New Art Lounge: Όταν το φαγητό συναντά την τέχνη

Το φαγητό στο New Art Lounge δίνει ραντεβού με τη σύγχρονη τέχνη και το δείπνο αποκτά άλλη διάσταση.
New Art Lounge: Όταν το φαγητό συναντά την τέχνη

της Αγάπης Μαργετίδη

Ήταν δέκα χρόνια πριν όταν, διασχίζοντας με αυτοκίνητο την οδό Φιλελλήνων, το μάτι μου έπεσε σε μια μεγάλη γωνιακή τζαμαρία, μέσα από την οποία είδα κάτι θεόρατα γλυπτά, σαν κορμούς δέντρων, που ξεκινούσαν από το πάτωμα και έφταναν μέχρι το ταβάνι και τραπέζια ανάμεσα. Ποιο να ήταν άραγε αυτό το καινούργιο εστιατόριο; 



Η περιέργειά μου για κάθε τι καινούργιο με οδήγησε προς τα εκεί λίγο καιρό μετά, με τα πόδια αυτή τη φορά, για να μπορέσω να δω περί τίνος επρόκειτο.  Όντως ήταν εστιατόριο, το εστιατόριο του ολοκαίνουργιου τότε ξενοδοχείου NEW HOTEL, της αλυσίδας YES HOTELS του πασίγνωστου πάτρωνα της σύγχρονης τέχνης Δάκη Ιωάννου. Τα υπέροχα γλυπτά-κορμοί, όπως και όλοι οι χώροι, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά στοιχεία είναι δημιούργημα των διάσημων σχεδιαστών από την Βραζιλία αδελφών Fernando και Humberto Campana, οι οποίοι, σε συνεργασία με φοιτητές της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και υπό το άγρυπνο βλέμμα του Δάκη Ιωάννου, έφτιαξαν ένα ξενοδοχείο στο οποίο τον πρώτο λόγο έχει η τέχνη.  Έφεραν το παρελθόν στο παρόν και συνδύασαν με παρρησία τη λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη τέχνη.



Αυτό το πνεύμα κυριαρχεί και στο ART LOUNGE, το rooftop εστιατόριο του NEW HOTEL. Όνομα και πράγμα είναι το Art Lounge, με τους αναπάντεχους συνδυασμούς των επίπλων, των έργων τέχνης, ακόμα και των σερβίτσιων, χωρίς όμως να θυσιάζεται η πρακτικότητα και η άνεση, χωρίς ψεύτικη επιτήδευση.  Αυτή η ισορροπία βάζει τον επισκέπτη σε χαλαρή διάθεση από την πρώτη στιγμή που θα καθίσει στο τραπέζι του μέχρι τη στιγμή που θα φύγει.  Η θέα από τον έβδομο όροφο στον Λυκαβηττό και στην πάντα φουριόζικη οδό Φιλελλήνων μοιάζει με σκηνικό θεάτρου και οι ήχοι της πόλης φτάνουν επάνω καθησυχαστικοί. 

 



Οι γεύσεις που επιμελείται  ο executive chef των YES HOTELS Μπάμπης Κουντούρης ακολουθούν κι αυτές το ίδιο μοτίβο.  Νέος στην ηλικία, με σημαντική όμως εμπειρία στις απαιτητικές κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων και βραβευμένων με αστέρια Michelin εστιατορίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνδυάζει στα πιάτα του το ένστικτο με την τεχνική, την τόλμη της νιότης με την οικειότητα της γεύσης της Ελλάδας‧ και είναι νόστιμος, πολύ νόστιμος.



Τα υπέροχα οργανικά ψωμιά για τα οποία είναι διάσημο το New Hotel από την ημέρα που άνοιξε, συνοδεύονται από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού από το Μεσολόγγι. Καλώς ορίσατε!

 

 

Η εκδοχή της κρύας σούπας gazpacho από ντομάτες διαφόρων ποικιλιών και σμαραγδένιο λάδι βασιλικού σπάει τη μύτη και εντυπωσιάζει τον ουρανίσκο, αφού πρώτα αιχμαλωτίσει το βλέμμα. 

 

 

Τα σουτζουκάκια, σε ελεύθερη μετάφραση, γίνονται ταρτάρ με τη μυρωδιά και τη γεύση της παράδοσης να είναι ηχηρά παρούσες. Το φρέσκο, τρυφερότατο χταπόδι μαγειρεύεται αλά Σπετσιώτα και η σάλτσα του μοσχομυρίζει.  Ποιος θα το περίμενε; 

 

 

Το πραγματικά άψογα μαγειρεμένο ριζότο με το υπέροχο χρώμα και το φίνο άρωμα του σαφράν συνδυάζεται με ημίπαστες λαχταριστές γαρίδες από τον Αμβρακικό. Το αρνίσιο κεμπάπ είναι αφράτο και όσο πρέπει μπαχαράτο, ενώ το πέστο από τις λιαστές ντομάτες και η αέρινη μπεσαμέλ κάνουν την κάθε μπουκιά αναστεναγμό ευχαρίστησης.

 



Στα επιδόρπια, η ανάλαφρη πανακότα παίρνει απίθανη δροσιά και τροπικό άρωμα από τα φρούτα του πάθους και το μάνγκο. Κι αν το cheesecake θεωρητικά είναι ένα πληθωρικό γλυκό που ταιριάζει πιο πολύ στο απόγευμα, εδώ είναι εξαιρετικά ελαφρύ με τέλεια ισορροπία μεταξύ του τραγανού σαμπλέ φουντουκιού, του βελούδου του κρεμέ της φράουλας και της δροσιάς από το gel βασιλικού και από το πολύ ιδιαίτερο σορμπέ από παντζάρι.

Αν αναλογιστεί κανείς την καλή σχέση ποιότητας-τιμής σε μερίδες ποσοτικά απόλυτα ικανοποιητικές (ορεκτικά, σαλάτες και ζυμαρικά € 9 – 20, κυρίως πιάτα € 21 – 37 και επιδόρπια από € 9 – 12), την ενημερωμένη λίστα κρασιών με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα σε επίσης λογικότατες τιμές, την άρτια εξυπηρέτηση και το ιδιαίτερο περιβάλλον, το δείπνο στο Art Lounge είναι κάτι πολύ παραπάνω από το βγαίνω για φαγητό στο κέντρο της Αθήνας.  Είναι urban και zen, είναι χθες και σήμερα, είναι τέχνη και καθημερινότητα.



Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 12.00 μμ – 00.00 πμ
Τηλέφωνο Κρατήσεων: +30 210 3273170
Διεύθυνση: NEW Hotel, Φιλελλήνων 16 & Ναυάρχου Νικοδήμου 1 (είσοδος από Ναυάρχου Νικοδήμου), 7ος όροφος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v