BON AGAPIΜΥΣΤΙΚΑ & TIPS, TOP LISTS

Μια αγάπη για το καλοκαίρι

Η Αγάπη αφιερώνει εξαιρετικά ένα τραγούδι κι επτά συνταγές στον βασιλιά του καλοκαιριού, το σύκο.

Μια αγάπη για το καλοκαίρι

της Αγάπης Μαργετίδη

Δεν ξέρω αν κάνουν πια αφιερώσεις στο ραδιόφωνο. Όταν ήμουν έφηβη και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ήταν λιγοστοί και αποκλειστικά δημόσιοι, οι πειρατικοί σταθμοί έδιναν κι έπαιρναν.  Έβαζαν ωραίες νυχτερινές μουσικές, δεν μας ζάλιζαν με διαφημίσεις και μπορούσες να πάρεις τηλέφωνο για να κάνεις αφιερώσεις με νόημα. Με το αυτί κολλημένο στο τρανζίστορ, θαμμένο κάτω απ’ τα σεντόνια για να μην σε ακούσουν οι γονείς, περίμενες μέσα στη νύχτα ώρες ατελείωτες να ακούσεις το όνομά σου, προσπαθώντας να μην σε πάρει ο ύπνος. Κι όταν επιτέλους το άκουγες, πέταγες στα σύννεφα. Εφηβικοί έρωτες στα ερτζιανά των σέβεντις!
 
Εις ανάμνησιν των ανεπανάληπτων αυτών στιγμών, το τρυφερό τραγούδι «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» (πατήστε εδώ για να το ακούσετε) είναι εξαιρετικά αφιερωμένο από μένα για σας στο πιο όμορφο, το πιο σέξι και το πιο νόστιμο φρούτο του καλοκαιριού, το σύκο.  Επτά συνταγές, επτά αριστουργήματα. 
 
ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ ΜΕ BACON, ROQUEFORT & ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ 
Για χαλαρές βραδιές σε ταράτσες, βεράντες και αυλές
 
 
Για 12 σύκα.  Πλένουμε καλά τα σύκα και τα στεγνώνουμε.  Ίσως χρειαστεί να τα κόψουμε λίγο στη βάση τους για να στέκονται όρθια.  Με ένα μυτερό μαχαίρι τα χαράζουμε σταυρωτά από την επάνω πλευρά του κοτσανιού, κόβοντας μέχρις εκεί που θα μπορούμε να τα γεμίσουμε, αφήνοντας όμως το φρούτο ολόκληρο.  Με τα χέρια μας ανοίγουμε απαλά τα τέσσερα “πέταλα”. Αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη και ετοιμάζουμε τη γέμιση.  Πρώτα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 3 φέτες καπνιστού bacon χωρίς έξτρα λιπαρή ουσία.  Ψήνουμε καλά, μέχρι να γίνει το αλλαντικό πολύ τραγανό.  Εναλλακτικά το ψήνουμε στον φούρνο.  Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και όταν κρυώσει καλά και γίνει σαν chips, το σπάμε με τα χέρια μας σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια.   Καβουρδίζουμε ελαφρά 2 χούφτες ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην καούν.  Ταιριάζουν τα καρύδια, τα cashews, οι κουκουναρόσποροι, οι ηλιόσποροι και τα φουντούκια.  Τους αφήνουμε να κρυώσουν και κατόπιν τους χοντροκόβουμε, είτε με ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι του chef, είτε στο multi με απότομες διακεκομμένες κινήσεις.  Σε ένα μπολ κάνουμε ψίχουλα με τα χέρια μας 50 γρ. ροκφόρ (ή gorgonzola ή άλλο μπλε τυρί) και το ανακατεύουμε με το bacon και τους ξηρούς καρπούς. Θα ταίριαζε καταπληκτικά και η πολύ ιδιαίτερη πικάντικη μυκονιάτικη κοπανιστή. Πιπερώνουμε γενναιόδωρα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  Γεμίζουμε τα σύκα, τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 10΄ περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C.  Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα περιχύνουμε με λίγο θυμαρίσιο μέλι και τα απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
 
