VENETI GREAT: Ένα κόσμημα στην Ομόνοια

Η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ μάς συστήνει το VENETI GREAT στο Μπάγκειον, ένα εμβληματικό κτήριο της Πλατείας Ομονοίας, ως μάρτυρα της ιστορίας της Αθηναϊκής ζωής.
VENETI GREAT: Ένα κόσμημα στην Ομόνοια

της Αγάπης Μαργετίδη

Όταν έλαβα την πρόσκληση να παρακολουθήσω την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ στο περίφημο Μπάγκειον της Πλατείας Ομονοίας, είχα μεγάλη αγωνία να δω πώς μεταμορφώθηκε αυτό το εκπληκτικό κτήριο που έγραψε ιστορία στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα.  Το Μπάγκειον, όπως και το δίδυμο διπλανό Μέγας Αλέξανδρος, ξενοδοχεία αμφότερα, αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής του Ερνέστου Τσίλερ, είχαν περιπέσει σε μαρασμό και απαξίωση για πολλά χρόνια όπως, άλλωστε, και η πολύπαθη πλατεία και ολόκληρη η γύρω περιοχή. 

Παρόλο που, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η Ομόνοια καταστράφηκε όταν κόπηκε στα δύο κι έχασε δια παντός το σχήμα της πλατείας, δεν της άξιζε - και δεν μας άξιζε - τέτοια υποβάθμιση.  Την αρχή για τη σταδιακή της, έστω και μερική, αποκατάσταση και για την πολυπόθητη επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της καθημερινής ζωής της περιοχής της Ομονοίας έκανε η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ με την αναβίωση του καφενείου ΝΕΟΝ.  Αργότερα επέστρεψε και το σιντριβάνι και η πλατεία πλέον αρχίζει να ξαναθυμίζει … πλατεία. 

Ο κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης 

Το επόμενο βήμα της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ ήταν η αποκατάσταση του ισογείου του Μπαγκείου για το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος. Ιστορία που κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια!  Η αδηφάγος ελληνική γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες και εργασίες για την αναστήλωση του κτηρίου και την αποκατάσταση και αποκάλυψη των στοιχείων της διακόσμησης που είχαν καλυφθεί από προηγούμενες επεμβάσεις, ήταν οι κύριες αιτίες για την πολυετή διάρκεια από την μίσθωση μέχρι το άνοιγμα.  Η πανδημία, βεβαίως, συνέτεινε σε ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Μια δεκαπενταετία μετά και το ιλιγγιώδες κόστος των 5 εκ. ευρώ (2 εκ. μισθώματα και 3 εκ. έξοδα αποκατάστασης), το VENETI GREAT άνοιξε τις πόρτες του εδώ και λίγο καιρό και υποδέχεται καθημερινά τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης σε έναν χώρο-κόσμημα.  Όπως είδαμε και όπως μας εξήγησαν οι κ.κ. Φίλιππος Δραγούμης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μπάγκειον και Νικόλαος Μαρκοζάνης, υπεύθυνος για τη συντήρηση των στοιχείων του κτίσματος, κύριο μέλημα ήταν η αποκάλυψη και η αποκατάσταση όλων των τοιχογραφιών και οροφογραφιών, παρά τις αλλοιώσεις και τους επιχρωματισμούς που είχαν δεχτεί κατά τη διάρκεια της ζωής του κτηρίου.

 
Έτσι επετεύχθη απόλυτα ο στόχος της ΒΕΝΕΤΗ που ήταν η προβολή της ιστορίας και της μοναδικής του αισθητικής, καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση της Πλατείας Ομονοίας.  Παράλληλα, βεβαίως, έπρεπε να αξιοποιηθεί ο χώρος με τέτοιον τρόπο, ώστε να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του νέου καταστήματος.  Το νέο concept VENETI GREAT αποτελεί το πιλοτικό μοντέλο καταστήματος που ανέπτυξε η εταιρεία προκειμένου να εξάγει ένα concept με ελληνικές και διεθνείς γεύσεις στο εξωτερικό και ειδικότερα στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών.

 

Πρόκειται για ένα ταχυεστιατόριο με υψηλής ποιότητας γεύσεις, προσαρμοσμένο στους 
σύγχρονους και απαιτητικούς ρυθμούς ζωής, όπου η σχέση ποιότητας-τιμής συνδυάζεται 
με την ανάγκη για γρήγορη και, συγχρόνως, άριστη εξυπηρέτηση. Το VENETI GREAT λειτουργεί ως ένας πολυχώρος γεύσεων Shop in Shop που στεγάζει δέκα διαφορετικά concept εστίασης για όλα τα γούστα, όλες τις ώρες της ημέρας, μεταξύ των οποίων πίτσα, σουβλάκι, μαγειρευτά πιάτα ημέρας, γαλακτοπωλείο, καφέ, κ.α. και, βεβαίως, φούρνος.  Το VENETI GREAT λειτουργεί καθημερινά από τις 6.00 έως τις 21.00, ενώ πραγματοποιεί διανομή μέσω των εταιρειών e-food και wolt.

Η εταιρεία BΕΝΕΤΗ σε αριθμούς το 2021

Η εταιρεία συμπληρώνει φέτος 73 χρόνια λειτουργίας στην αγορά.

Το 2020 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΒΕΝΕΤΗ ανήλθε στα 36.354.986€ και τα κέρδη 
προ φόρων στα 1.710.920€. Σύμφωνα με ασφαλείς προβλέψεις, ο κύκλος εργασιών του
Ομίλου για το 2021 αναμένεται να ανέλθει στα 40.000.000€, σημειώνοντας αύξηση κατά 11% 
σε σχέση με το 2020 και τα κέρδη προ φόρων στα 2.035.000€ σημειώνοντας αύξηση κατά 
19% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Το δίκτυο καταστημάτων της ΒΕΝΕΤΗ σήμερα ανέρχεται σε 113 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία δεν προχώρησε σε απολύσεις ούτε σε 
μειώσεις μισθών, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων του Ομίλου παραμένει 1750 άτομα, 
όπως στην προ Covid εποχή.

Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ περιλαμβάνονται νέα καταστήματα με διαφορετικά concepts, μεταξύ των οποίων κατάστημα στο ισόγειο του διδύμου κτηρίου Μέγας Αλέξανδρος και η επανεκκίνηση ενός άλλου εμβληματικού σημείου της Αθηναϊκής ζωής, το πρώην Jackson’s Hall της οδού Μηλιώνη στο Κολωνάκι.  Παράλληλα, αναμένεται να ανοίξουν νέα σημεία στον Βόλο, στο Περιστέρι και στη Κηφισιά. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v