιαλώθηκαν εκτάκτως, ειδικά για την περίσταση- το κοινό των Restaurant 100 συμμετείχε σε μια γιορτή φρέσκων ελαιολάδων από όλη την Ελλάδα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των βραβείων www.restaurant100.gr και τη σελίδα των Restaurant 100 στο facebook για να ανακαλύψετε όλους τους νικητές και για να δείτε στιγμιότυπα από την τελετή απονομής.

Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να σας αφήσω, αφού σας ευχηθώ να περάσετε τις φετινές γιορτές όπως και με όποιους αγαπάτε, με υγεία και φως στις ζωές σας. Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v