Tips
  • Με τα ίδια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε μια καταπληκτική πράσινη φθινοπωρινή σαλάτα.  Το μέλι θα μπει στην vinaigrette που θα γίνει με τρία μέρη ελαιόλαδου, ένα μέρος ξύδι από κόκκινο κρασί, 1 κ.γλ. μέλι (ή πετιμέζι εάν το αγαπάτε), μπόλικο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι λόγω του αλλαντικού και του τυριού.  Υπάρχει και μια άλλη επιλογή, πιο ελαφριά, αυτή του να αντικαταστήσετε το ψημένο bacon με κάποιο ωμό αλλαντικό κομμένο σε λεπτές φέτες, όπως κυκλαδίτικη λούτζα, ή τα ιταλικά prosciutto ή coppa.   Σ’ αυτή την περίπτωση θα βάλετε τις φέτες του αλλαντικού πάνω από τη σαλάτα, μαζί με τα σύκα, τα οποία δεν χρειάζονται ψήσιμο.  
ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟΥ ΜΕ JALAPENOS
Για τολμηρούς ουρανίσκους
 
 
Με 500 γρ. σύκα γεμίζουμε ένα μεγαλούτσικο βάζο.  Πλένουμε καλά τα σύκα και τα κόβουμε στα 4 ή τα 6, ανάλογα με το μέγεθός τους.  Πλένουμε και ψιλοκόβουμε 1 καυτερή πιπεριά jalapeno ή 2 πιπερίτσες chili.  Όσο πιο πολλά σπόρια βάλετε, τόσο πιο πικάντικο το αποτέλεσμα.  Βάζουμε τα φρούτα και τις πιπεριές σε μία μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο, τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη (περίπου 2 κ.σ., δεν χρειάζεται περισσότερη γιατί τα σύκα είναι πολύ γλυκά αυτή την εποχή) και προσθέτουμε 1 μικρό φλιτζάνι νερό. Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό και σιγοβράζουμε μέχρι η μαρμελάδα να πήξει.  Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον χυμό από μισό μικρό λεμόνι.  Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.  Γεμίζουμε το ή τα βάζα που έχουμε προηγουμένως αποστειρώσει.  Παρόλο που προσωπικά προτίμησα να έχω μόνο το άρωμα του σύκου και την κάψα της πιπεριάς, υπάρχουν πολλά άλλα αρωματικά που θα μπορούσατε να προσθέσετε, όπως δενδρολίβανο, αστεροειδή γλυκάνισο, μαραθόσπορους.  Επίσης εάν δεν αντέχετε τις καυτερές πιπεριές, αντικαταστήστε τις με χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι.  Το σίγουρο είναι πάντως πως το τσίμπημα στον ουρανίσκο είναι αυτό που κάνει την μαρμελάδα αυτή ιδιαίτερη.  Στην φωτογραφία την σέρβιρα με γαλλικό ώριμο chèvre και καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης.  Ταιριάζει με σχεδόν όλα τα τυριά, κίτρινα ή λευκά, μαλακά ή σκληρά, φρέσκα και ώριμα, ελληνικά, γαλλικά ή ιταλικά.  Ακομπανιάρει και αλλαντικά.  Θα είναι τέλεια και σε σάντουιτς ή τοστ.  Σερβίρεται και σαν επιδόρπιο, ως συνοδευτικό παγωτού.
 
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟΥ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ PORTO
Μια μαρμελάδα με πολλές χρήσεις για όλες τις ώρες
 
