Caravin Wine and Wanderlust

Ένα wine bar μιλά για το πάθος της εξερεύνησης και τη γοητεία της ανακάλυψης
Caravin Wine and Wanderlust

της Αγάπης Μαργετίδη

Είναι κάποιες φορές, όχι πολλές, και γι’ αυτό σημαντικές, που όταν πας σε ένα μέρος για το οποίο έχεις διαβάσει και ακούσει τα καλύτερα, βρίσκεις αυτό που περίμενες και κάτι παραπάνω.  Αυτό ακριβώς συνέβη με μένα και το Caravin Wine and Wanderlust, το wine bar του Θησείου που άνοιξε πριν από έναν χρόνο περίπου. 
 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.  Το πρώτο κλικ για να το επισκεφτώ ήταν το όνομα.  Η λέξη caravin από το καραβάνι και τον οίνο γαλλιστί (vin), αλλά και η όμορφη λέξη wanderlust, η βαθιά επιθυμία για περιπλάνηση στον κόσμο, μου έγνεφαν έλα, έλα.   Μετά μου μιλούσαν οι φωτογραφίες, που έβλεπα κατά καιρούς. Φωτογραφίες του χώρου και των χαρούμενων παρεών που απολάμβαναν την βραδιά τους. Φωτογραφίες κρασιών σε φιάλες και σε όμορφες καράφες, φωτογραφίες καλαίσθητων πιάτων. 

Οι μέρες και οι μήνες πέρναγαν κι εγώ, πιασμένη σε χίλιες δυο δουλειές, δεν είχα ακόμη καταφέρει να πάω στο Caravin, το μνημόνευα όμως και το έλεγα συχνά στους εξίσου πολυάσχολους φίλους μου.  Μα τι έχανα τόσον καιρό!  Θα ξεκινήσω από τη γειτονιά, για να σας πω ότι το Caravin βρίσκεται σε έναν ήσυχο δρόμο, μόλις λίγα μέτρα από την πολύβουη και άκρως τουριστική οδό Ηρακλειδών στο Θησείο και αυτό έχει τη σημασία του. Δεν περνάνε από εκεί ορδές τουριστών. Εκεί πηγαίνουν οι ταξιδιώτες, αυτοί που εξερευνούν την πόλη μας ψάχνοντας την ποιότητα. Εκεί λειτουργεί τέλεια το από στόμα σε στόμα και όχι μόνον για τους ξένους, αλλά και για τους συμπολίτες μας που αγαπούν πραγματικά την Αθήνα, και πιστέψτε με, δεν είμαστε πολλοί.

Ο χώρος του Caravin είναι ζεστός και λιτός συγχρόνως, ακριβώς όπως μου αρέσει. Ο φωτισμός είναι μελετημένος κι αυτό γνωρίζουμε πως αποτελεί, αν όχι το άλφα και το ωμέγα, σίγουρα το βήτα και το ωμέγα.   Πρωτοστατεί, όπως είναι φυσικό, ο οίνος, ενώ όλα τα άλλα, από τα τραπέζια και τα άνετα καθίσματα μέχρι τα στοιχεία της διακόσμησης και τα χρώματα, είναι κομψά και ταιριαστά.  Μια εσοχή του τοίχου έχει ντυθεί με όμορφες ψηφίδες, ενώ η συλλογή από παλιές βαλίτσες πάνω από την μπάρα μετατρέπει το wanderlust από λέξη σε εικόνα.  Στο ένα εξωτερικό πλαϊνό του μαγαζιού, ένας πάγκος με πολύχρωμα μαξιλάρια φιλοξενεί τους καπνιστές, αφού στο εσωτερικό ο καπνός είναι απών, όπως δηλαδή είναι πρέπον. Το καλοκαίρι, στον εξωτερικό χώρο, προστίθενται δυο-τρεις ψηλοί πάγκοι με σκαμπό.

 
Στην υποδοχή βρίσκεται η Άννα Χρισκιώτη, ιδιοκτήτρια και ψυχή του Caravin.  Από τις πρώτες κουβέντες που είπαμε, βρήκαμε κοινά στοιχεία και μια μεγάλη σύμπτωση, αφού και οι δυο αλλάξαμε καριέρες, ακολουθώντας στο τέλος αυτό που πραγματικά αγαπάμε.  Η Άννα, που  είναι φαρμακοποιός, αποφάσισε μετά από δεκαεπτά χρόνια να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.  Η αγάπη της για το κρασί, η ατέλειωτη δίψα της για τα ταξίδια και η φυσική της κομψότητα και ευγένεια αποτυπώθηκαν στον χώρο, δίνοντας στο Caravin την ιδιαίτερη προσωπικότητά του.
 



