Raven Rare : Όταν η ποίηση συναντά το whisky

Η Αγάπη δοκίμασε το εξαιρετικό σκωτσέζικο whisky Raven Rare και μεταδίδει
Raven Rare : Όταν η ποίηση συναντά το whisky

της Αγάπης Μαργετίδη

Ποιος θα φανταζόταν πως το θρυλικό ποίημα του Edgar Allan Poe Το Κοράκι θα ενέπνεε τον δημιουργό ενός ποτού;  Να όμως που έγινε κι αυτό.  Το Raven Rare Blended Scotch Whisky, που μας συστήθηκε λίγες μέρες πριν, έχει σήμα του το κοράκι, ένα από τα εξυπνότερα ζώα του πλανήτη που συμβολίζει το βαθύ σκοτάδι. 

Κλεισμένο σε ένα υψηλής αισθητικής μπουκάλι, σε εντυπωσιάζει πρώτα το κεχριμπαρένιο χρώμα του. Ρέοντας στο ποτήρι, πριν καν πλησιάσεις τη μύτη, αρχίζουν να σου έρχονται τα αρώματά του, η βανίλια, η καραμέλα, η μπανάνα.  Το στόμα πλημμυρίζει από γεύσεις πολύπλοκες, που συνδυάζουν το φρέσκο και φρουτώδες των εσπεριδοειδών, το φίνο και γλυκό άρωμα του ροδάκινου, με το λαχταριστό μπισκότο και το butterscotch. Καταπίνοντάς το κυλάει αβίαστα, αφήνοντας στο τέλος μια πολύ ευχάριστη και μακρά επίγευση. 



Τι είναι αυτό που δίνει στο New Age Premium αυτό ουίσκι τα μοναδικά χαρακτηριστικά του;  Δεν είναι ένα πράγμα, είναι πολλά.  Πρώτα από όλα είναι το υψηλό ποσοστό του malt προς το grain (25 % προς 75 %), ενώ στα περισσότερα blended whiskies το malt δεν ξεπερνάει το 20 % και κατεβαίνει τόσο χαμηλά, έως ακόμα και το 10 %.  Δεύτερον είναι τα δύο αποστακτήρια που χρησιμοποιούνται σε αναπάντεχο πάντρεμα, το ένα για το malt και το άλλο για το grain, το ένα παραδοσιακό και το άλλο state of the art.  Το ιστορικό Glen Moray στο Speyside της Βόρειας Σκωτίας με την εξαιρετική ποιότητα του νερού που είναι καθοριστικός παράγοντας για το ποτό, είναι παγκοσμίως φημισμένο για την ποιότητα των malt whiskies.  Το Glen Turner που βρίσκεται κοντά στο Εδιμβούργο από την άλλη, θεωρείται το πιο σύγχρονο αποστακτήριο grain whiskies της χώρας. Ακολουθεί η ωρίμανση σε αμερικάνικα βαρέλια από τα οποία έχει περάσει bourbon, γεγονός που προσθέτει άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στη γεύση και το άρωμα του Raven Rare.  Η παραγωγή είναι περιορισμένη και ανέρχεται σε 25.000 αριθμημένες φιάλες ανά παρτίδα. Το παλιό και το καινούργιο, η παράδοση και η τεχνολογία, η γνώση και η λεπτομερής  εφαρμογή της, όλα αυτά, μαζί και ξεχωριστά, είναι που δίνουν στο Raven Rare τον ξεχωριστό του χαρακτήρα. 

Για να ανακαλύψετε τα αρώματά του ένα προς ένα θα το πιείτε πρώτα σκέτο και μετά μπορείτε να προσθέσετε νερό ή πάγο, όπως συνηθίζεται για τα blended whiskies.  Θα το απολαύσετε συνδυάζοντάς το με πολλές γεύσεις, όπως το φίνο αυγοτάραχο, τον κλασικό καπνιστό σολομό, αλλαντικά και τυριά (ταιριάζει εξαιρετικά με το Stilton και το Roquefort), με τη σοκολάτα αλλά και την καραμέλα.    
 

Η παρουσίαση του εκλεκτού αυτού ποτού που εισάγεται από την Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ έγινε στο αγαπημένο αθηναϊκό bar Noel, σε έναν υπέροχα διακοσμημένο χώρο, απολύτως ταιριαστό με την μυστηριώδη ατμόσφαιρα στην οποία μπαίνεις, διαβάζοντας τους πρώτους κιόλας στίχους του  ποιήματος του  Edgar Allan Poe.  Ξεναγός μας στο ταξίδι ήταν ο κ. Ανδρέας Ματθίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, ο οποίος με τις γνώσεις και την αφοσίωση που τον διακρίνουν, μας κάνει να κρεμόμαστε από τα χείλια του, ακόμα κι όταν μιλά για τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος. Η κ. Κατερίνα Παπαγεωργιάδη, Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων, είχε φροντίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια της όμορφης εκδήλωσης.

 

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v