  
Με 1 κιλό σύκα γεμίζουμε δύο βάζα χωρητικότητας 330 ml έκαστο.  Πλένουμε καλά τα σύκα και χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε, τα κόβουμε στα 4 ή τα 6, ανάλογα με το μέγεθός τους.  Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και προσθέτουμε ½ φλ. τσ. ζάχαρη, λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι  και τα φύλλα από ένα μεγαλούτσικο κλωνάρι δενδρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένα. Αφήνουμε για λίγη ώρα μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη και τα σύκα να βγάλουν τα ζουμιά τους. Προσθέτουμε ½ φλ. τσ. Porto και φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά.  Ανακατεύουμε συχνά και δεν απομακρυνόμαστε για πολλή ώρα, γιατί λόγω των σακχάρων των φρούτων και του Porto, η μαρμελάδα δένει αρκετά γρήγορα (δεν θα πάρει πάνω από μισή ώρα).  Μόλις είναι έτοιμη (μην την αφήσετε να πήξει πολύ γιατί όσο κρυώνει, τόσο πήζει) προσθέτουμε τον χυμό από ½ μέτριο λεμόνι, ανακατεύουμε και εάν θέλουμε, πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.  Σε κάθε περίπτωση, είναι ενδιαφέρον στο δόντι να αφήσουμε και μερικά μικρά κομματάκια και να μην την κάνουμε εντελώς λείο πουρέ.  Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε μέχρι η μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς και κατόπιν την βάζουμε κατ’ ευθείαν στο ψυγείο γιατί έχει λίγη ζάχαρη και δεν θα κρατήσει πολύ εκτός ψυγείου.  Δεν συνιστώ όμως να βάλετε περισσότερη γιατί θα είναι πολύ γλυκιά. Εκτός από το πρωινό, είναι τέλεια και σαν συνοδευτικό τυριών και αλλαντικών.  Θα την έβαζα και σε πάστα φλόρα, αφού όμως μείωνα την ποσότητα της ζάχαρης στη ζύμη. 
 
Tips
  • Αντί για Porto, μπορείτε να βάλετε κάποιο άλλο γλυκό επιδόρπιο κρασί,  όπως π.χ. Vinsanto ή Μαυροδάφνη Ρίου Πατρών. 
 
ΤΑΡΤΑ ΡΟΥΣΤΙΚ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ & ΞΙΝΟΜΥΖΗΘΡΑ
Εξαιρετικά νόστιμη και κούκλα!
 
  
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 500 γρ. φρέσκια ξινομυζήθρα με 3-4 κ.σ. μέλι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και την αλείφουμε με λίγο βούτυρο.  Τοποθετούμε το ένα πάνω από τα άλλα 4 χωριάτικα χοντρουλά φύλλα ή 6 λεπτά φύλλα κρούστας, αλείφοντας κάθε ένα με βούτυρο.  Βάζουμε στο κέντρο το τυρί σε κυκλικό σχήμα.  Σκεπάζουμε το τυρί με φρέσκα σύκα πλυμένα, με την φλούδα τους και κομμένα στα 2.  Πασπαλίζουμε τα σύκα με μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Γυρίζουμε τα φύλλα για να σκεπάσουν τη γέμιση περιμετρικά με ένα περιθώριο περίπου 4-5 εκ., αφήνοντας έτσι μια μεγάλη τρύπα στη μέση.  Βουτυρώνουμε καλά τα πλαϊνά και το επάνω γυρισμένο φύλλο.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα και την κάτω αντίσταση για περίπου 45΄, όσο δηλαδή χρειάζεται για να καραμελώσουν τα σύκα και να χρυσίσουν τα φύλλα.  Την απολαμβάνουμε χλιαρή. 
 
Tips
  • Αντί για ξινομυζήθρα μπορείτε να βάλετε όποιο λευκό μαλακό τυρί σας αρέσει, όπως ανθότυρο, μανούρι, ξύγαλο, στάκα, ακόμα και φέτα, αρκεί να μην είναι πολύ αλμυρή.  Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε δύο τυριά.
  • Ενώ με τις χοντρές ζύμες για τάρτες τα καταφέρνω, φύλλο δεν ξέρω να ανοίγω, ούτε και σκοπεύω να μάθω, για πολλούς και διάφορους λόγους. Έλλειψη χώρου, φοβερή αναμπουμπούλα στην κουζίνα, κ.λπ., κ.λπ. Έχω όμως βρει άκρες για να αγοράζω μη βιομηχανικά φύλλα, μικρών βιοτεχνιών. Αυτό που χρησιμοποίησα ήταν από τις Σέρρες, χοντρουλό, τρελά νόστιμο, ανοιγμένο με βέργα και το κυριότερο, στρογγυλού σχήματος, κάτι που διευκόλυνε πολύ την όλη εργασία.  Ψάξτε κι εσείς σε διάφορα μπακάλικα και delicatessen.  Η διαφορά στην ποιότητα είναι πολύ μεγάλη. 
  • Μην παραλείψετε το πιπέρι, δίνει τη νότα που απογειώνει τη γεύση.
  • Θα την σερβίρετε από το πρωί μέχρι το βράδυ : στο κυριακάτικο brunch, στον απογευματινό καφέ, σαν επιδόρπιο αλλά και σαν ορεκτικό ή ακόμη και κυρίως πιάτο ενός ελαφριού γεύματος, με συνοδεία πράσινης σαλάτας. 
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ, ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ & ΖΑΜΠΟΝ
Μια τάρτα σκέτο ποίημα!
 
