Οι Χρυσοί Κανόνες της Μαγειρικής : Φύλαξη τροφίμων

Μικρά μυστικά για την φύλαξη των τροφίμων. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!
Οι Χρυσοί Κανόνες της Μαγειρικής : Φύλαξη τροφίμων

της Αγάπης Μαργετίδη

Μόλις γυρίσατε από το σουπερμάρκετ ή τη λαϊκή;  Μήπως είναι και Σάββατο μεσημέρι;  Είμαι σίγουρη πως είστε πτώμα και το μόνο που θέλετε είναι να τακτοποιήσετε όπως όπως όσα ψωνίσατε και να φύγετε τρέχοντας για μια βόλτα, μπας και καταλάβετε επιτέλους πως είναι Σαββατοκύριακο.  Μισό λεπτό, μην βιάζεστε τόσο πολύ.  Δεν αρκεί να βάλετε στο ψυγείο όσα χρήζουν ψύξης, στην κατάψυξη τα κατεψυγμένα και να χώσετε στα ντουλάπια όλα τα υπόλοιπα. Θα σας δείξω ένα-δυο κόλπα, γρήγορα κι έξυπνα, για να τακτοποιήσετε τα ψώνια σας σωστά.  Έτσι δεν θα έχετε φύρα και θα κερδίσετε συν τοις άλλοις πολύτιμο χρόνο μέσα στην εβδομάδα. 

1) Φρέσκα μυρωδικά/φυλλώδη λαχανικά (σαλάτες, μαρούλια, κ.λπ.)         Αν τα πλύνετε, τα στραγγίσετε, τα στεγνώσετε καλά, τα τυλίξετε σε ελαφρώς υγρό χαρτί κουζίνας και τα βάλετε στο ψυγείο σε σακουλάκια φύλαξης, θα κρατήσουν πολλές μέρες.  Αν όμως τα αφήσετε όπως τα αγοράσατε, σε ένα τριήμερο θα είναι για πέταμα, σας το υπογράφω.  Φροντίστε επίσης να καθαρίσετε τα εξωτερικά φύλλα από τα φρέσκα κρεμμυδάκια γιατί γλιτσιάζουν πολύ γρήγορα. Αν έχετε λίγο χρόνο παραπάνω, ψιλοκόψτε τα και φυλάξτε τα σε σακούλα τροφίμων.  Θα είναι έτοιμα για την κατσαρόλα ή τη σαλάτα. 

2) Λαχανικά και φρούτα ψυγείου            Να και για κάτι που θα σας πω μην του κάνετε απολύτως τίποτα. Αρκεί βεβαίως να είναι σε χάρτινες σακούλες και όχι σε πλαστικές για να αναπνέουν και να τα τοποθετήσετε στα ειδικά κάτω συρτάρια.  Αν είναι σε πλαστικές, καλύτερα είναι να τα βγάλετε και να τα βάλετε χύμα στα συρτάρια ή σε μπολ, όπως π.χ. τα σταφύλια ή τα λεμόνια. 

3) Κρέας, ψάρι, πουλερικά         
·         Υποθέτω πως έχοντας αγοράσει κάποια ή όλα αυτά τα είδη, θα έχετε στο μυαλό σας ένα πλάνο για το τι θα τα κάνετε και πότε.  Αν πρόκειται να τα μαγειρέψετε σε δυο μέρες, τα βάζετε στο ψυγείο.  Αν όχι, στην κατάψυξη.  Αυτό είναι απλό.  Μήπως όμως αγοράσατε δύο κοτόπουλα, 2 κιλά κιμά, 8 χοιρινές μπριζόλες κι 6 φιλέτα σολομού;  Αν έχετε τεράστια οικογένεια ή σκοπεύετε να τραπεζώσετε την παρέα σας, καλώς.  Αλλιώς, κάντε τον κόπο να τα καταψύξετε σε χωριστά πακέτα και μάλιστα ανά τεμάχιο, κυρίως αυτά που προορίζονται για ψητά στη σχάρα γιατί δεν σηκώνουν ξαναζέσταμα. Ακόμα κι αν είστε π.χ. 4 άτομα στην οικογένεια, μην καταψύξετε και τις 4 μπριζόλες μαζί γιατί το βράδυ που θα τις ψήσετε μπορεί ο μεγάλος σας γιος να λείπει.  Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά. 

