Ηλιόλουστες μέρες, νύχτες ονειρικές

Ένα μαγικό δείπνο στο Nerô, το εστιατόριο της Λίμνης της Βουλιαγμένης
Ηλιόλουστες μέρες, νύχτες ονειρικές

της Αγάπης Μαργετίδη

Ούτε που θυμάμαι πόσα χρόνια είχα να πάω στη Λίμνη της Βουλιαγμένης.  Θυμόμουν βέβαια το απόκοσμο τοπίο, αυτό δεν το ξεχνάς ποτέ. Θυμόμουν το κολύμπι στη σπηλιά και την απερίγραπτη αίσθηση που μου είχε δημιουργήσει, αλλά θυμόμουν και τη στενοχώρια μου από το πόσο παρατημένος ήταν ο περιβάλλων χώρος. Τα μόνα ίχνη του ένδοξου παρελθόντος της Λίμνης ήταν κάποιοι λιγοστοί πιστοί της φίλοι, παλαιάς κοπής Αθηναίοι, που εξακολουθούσαν να κολυμπούν, χειμώνα καλοκαίρι, στα φιλικά νερά της που δεν γνωρίζουν από παγωνιά, και να διηγούνται παλιές ιστορίες.



Φαντάζεσθε την έκπληξή μου όταν έφτασα λίγο πριν τη δύση του ηλίου, ένα απόγευμα του Ιουνίου και αντίκρισα ένα θέαμα στην κυριολεξία μαγικό.  Ήδη από πάνω, πριν καν αρχίσεις να κατεβαίνεις, τα βράχια και το νερό λουζόντουσαν από το φως του δειλινού, πριν ανάψουν τα φώτα.  Κατεβαίνοντας τα σκαλιά, μπαίνεις στον χώρο του Nerô, όπως με φαντασία βαφτίστηκε το ολοκαίνουργιο εστιατόριο της Λίμνης,  περνάς τον χώρο του bar με τα φερ φορζέ λευκά έπιπλα και ξαφνικά βρίσκεσαι σχεδόν μέσα στο νερό, στο ξύλινο deck, από το οποίο έχουν αποσυρθεί τα sun beds που απολαμβάνουν κάθε μέρα δεκάδες λουόμενοι από όλες τις γωνιές της γης και  στο οποίο έχουν στρωθεί τραπέζια με λευκά τραπεζομάντηλα και όμορφα, λιτά σερβίτσια. Λευκά λινά τραπεζομάντηλα, τι μου λέτε τώρα; Είδος προς εξαφάνιση… Σε κάθε τραπέζι περιμένει να ανάψει μια κομψή λάμπα πετρελαίου με γυάλινο καπέλο.  Καταλαβαίνεις, χωρίς άλλη εισαγωγή, πως το δείπνο που θα ακολουθήσει  θα σου μείνει αλησμόνητο.  Η νύχτα κατεβαίνει, ανάβουν οι λάμπες, ανάβουν και τα φώτα της λίμνης και αρχίζει η παράσταση σε ένα σκηνικό, που ο πιο διάσημος σκηνοθέτης, ο πιο εμπνευσμένος σκηνογράφος, δεν θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει.  Άραγε ο Bob Wilson έχει έρθει ποτέ εδώ; 

Στο τραπέζι αρχίζουν να καταφθάνουν ένα ένα, εξαιρετικά πιάτα, που όλα έχουν ένα κοινό στοιχείο, τη γεύση της Μεσογείου και τα πολύτιμα υλικά της Ελληνικής γης και θάλασσας.  Τραγανοί ρεβυθοκεφτέδες με τσαλαφούτι και πελτέ, ευωδιαστή ολόφρεσκη αχινοσαλάτα με καπίρα από προζυμένιο ψωμί και τηγανιτή κάππαρη (καπίρα είναι η σαμιώτικη εκδοχή της μπρουσκέτας), απίστευτα βελούδινη φάβα από τη Σχοινούσα με καπνιστό χέλι και μια ιδέα θυμαρίσιου μελιού. Σαλάτα ρόκας με σταφύλια, φρέσκια μυζήθρα κι ένα απίθανο παστέλι από κουκουνάρι, λεπτό, τραγανό και διόλου λιγωτικό. Ολόφρεσκη μαριναρισμένη σε λαδολέμονο τσιπούρα σε στυλ καρπάτσιο, tartare σπαρταριστού μπαρμπουνιού με αυγά πέστροφας. Ένα μαυρόασπρο χειροποίητο κριθαράκι με αχνιστά μύδια και καλοκαιρινά μυρωδικά, τόσο όμορφο, τόσο νόστιμο, τόσο τέλεια χυλωμένο, που δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να τρώμε, κι ας μην είχε μείνει άλλος χώρος στο στομάχι μας. Το άψογο tiramisu μάς ξαναθύμισε την αληθινή γεύση αυτού του επιδορπίου που είναι μάλλον το πιο κακοποιημένο γλυκό παγκοσμίως.  Η σοκολατένια baked Alaska με σάλτσα από κόκκινα φρούτα, μας πήγε πίσω πολλές δεκαετίες, όταν η Αλάσκα ήταν το must επιδόρπιο της Αθήνας. 
 