 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα και την κάτω αντίσταση. Στρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα πυρίμαχο σκεύος με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε ζύμη για τάρτες (βλ. tips).  Αλείφουμε τον πάτο με λίγη μουστάρδα της αρεσκείας μας (ταιριάζει πολύ η μουστάρδα με κόκκους – moutarde à l’ ancienne, όπως ονομάζεται).  Πλένουμε, σκουπίζουμε και κόβουμε τα μικρά κοτσάνια των σύκων και κατόπιν τα κόβουμε χιαστί, προσέχοντας να μην τα κόψουμε μέχρι κάτω, ώστε τα σύκα να είναι σαν μισανοιγμένα λουλούδια.  Τα τοποθετούμε στην ταρτιέρα με το ανοιγμένο μέρος προς τα πάνω. Γεμίζουμε κάθε άνοιγμα με λίγο κατσικίσιο τυρί (δεν πειράζει να πέσουν και κάποια κομματάκια τυριού ανάμεσα, το αντίθετο). Ανάμεσα στα σύκα βάζουμε κομμάτια καπνιστού ζαμπόν (βλ. tips). Πασπαλίζουμε με χοντροτριμμένα καρύδια και ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο.  Τρίβουμε μπόλικο μαύρο πιπέρι και περιχύνουμε με λίγο μέλι.  Περνάμε τα τοιχώματα της ζύμης με λίγο χτυπημένο κρόκο αραιωμένο με νερό για να πάρει ωραίο χρώμα. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45΄, μέχρι να ψηθούν τα υλικά και η ζύμη.
 
Tips
  • Αν δεν φτιάξετε μόνοι σας τη ζύμη, φροντίστε να προμηθευτείτε μια καλής ποιότητας από εξειδικευμένα μαγαζιά. 
  • Τυριά από κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο γάλα έχουμε σε αφθονία στη χώρα μας.  Επιλέξτε όποιο σας αρέσει.  Εγώ έβαλα Καλαθάκι Λήμνου που ταίριαξε άψογα.
  • Αντί για ζαμπόν, μπορείτε να βάλετε κάποιο άλλο αλλαντικό, λιγότερο ή περισσότερο πικάντικο, όπως π.χ. κυκλαδίτικη λούζα ή  prosciutto.   
  • Τα σύκα, όταν ψήνονται, αφήνουν ζουμιά, λιγότερα όμως από άλλα φρούτα.  Το λίγο ζουμί προσωπικά μου αρέσει γιατί γίνεται σαν ελαφρύ σιρόπι.  Εάν προτιμάτε την τάρτα πιο στεγνή, πάνω από τη μουστάρδα που βάλατε στον πάτο, πασπαλίστε με λίγο ψιλό σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά.
ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ  ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ
Από τα πιο νόστιμα φαγητά που έχω φτιάξει ποτέ
 
