Fuga Restaurant: Απόδραση σουρεαλιστικά νόστιμη

Φέτος, στον δροσερό κήπο του Fuga τον πρώτο ρόλο έχει ο σουρεαλισμός! Πώς; Διαβάστε και θα τα μάθετε όλα!
Fuga Restaurant: Απόδραση σουρεαλιστικά νόστιμη

της Αγάπης Μαργετίδη

Ως λάτρις της Αθήνας που είμαι, και δη του κέντρου της πόλης, έχω φτιάξει μια λίστα με τα πιο δροσερά μέρη για να καταφεύγω όταν εισβάλλουν οι καλοκαιρινοί καύσωνες.  Σινεμά, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες και στέκια παντός είδους και για κάθε μου διάθεση.  Κήποι, ταράτσες και αυλές μπαίνουν κάθε χρόνο στη σειρά, προσφέροντας την πολυπόθητη ανάσα όταν το θερμόμετρο τραβάει την ανηφόρα.



Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη είναι το καταπράσινο εστιατόριο Fuga, αληθινή όαση μέσα στην όαση του κήπου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.  Τώρα που οι μέρες είναι μεγάλες, η καλύτερη ώρα για να πας είναι όταν ο ήλιος έχει πέσει κι έχει πιάσει να σουρουπώνει, την ώρα που το φως έχει γλυκάνει.  Θα μείνεις αρκετές ώρες και μπορείς να τις συνδυάσεις μετά μουσικής, αφού ξανάρχισαν οι εκδηλώσεις στον κήπο, που τόσο έχουμε αγαπήσει. Θα έχεις την ελευθερία να διαλέξεις πώς θα τις περάσεις.  Στο μπαρ ή σε τραπέζι, ή αρχικά στο μπαρ και μετά σε τραπέζι, με κοκτέιλ ή κρασί, με αλκοόλ ή και χωρίς, με μικρές νοστιμιές ή με πλήρες δείπνο, με πιάτα ατομικά ή πιάτα για μοίρασμα, με chopsticks, με μαχαιροπήρουνα ή και με το χέρι, μόνος ή με παρέα, οι συνδυασμοί είναι πολλοί και οι άνθρωποι του Fuga είναι εκεί για να σε κάνουν να αισθανθείς άνετα και όμορφα.

Αν και το Fuga έχει περάσει από πολλές εποχές και από πολλά στυλ, τα γευστικά ταξίδια ήταν, είναι και θα είναι το βασικό του χαρακτηριστικό, μαζί με την ποιότητα των υλικών, τη φρεσκάδα και την εποχικότητά τους.  Αν σε αυτά προσθέσουμε τους συνδυασμούς των γεύσεων, των αρωμάτων, των υφών, αλλά και αυτούς των χρωμάτων, τότε έχουμε ένα μενού που χαρίζει έκπληξη και χαρά, κάτι που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη αυτή την εποχή. Αυτός είναι ο τρόπος έκφρασης της νέας, πιο χαλαρής, εποχής του εστιατορίου. 

Για να υλοποιήσουν αυτή τη νέα φιλοσοφία, παντρεύοντας το fine dining με το comfort, την Ιαπωνία με την Ιταλία (!) και τη στεριά με τη θάλασσα, στην κουζίνα του Fuga μπήκαν ορμητικά ο Γιάννης Μαρκαδάκης ως executive chef και ο Δημήτρης Κότσαλης ως chef.  Με το ταλέντο και τις ικανότητες που τους χαρακτηρίζουν, έφτιαξαν ένα μενού ευφραντικό, αναπάντεχο, σουρεαλιστικό, και ξέρετε πόσο επιρρεπής στον σουρεαλισμό είμαι.



Ο κατάλογος χωρίζεται σε πέντε μέρη, με τα μικρά πιάτα να κυριαρχούν (μετράω 15), δίνοντας έτσι έμφαση στο τσιμπολόγημα.  Κι όταν λέμε μικρά πιάτα, μην νομίζετε πως είναι τόσο μικρά. Ο έρωτας της Ιαπωνίας με την Ιταλία είναι ολοφάνερος, όπως στο crudo hamachi (€ 14,50), δηλ. carpaccio από μαγιάτικο με δροσερό αγγούρι μαριναρισμένο σε grappa, ντρέσινγκ από πιπεριές χαλαπένιο, μους από αβοκάντο και ολόφρεσκο αχινό.  Ή στο ceviche μαγιάτικου και τσιπούρας (€ 16,50) με αρωματικό ντρέσινγκ mango-ginger, καλαμπόκι, κόλιανδρο, chili και ραπανάκια.  Η σαλάτα καρπούζι-πάπια (€ 16,00) με κάσιους, σάλτσα hoisin δροσισμένη με lime, τυρί stracchino και ολόφρεσκη μέντα, παίζει με τη δροσιά, το δάγκωμα, το αλμυρό και το γλυκό, το τυρί και το φρούτο. 



Ακολουθούν τρία είδη ανάλαφρης tempura (€ 10,50 - € 14,50) με γαρίδες, καλαμάρι και λαχανικά, τεσσάρων ειδών rolls (€ 15,00 -  € 18,50), τεσσάρων ειδών ψητά στα κάρβουνα (€ 18,50 - € 20,50) με την Ιαπωνική τεχνική robatayaki η οποία δίνει εξαιρετική νοστιμιά και το μενού τελειώνει πανηγυρικά με απίθανη tagliata μόσχου από τέσσερις διαφορετικές κοπές (€ 17,00 - € 19,00) με τρία συνοδευτικά λαχταριστών λαχανικών (broccolini, σπαράγγια και καλαμπόκι) και spicy σάλτσα για να βουτάς το κρέας και να απογειώνεσαι.

Στα τρία επιδόρπια (€ 7,00 - € 8,00) έρχεται μια άλλη έκπληξη, αφού από το πουθενά μπαίνει στο παιχνίδι η Ισπανία, έτσι, για τον σουρεαλισμό και κόντρα στη ρουτίνα.  Churros, crema catalana και πικρή σοκολάτα, το καθένα με διαφορετικό τρόπο, βάζουν γλυκιά σφραγίδα στο μαγευτικό παιχνίδι των γεύσεων.



Η βραδιά που πέρασα στον κήπο του Fuga ήταν από τις πρώτες εξόδους που έκανα μετά την άρση του φετινού lockdown. Δεν ήταν απόδραση από τη ζέστη, μιας και το θερμόμετρο ήταν ακόμη σε ανοιξιάτικα επίπεδα, ήταν όμως ακόμα πιο πολύτιμη, αφού οι ώρες που πέρασα εκεί με την παρέα μου κύλισαν σαν γάργαρο νερό, τίναξαν από πάνω μου κάθε αρνητική σκέψη και με πήγαν ένα ταξίδι που θα θυμάμαι για πολύ καιρό.

Fuga Restaurant

Κόκκαλη 1, Αθήνα 115 21

Τηλ. 210 724 2979

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v