Αυτή ήταν η περιγραφή όσων γευτήκαμε εκείνο το βράδυ, από τον κατάλογο του βραδινού μενού.  Το Nerô όμως, περιποιείται  ολημερίς την χαρούμενη, νεανική ως επί το πλείστον, διεθνή πελατεία που κατακλύζει τη Λίμνη της Βουλιαγμένης από νωρίς το πρωί.  Πρόγευμα, ελαφρύ μεσημεριανό, αλμυρά και γλυκά σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας, είναι εκεί για να ικανοποιήσουν κάθε διάθεση, κάθε γούστο. Έχουν έναν κοινό παρονομαστή, ή μάλλον δύο : ονομασία προέλευσης, αφού η Ελλάδα και η Μεσόγειος πρωταγωνιστούν στις εξαιρετικής ποιότητας και φρεσκάδας πρώτες ύλες και άψογο μαγείρεμα που τα αναδεικνύει.  Το μπαρ, επίσης, προσφέρει τα πάντα‧ πρωινά ροφήματα και χυμούς, chill out cocktails, απεριτίφ, κρασί και χωνευτικά.  Οι τιμές έχουν μεγάλο εύρος λόγω των πολλών επιλογών, κυρίως σε ό, τι αφορά το all day menu. Τα πρωινά και μεσημεριανά σνακ, σάντουιτς, πίτσες, σαλάτες, κ.λπ. αρχίζουν από 3,50 € και ανεβαίνουν στα 17 €, ενώ στο fine dining menu, όπως είναι αυτονόητο, οι τιμές ανεβαίνουν, με την ακριβότερη να μην ξεπερνά τα 28 €.  Τα signature cocktails προσφέρονται στην τιμή των 12 €, ενώ η λίστα των κρασιών που είναι περιεκτική χωρίς να είναι ιδιαίτερα εκτενής, ξεκινά από τα 23 €, με τις περισσότερες φιάλες να κυμαίνονται κοντά στα 30 €.

 


Ποιοι όμως είναι αυτοί που έδωσαν το φιλί της ζωής στον μοναδικό αυτό χώρο; Είναι ο Σωτήρης Χρόνης της εταιρείας Terrablue, γνωστής από τα επιτυχημένα Il Barretto και το αγαπημένο Σερσέ Λα Φαμ.  Είναι οι δύο κυρίες της διακόσμησης, Μιράντα Καραμανλή και Φαίδρα Αναστασιάδη του γραφείου Cosmosanima που φρόντισαν σοφά τους χώρους του εστιατορίου και του μπαρ, αφήνοντας το τοπίο να έχει τον πρώτο ρόλο.  Είναι ο γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός Ανδρέας Λαγός, που όπως και στα άλλα εστιατόρια της Terrablue, έχει δώσει τη γενική καθοδήγηση στα μενού, με το προσωπικό του ύφος και την εμπεριστατωμένη άποψή του για τη νέα ελληνική γεύση.  Είναι ο executive chef Βασίλης Πέππας, παλαιός γνώριμος από το Ombra και την Αρχόντισσα, που με το ταλέντο, τη δεξιοτεχνία και την αγάπη του για την Ελληνική και τη Μεσογειακή κουζίνα, μεταμορφώνει τα υλικά σε πιάτα αριστοτεχνικά, βγάζοντας με σεβασμό από το κάθε τι, τη μοναδική του νοστιμιά. 

 


Δεν έμειναν και πολλά πράγματα ακόμη να σας πω ή για να το θέσω ορθότερα, όσες παραπάνω λέξεις και να γράψω, θα είναι σκέτη φλυαρία γιατί καμία δεν πρόκειται να αποτυπώσει, ούτε το μεγαλείο και την ενέργεια του τοπίου, ούτε την γευστική εμπειρία στο Nerô.  Δεν έχετε παρά να μπείτε στο αυτοκίνητό σας και να πάτε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη.

NERO, Λίμνης Βουλιαγμένης
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 08:00π.μ. έως 02:00π.μ.
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 8962590
Κρατήσεις: Μάγδα Άμπτελχαϊ 6988332274
Facebook : https://www.facebook.com/nero.vouliagmenilake/
Instagram : https://www.instagram.com/nero.vouliagmenilake/

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v