Spitjack Rotisserie: Μετράει το μέγεθος;

Στο Spitjack, στο κέντρο της Αθήνας, θα ξεχάσετε ό,τι ξέρατε για τις ψησταριές και θα μάθετε τα πάντα για τις rotisseries!
Spitjack Rotisserie: Μετράει το μέγεθος;

της Αγάπης Μαργετίδη

Η ελληνική μετάφραση της rotisserie είναι ψησταριά κι όταν ακούς ψησταριά, το μυαλό πάει αυτομάτως στις εξοχές.  Συνήθως είναι οικογενειακές ταβέρνες που γεμίζουν τις Κυριακές με τεράστιες παρέες και πολλά πολλά παιδάκια (και παϊδάκια!).  Ως επί το πλείστον είναι μεγάλες κι άχαρες, όμως συχνά μπορείς να φας θεϊκά.

Όταν λοιπόν άκουσα ότι υπάρχει ψησταριά στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στην οδό Σκούφου, το στενό δρομάκι που γνωρίζει εστιατορικές δόξες αντίστροφες προς το μήκος και το πλάτος του, στην αρχή παραξενεύτηκα.  Τι σόι ψησταριά θα είναι αυτή;  Δεν είναι ψησταριά, είναι rotisserie!

 
Όντως, το Spitjack δεν είναι η κλασική ψησταριά, αλλά ένας πολύ χαριτωμένος και ζεστός χώρος, ο οποίος, όσο μικρός είναι, άλλο τόσο είναι θεατρικός.  Είχε η Marilyn τατουάζ;  Είχαν ο Elvis κι ο James Dean τατουάζ;  Είχε ο Dr. Spock; Πηγαίνετε και θα δείτε!

 
Πρωτίστως, όμως, πηγαίνετε για να φάτε.  Ο κατάλογος είναι μικρός, ασορτί με το μέρος και την φιλοσοφία του.  Τέσσερις σαλάτες (€ 6 – 8), τεσσάρων ειδών κρέας με τέσσερις σάλτσες (€ 9 – 16 για τα κρέατα και € 2 – 2,5 για τις σάλτσες), έξι συνοδευτικά πιάτα (€ 6 – 8), τρία jasmine rice bowls (€ 6 – 9) για πιο ελαφρύ γεύμα, κυρίως μεσημεριανό – εκ των οποίων και ένα χορτοφαγικό – και τρία επιδόρπια (€ 6 – 8). 

 
Ξεκινήστε με τις ολόφρεσκες σαλάτες, τέλεια ισορροπημένες, με ταιριαστά dressings, τα οποία όμως δεν καπελώνουν τα υπόλοιπα υλικά, κάτι που εκτιμώ δεόντως, γιατί από σαλάτες πνιγμένες σε κακά dressings έχουμε χορτάσει. Η παρέα μου κι εγώ δοκιμάσαμε την ντοματοσαλάτα με την πάλλευκη βελούδινη burrata και το coleslaw (αυτό το κακόμοιρο κι αν έχει υποφέρει σε σημείο που να μην ξέρεις τι τρως …) και ήταν και οι δύο άψογες. 

 
Και τώρα μπαίνουμε στο ψητό, στην κυριολεξία!  Μην προβληματιστείτε καν για το ποιο σουβλιστό κρέας θα διαλέξετε.  Μπορείτε να τα δοκιμάσετε όλα, το κοτόπουλο, την πάπια και την πορκέτα, σε ένα εντυπωσιακό πλατό.  Ζουμερά, καθόλου βαριά, με κριτσανιστή πέτσα, λαχταριστά.  Την δική μου καρδιά έκλεψε η πάπια, της έχω και μια κάποια αδυναμία. Είναι ένα κρέας που δεν τρώμε συχνά στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στη σούβλα.  Όσο για τις σάλτσες που τα συνοδεύουν, η κάθε μια έχει τη χάρη της και το ταίρι της.  Τα αργομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα είναι το μόνο κρέας που δεν είναι σουβλιστό και το αφήσαμε για μια πιο χειμωνιάτικη βραδιά. 

 
Από συνοδευτικά δοκιμάσαμε το απίθανο γλυκοκαυτερό καλαμπόκι, τον βελούδινο πουρέ πατάτας με τρούφα (αν δεν αγαπάτε την τρούφα ζητήστε τον σκέτο) και τα σοταρισμένα με φρέσκα μυρωδικά, βούτυρο, σκόρδο και κρεμμύδι μανιτάρια του δάσους, σάρκινα και πολύ νόστιμα. 

 
Κι ερχόμαστε στα γλυκά.  Τι θα περίμενε κάποιος από μια ψησταριά, ακόμα κι αν αυτή μιλάει αμερικάνικα;  Μηλόπιτα, cheesecake και ice cream sundae, να τα φας μετά από το κρέας και να πας κατευθείαν για μπαλονάκι.  Αμ δε!  Στο τραπέζι ήρθαν δύο επιδόρπια μούρλια, ανάλαφρα και πανέξυπνα συνδυασμένα.  Ένα βελούδινο ξινούτσικο lemon curd με μαρέγκα, παγωτό καϊμάκι και πιπέρι Sichuan και ένα σοκολατένιο crémeux όνομα και πράγμα, με real παγωτό φιστίκι και αλατισμένους ξηρούς καρπούς. 

Μιλώντας για εξυπνάδα, αυτή είναι ακριβώς η λέξη που χαρακτηρίζει στο μυαλό μου το Spitjack.  Η εξυπνάδα και η σπιρτάδα της ιδέας, της διακόσμησης και του φαγητού.  Η ξεκάθαρη φιλοσοφία, η νόστιμη ισορροπία, η ακρίβεια και ο συγχρονισμός στην κουζίνα, το εγκάρδιο και συγχρόνως επαγγελματικό service, η ακολουθία όλων των υγειονομικών κανόνων.  Όλα αυτά αποκόμισα άλλωστε και από την κουβέντα με τον Παναγιώτη Ζώκο,  τον νεαρό σεφ ο οποίος αφού εργάστηκε δίπλα στον Μιχάλη Νουρνόγλου στην Φάρμα Μπράλου, ανέλαβε εξ ολοκλήρου το μενού της Brasserie Lorraine και το νέο φθινοπωρινό μενού του Spitjack, και τον Γιώργο Κανελλόπουλο, έναν εκ των δύο ιδιοκτητών του (ο άλλος είναι ο Γιώργος Μελισσάρης), γνωστοί και οι δύο από πολλά νόστιμα στέκια στην Αθήνα.   Κι έτσι, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα για το μικρό αυτό εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, είναι πως, βεβαίως, το μέγεθος μετράει, αλλά από την ανάποδη!

Spit Jack Rotisserie
Σκούφου 10, Αθήνα 105 57
+30 21 0331 6003

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα έως Πέμπτη 13:30 – 23:00
Παρασκευή και Σάββατο 13:30 – 00:00
Κυριακή 13:30 – 23:00
 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v