Συστάσεις: Tagathon του Ανδρέα Λαγού

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα και μια γλυκιά συνταγή.
Συστάσεις: Tagathon του Ανδρέα Λαγού

της Αγάπης Μαργετίδη

Πρωτοείδα τον Ανδρέα Λαγό πριν από χρόνια στην οθόνη της τηλεόρασης, ως το αγαπημένο λαγουδάκι (!) της Ελένης Ψυχούλη στην εκπομπή της Chef στον Αέρα.  Έτσι τον έλεγε η Ελένη, κι έτσι τον λέει ακόμα.  Από τότε είχα πει μέσα μου, αυτός πρέπει να είναι ιδιαίτερος άνθρωπος.  Το πλατύ του και συνάμα σχεδόν ντροπαλό χαμόγελο, ο τρόπος που μιλούσε και ο τρόπος που μαγείρευε, τα υλικά που χρησιμοποιούσε και τα πιάτα που έβγαζε τελικά στον αέρα, πιάτα που λίγο να ήξερες να μαγειρεύεις καταλάβαινες πόσο νόστιμα είναι, όλα αυτά με έκαναν να τον συμπαθήσω χωρίς να τον έχω γνωρίσει από κοντά.

Όταν έγινε αυτό, το ένστικτό μου αποδείχτηκε ολόσωστο.  Ακριβώς αυτό που βλέπεις και ακούς, είναι ο Ανδρέας. Εκ φύσεως ευγενής, γλυκομίλητος και χαμογελαστός, μονίμως αεικίνητος, με τις κεραίες του έτοιμες ανά πάσα στιγμή να πιάσουν και τα πιο ανεπαίσθητα κύματα των αισθήσεων. Στον τίτλο που διάλεξε για τον μαγειρικό εαυτό του, Nomad Chef, βρίσκεις τον ιχνηλάτη, τον εξερευνητή, τον ταξιδευτή της Ελλάδας και του κόσμου.  Και από αυτά που διαβάζεις στις σελίδες του Tagathon, την πιο πρόσφατη έμπνευσή του, καταλαβαίνεις πως το πάθος της εξερεύνησης μένει ασίγαστο μέσα του. 


 
Το πάθος που έγινε πράξη μέσα από το Tagathon, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που σε κερδίζει πρώτα απ’ όλα με την καλαισθησία του (πατήστε εδώ για να το εξερευνήσετε).  Παρεμπιπτόντως, το επόμενο βήμα του Ανδρέα είναι κι ένα φυσικό κατάστημα, το οποίο περιμένω πώς και πώς. Το site είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, που χαίρεσαι να τo περιδιαβαίνεις.  Ξεκινώντας να θαυμάζεις πρώτα το λογότυπο, διαβάζεις την ιδέα και την φιλοσοφία του Ανδρέα Λαγού και κατανοείς γιατί αποφάσισε να μας συστήσει, με τον τρόπο που το κάνει, τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα από όλη την Ελλάδα.  Η ίδια καλαισθησία καθρεφτίζεται και στις συσκευασίες τους. Τα κοιτάς, διαβάζεις τα χαρακτηριστικά τους και τα θέλεις όλα!  Τα θέλεις για σένα, τα θέλεις και για τους φίλους σου. 

 
Λες και διάβασε τις σκέψεις μου ο Ανδρέας και πριν λίγες μέρες κατέφθασε στο σπίτι ένα κομψότατο κουτί με μερικά από τα προϊόντα του Tagathon.  Όλα εκλεκτά, όλα λαχταριστά.  Ένα από αυτά, η μυρωδάτη βιολογική μαρμελάδα πορτοκάλι της εταιρίας ERIZA, μου έκανε κλικ για να φτιάξω ένα γλυκό.  Αυτό και έπραξα.  Η πουτίγκα με τσουρέκι που φούσκωσε λες και ήταν σουφλέ, μοσχομύρισε σε όλο το σπίτι και όσοι την δοκίμασαν, ενθουσιάστηκαν.  Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε, αρκεί τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να είναι άλφα άλφα.  Όπως λέει ο Ανδρέας Λαγός, έχοντας μεγαλώσει σε μια αγροτική οικογένεια της Σάμου (το νησί του Επίκουρου) κι έχοντας μάθει από πρώτο χέρι τι ακριβώς είναι αυτό που ονομάζουμε εξαιρετικό προϊόν, θεώρησε καθήκον και τιμή του να αναδείξει ό,τι καλύτερο βγάζει η χώρα μας.  Και το κατόρθωσε. 