·         Το κόλπο μου για να αποφύγω το ανεπιθύμητο «κάψιμο» της κατάψυξης (δηλ. την καταστροφή του υλικού αν έρθει σε απ’ ευθείας επαφή με τον παγωμένο αέρα), τυλίγω πρώτα τα κομμάτια σε μεμβράνη και μετά τα τοποθετώ σε σακούλες κατάψυξης.  Μην αμελήσετε να γράψετε τι περιέχει κάθε σακούλα, αλλιώς σας διαβεβαιώνω πως αργά ή γρήγορα θα μπερδευτείτε και νομίζοντας πως αποψύξατε συκώτι, το βράδυ θα φάτε μοσχαρίσιο φιλέτο, θέλετε δεν θέλετε.  Καλό θα ήταν να προσθέσετε και την ημερομηνία. 

·         Μιας και είστε στη διαδικασία να ανοίξετε τα πακέτα με το κρέας, βάλτε μάνι μάνι τα μπουτάκια του κοτόπουλου να νοστιμίσουν σε μια μαρινάδα κι έτσι αύριο ή μεθαύριο που θα τα μαγειρέψετε, θα έχετε κάνει τη μισή δουλειά.  



4) Ψωμί   Αγοράσατε το μισό από αυτά τα τεράστια καρβέλια του εξαιρετικού προζυμένιου ψωμιού του αγαπημένου σας φούρνου;  Τέλεια, κι εγώ το κάνω συχνά γιατί ο φούρνος δεν είναι τόσο κοντά μου για να αγοράζω ψωμί κάθε μέρα.  Αφού ξεχωρίσετε όσο θα χρειαστείτε για τις επόμενες δύο ημέρες, κόψτε το υπόλοιπο σε φέτες ή σε μικρότερες μερίδες και καταψύξτε το.  Για να το καταψύξετε σωστά, κάντε το ίδιο κόλπο με το κρέας, δηλ. τυλίξτε καλά πρώτα σε μεμβράνη. 

5) Τυριά, αλλαντικά         Αν τα αγοράσατε χύμα και είναι τυλιγμένα όπως πρέπει σε κηρόχαρτο, αφήστε όπως είναι, απλώς φροντίζετε κάθε φορά που καταναλώνετε λίγο να ξανακλείνετε καλά το πακέτο.  Αν όμως τα έχετε αγοράσει συσκευασμένα σε αεροστεγείς πλαστικές συσκευασίες, αφαιρέστε τις και τυλίξτε τα σε κηρόχαρτο ή λαδόκολλα.  Το τυρί και το πλαστικό μισιούνται.  Φροντίστε να τα τυλίξετε καλά για να μην ξεραθούν οι άκρες.  Μην κάνετε το σφάλμα να τα τοποθετήσετε στα επάνω ράφια του ψυγείου σας με την υψηλότερη ψύξη γιατί δεν αντέχουν το πολύ κρύο.  Τα χαμηλά ράφια ή τα συρτάρια των λαχανικών είναι τα καλύτερα. 

6) Καφές, ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι, ξηροί καρποί, ρύζι, ζυμαρικά            Αγοράσατε από αυτά πριν σας τελειώσουν τα προηγούμενα;  Καλά κάνατε, δεν λέω, των φρονίμων τα παιδιά κ.λπ.   Μην τα βάλετε όμως φύρδην μύγδην στο ντουλάπι. Φροντίστε να βάλετε μπροστά μπροστά πρώτα τις μισοτελειωμένες συσκευασίες γιατί αν δεν τις βλέπετε, θα ξεχάσετε πως υπήρχαν και προβλέπω μυγάκια, πολλά μυγάκια.  Καλό είναι όταν ανοίγουμε μια συσκευασία να αδειάζουμε όση ποσότητα δεν χρησιμοποιήσουμε σε αεροστεγή δοχεία.  Αν δεν διαθέτουμε ή έχουμε έλλειψη χώρου, βάζουμε την ανοιγμένη συσκευασία σε σακούλα φύλαξης τροφίμων.

7) Πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα             Αν είναι σε χάρτινες σακούλες, αφήστε τα ως έχουν και βάλτε τα σε ένα καλάθι μακριά από φως και υγρασία.  Αν είναι σε πλαστικές, καλύτερα είναι να τα βγάλετε και να τα σκεπάσετε μέσα στο καλάθι με ύφασμα τύπου λινάτσα.  Μην τα βάλετε στο ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη.  Όσο στεγανό κι αν είναι, δεν είναι το καταλληλότερο. Συχνά επίσης εκεί φυλάμε και τα απορρυπαντικά. Δεν κάνουν την καλύτερη παρέα.    
 
Εντάξει, αυτό ήταν όλο.  Δεν μπορείτε να πείτε πως σας καθυστέρησα πολύ.  Ελεύθεροι υπηρεσίας, καλή βόλτα!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v