 
Για 6 άτομα.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.  Κόβουμε σε κύβους 1 κιλό αρνίσιο μπούτι ή σπάλα, τους αλατοπιπερώνουμε και τους πασπαλίζουμε με μια σεβαστή ποσότητα από το μαροκινό μίγμα μπαχαρικών ras el hanout (όταν λέω σεβαστή ποσότητα εννοώ να καλυφθούν καλά όλες οι πλευρές του κρέατος). Ras el hanout βρίσκουμε εύκολα στα μπαχαράδικα, εάν όμως δεν έχουμε φτιάχνουμε το δικό μας, αναμιγνύοντας τα μπαχαρικά που το αποτελούν δηλ. κύμινο, γλυκιά πάπρικα, κάρδαμο, γαρύφαλλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπούκοβο ή κοκκινοπίπερο, κουρκουμά, μπαχάρι, κόλιανδρο και ginger. Για τις αναλογίες οδηγηθείτε από το προσωπικό σας γούστο, γνωρίζοντας πως το κύμινο και η πάπρικα κυριαρχούν, ενώ τα υπόλοιπα είναι πιο διακριτικά λόγω του ιδιαίτερα δυνατού τους αρώματος.  Στην περίπτωση που κάποιο ή κάποια σας λείπουν ή δεν τα αγαπάτε καθόλου, παραλείψτε τα, ο σκοπός είναι να φτιάξετε ένα φαγητό που θα απολαύσετε.  Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε 2 μεγάλα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε 2-3 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες με το ειδικό εργαλείο και 1 μεγαλούτσικο κομμάτι φρέσκου ginger, επίσης ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον χοντρό τρίφτη.  Σοτάρουμε για λίγο ακόμη και προσθέτουμε τους κύβους του κρέατος, τους οποίους σοτάρουμε επίσης, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα από όλες τις πλευρές (εάν δεν χωράνε άνετα στο σκεύος δεν τους στριμώχνουμε, αλλά τους μοιράζουμε σε δόσεις).  Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, προσθέτουμε καυτό νερό μέχρι τη μέση περίπου, σκεπάζουμε σφιχτά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό για περίπου 60΄-75΄, ή μέχρι το κρέας να γίνει λουκούμι και να κόβεται χωρίς την βοήθεια μαχαιριού. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε την ποσότητα του υγρού και εάν χρειαστεί, προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό.  Στο τέλος πρέπει το φαγητό να έχει μπόλικη σάλτσα για να περιχύσουμε το συνοδευτικό κουσκούς που είναι στεγνό.  Ξεσκεπάζουμε και τοποθετούμε στην κορυφή 12 μεγάλα σύκα (ή 18 μικρότερα) κομμένα στη μέση με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, περιχύνουμε με λίγο θυμαρίσιο μέλι (θέλει πολύ λίγο δηλ. όχι παραπάνω από 1 κ.σ., για να μην γλυκάνει το φαγητό, ίσα ίσα να μυρίσει το μέλι και να καραμελώσουν τα σύκα) και ξαναφουρνίζουμε για 10΄ περίπου, μέχρι να καραμελώσουν τα σύκα, χωρίς όμως να διαλυθούν, ούτε να χάσουν το χρώμα τους.  Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει 300 γρ. κουσκούς (ή πλιγούρι, αν σας αρέσει περισσότερο) σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και έχουμε προσθέσει μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο και δυόσμο, καθώς και ρόδια.  Τοποθετούμε σε πιατέλα το κουσκούς στη μέση, ολόγυρα το κρέας και τα σύκα, πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα κόλιανδρο, δυόσμο και ρόδια, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και σερβίρουμε την υπόλοιπη σε σαλτσιέρα.  Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες.  Ιδανική συντροφιά είναι ένα δροσερό ροζέ κρασί.  
 
ΑΝΑΠΟΔΟ CAKE ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ & ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
Ένα υπέροχο cake για όλες τις εποχές, αφού φτιάχνεται με φρέσκα αλλά και αποξηραμένα σύκα
 