                                                                                                                                                  

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ & ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Για 6 άτομα (βλ. tips)


Το τσουρέκι : Κόβουμε σε κύβους 250 γρ. μπαγιάτικο τσουρέκι, τους βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τους περιχύνουμε με 75 γρ. λιωμένο βούτυρο.  Ανακατεύουμε για να βραχούν όλα τα κομμάτια.

Η κρέμα :  Σε άλλο μπολ χτυπάμε 3 μεγάλα αυγά με το σύρμα.  Προσθέτουμε 1 φλ. τσ. γάλα, 1 φλ. τσ. κρέμα γάλακτος, 2 γεμάτες κ.σ. καστανή ζάχαρη, το ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι, 100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι και προαιρετικά 2 κ.σ. ουίσκι.  Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και προσθέτουμε την κρέμα στο μπολ με το τσουρέκι και το βούτυρο.  Ανακατεύουμε για να πάει η κρέμα παντού και αφήνουμε να μουλιάσουν τα κομμάτια του τσουρεκιού για περίπου μισή ώρα.  Κατά διαστήματα ανακατεύουμε για να σιγουρευτούμε ότι όλα τα κομμάτια έχουν απορροφήσει κρέμα.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C. 

Ψήσιμο και σερβίρισμα : Μοιράζουμε τα κομμάτια του τσουρεκιού και όλη την κρέμα σε ατομικά πυρίμαχα σκεύη, γεμίζοντάς τα σχεδόν μέχρι το χείλος.  Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου. Βάζουμε στον φούρνο την λαμαρίνα στρωμένη με αλουμινόχαρτο για να προστατεύσουμε τον φούρνο από τυχόν υπερχείλιση της κρέμας κατά το ψήσιμο.  Ψήνουμε τις πουτίγκες για περίπου 50΄, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και να απορροφηθεί η κρέμα (κάνουμε το σύνηθες τεστ με το μαχαίρι που θα πρέπει να βγει στεγνό).  Αφήνουμε τις πουτίγκες να κρυώσουν λίγο, τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και τις απολαμβάνουμε χλιαρές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Tips

  • Υπάρχουν πολλών μεγεθών ατομικά πυρίμαχα σκεύη, τόσο σε διάμετρο, όσο και σε βάθος.  Τα δικά μου είναι βαθιά και σχετικά μεγάλα και κάθε πουτίγκα που έφτιαξα ήταν υπεραρκετή για δύο άτομα.  Εννοείται πως μπορείτε να φτιάξετε μία πουτίγκα σε μεγάλο σκεύος.
  • Αντί για τσουρέκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψωμί.  Σε αυτήν την περίπτωση, θα αρωματίσετε την κρέμα με βανίλια. 
  • Η ποσότητα της ζάχαρης είναι για τα δικά μου γούστα όση πρέπει, με αποτέλεσμα σχεδόν άγλυκο, ούτως ώστε να είναι διακριτό το άρωμα της μαρμελάδας.  Ας μην ξεχνάμε ότι το τσουρέκι είναι ήδη γλυκό.  Αν, βεβαίως, αντικαταστήσετε το τσουρέκι με ψωμί, θα χρειαστεί να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης.
  • Αντί για ουίσκι μπορείτε να βάλετε κονιάκ ή Grand Marnier.  Και τα τρία αυτά αλκοόλ ταιριάζουν εξαιρετικά. 



Δεν μένει παρά να ευχαριστήσω τον Ανδρέα Λαγό από καρδιάς, όχι μόνο για το δώρο που μου χάρισε, αλλά και για την έμπνευση που μου έδωσε αυτό, η οποία, σε μας τους σπιτικούς μάγειρες και μαγείρισσες, είναι το άλφα και το ωμέγα για να μπορούμε να προσφέρουμε, από την κουζίνα τους σπιτιού μας, ευδαιμονία στους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε την τροφή μας.  Ανδρέα Λαγέ, είθε ο Επίκουρος να εξακολουθεί να οδηγεί τα όνειρά σου και τα βήματά σου στη ζωή!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v