  
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο τον πάτο και τα τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας με ελατήριο, διαμέτρου 23-26 εκ.  Πλένουμε και κόβουμε στα δύο, περίπου 12 σύκα και τα τοποθετούμε στον πάτο της φόρμας με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω (η ποσότητα των σύκων είναι ανάλογη με το μέγεθός τους και το μέγεθος της φόρμας : πρέπει να καλύπτουν όλο τον πάτο χωρίς κενά). Περιχύνουμε με λίγο μέλι.  Χτυπάμε στο mixer σε δυνατή σχετικά ταχύτητα με το φτερό, 190 γρ. μαλακωμένο βούτυρο με 1 φλ. τσ. καστανή ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα.  Προσθέτουμε ένα-ένα 3 αυγά και ανακατεύουμε κάθε φορά μέχρι να απορροφηθούν εντελώς (το μίγμα σ’αυτό το στάδιο θα δείχνει “κομμένο”).  Κοσκινίζουμε 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 ½ κ.γλ. baking powder, ½ κ.γλ. baking soda και 1 καλή πρέζα αλάτι. Στη χαμηλότερη ταχύτητα του mixer, προσθέτουμε το 1/3 των στερεών υλικών και μόλις ενσωματωθούν, ½ κεσέ γιαούρτι.  Συνεχίζουμε με άλλο 1/3 των στερεών υλικών, επαναλαμβάνουμε με τον υπόλοιπο ½ κεσέ γιαούρτι και τελειώνουμε με το τελευταίο τρίτο των στερεών υλικών.  Δεν πρέπει να το παρακάνουμε στο χτύπημα, θέλουμε ίσα-ίσα να ομογενοποιείται το μίγμα μετά από κάθε προσθήκη. Στο multi σπάμε, χωρίς να τα κονιορτοποιήσουμε εντελώς, ½ φλ. τσ. αναποφλοίωτα αμύγδαλα, με απότομες διακεκομμένες κινήσεις. Ψιλοκόβουμε 1-2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο (η ποσότητα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 γεμάτες κ.σ. για να ανιχνεύεται στη γεύση) και το προσθέτουμε στα αμύγδαλα.  Με την σπάτουλα σιλικόνης ενσωματώνουμε τα αμύγδαλα και το αρωματικό βότανο. Η ζύμη στο τέλος θα είναι αρκετά σφιχτή. Την απλώνουμε πάνω από τα σύκα, την ισιώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C, για περίπου 1 ώρα.  Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρουμε.  Εάν το cake έχει φουσκώσει πολύ στη μέση, κόβουμε το μέρος που εξέχει για να “καθίσει” ίσιο πάνω στην πιατέλα. Το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα και τακτοποιούμε όσα σύκα έχουν ενδεχομένως ξεφύγει από τη θέση τους. 
 
Tips
  • Όταν τελειώσουν τα φρέσκα σύκα, χρησιμοποιούμε ξερά, που τα μαλακώνουμε για λίγη ώρα σε χλιαρό νερό ή για μια διαφορετική νότα, σε γλυκό κρασί.  Άλλη ιδέα με διαφορετικό άρωμα, μας δίνει το κονιάκ.
  • Λόγω της καστανής, πιο χοντρής ζάχαρης, το χτύπημα με το βούτυρο θα πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον 10΄.  Επίσης θα πρέπει κατά διαστήματα να σταματάτε το μηχάνημα και με μια σπάτουλα να σπρώχνετε το μίγμα από τα τοιχώματα προς το κέντρο. 
  • Αντί για δενδρολίβανο, μπορούμε να αρωματίσουμε με θυμάρι, που αγαπά κι αυτό τρελά τα σύκα.  Αν δεν βάλετε κανένα από τα δύο, προσθέστε το ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι. 
  • Πάντα προτιμώ να χρησιμοποιώ ολόκληρα αναποφλοίωτα αμύγδαλα κι όχι την έτοιμη σκόνη αμυγδάλου που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ.  Έτσι, πρώτον ελέγχω την ποιότητα και δεύτερον, επιλέγοντας να μην τα κάνω τελείως σκόνη, το cake αποκτά πιο ενδιαφέρουσα υφή.
  • Αντί για αμύγδαλα, μπορούμε να βάλουμε φιστίκια Αιγίνης. 
  • Μια μπάλα παγωτού βανίλια ή λίγη χτυπημένη κρέμα, μετατρέπει το cake του πρωινού σε απογευματινό γλυκό ή επιδόρπιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Η όμορφη γυναίκα είναι στολίδι και η καλή θησαυρός."

Άρθουρ Σοπενχάουερ

  • 1830 — Υπογράφεται στο Λονδίνο, μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Ρωσίας, πρωτόκολλο με το οποίο η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
    1878 — Ο ελληνικός στρατός εισβάλλει στην Θεσσαλία.
    1924 — Φεύγει από τη ζωή ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντιμίρ Λένιν.
    1976 — Λαμβάνει χώρα η πρώτη εμπορική πτήση με επιβάτες του υπερηχητικού αεροπλάνου Κονκόρντ.
    1984 — Πεθαίνει στην Χαλκίδα ο λογοτέχνης, κριτικός, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και πεζογράφος Γιάννης Σκαρίμπας.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2