Αυτή η προσωπικότητα εκφράζεται και μέσα από την λίστα των κρασιών και το μενού των πιάτων.  Γύρω στα 150 κρασιά, ορθολογικά τιμολογημένα, με έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες και οινοποιήσεις, αφού πάνω από 100 είναι ελληνικά, περιμένουν να τα ανακαλύψεις με την καθοδήγηση της Άννας, που έχει τις γνώσεις και την υπομονή για να κουβεντιάσει μαζί σου ώρα πολλή για να σε βοηθήσει στις επιλογές σου.  Αυτές δεν χρειάζεται να περιοριστούν σε ένα, δύο ή τρία μπουκάλια, αφού 40 ετικέτες σερβίρονται και σε ποτήρι.  Το Caravin δεν σταματά μόνον εδώ, γιατί κατά καιρούς οργανώνονται ειδικές οινογευσίες και αφιερώματα, τόσο σε ελληνικές, όσο και σε διεθνείς ετικέτες, επαληθεύοντας και πάλι το wanderlust. 
 






Τα πιάτα του Caravin δεν θα μπορούσαν, παρά να είναι ταξιδιάρικα. Παρούσα η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη και η Αμερική, σε κοσμοπολίτικο, νόστιμο fusion.  Ένα fusion όμως με καθαρές, ελαφριές για το στομάχι και δροσερές γεύσεις. Πιάτα όμορφα στημένα και συγχρόνως ανεπιτήδευτα, κάτι διόλου προφανές.  Πιάτα που δένουν με το  Caravin, πιάτα με  προσωπικότητα.  Ο κατάλογος είναι όσο πρέπει εκτενής και ευέλικτος, δίνοντας πολλές επιλογές : μοιρασιά των πιάτων στη μέση κατά το ελληνικό και μεσογειακό συνήθειο, κλασικό ολοκληρωμένο γεύμα ή dégustation τυριών και αλλαντικών ως συνοδεία στο κρασί.  Τα πιάτα που δοκίμασα στην παρθενική μου επίσκεψη ήταν ξεχωριστά.  Το ταρτάρ παντζαριού με την ξινούτσικη sour cream έδεσε τέλεια με το τριμμένο σαν χώμα παξιμάδι από χαρούπι (6 €), κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα, καθότι δεν είμαι κατ’ αρχάς φίλη του παντζαριού. Το τρυφερό και όπως αρμόζει ελαφρώς μαστιχωτό καλαμαράκι  πήρε έξτρα νοστιμιά από την ταραμοσαλάτα, τσαχπινιά από τα εσπεριδοειδή και δροσιά από τις ταλιατέλες αγγουριού (10 €).  Η αρμονία συνεχίστηκε μεταξύ των στοιχείων του τρίτου πιάτου που ήταν μαριναρισμένο λαυράκι και γαρίδες στην λογική του λατινοαμερικάνικου ceviche, όπου η αλμύρα της ελιάς και της κάπαρης φρονίμευε από τη γλύκα του baby καλαμποκιού και της γλυκοπατάτας, ενώ όλα μαζί ξύπναγαν από το άρωμα του passion fruit (12,5 €). Οι φρέσκιες παπαρδέλες, άριστα βρασμένες, μοσχομύριζαν φασκόμηλο και βασιλικό, είχαν για συντροφιά τους κολοκυθάκια και πιπεριές Φλωρίνης, ενώ το ξινό αλλά ηπιότερο του λεμονιού μοσχολέμονο,  έδινε ζωηρό τέμπο ( 9 €).  Η αντίληψη του Caravin για το τυλιχτό ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, αφού το ψιλοκομμένο και τραγανό μοσχαρίσιο φιλέτο, οι πρασινάδες και τα ντοματίνια, μαζί και μια νοστιμότατη, καθόλου λιπαρή, σπιτική μαγιονέζα, είχαν τυλιχτεί σε ελαφριά tortilla (8 €).  Ο συνδαιτυμόνας μου κι εγώ που μοιραστήκαμε τα πιάτα, όχι μόνο χορτάσαμε, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε φάει σαφώς λιγότερο.  Αυτό βεβαίως ουδόλως μας απέτρεψε από το να ξεπαστρέψουμε στο πι και φι το εξαιρετικό επιδόρπιο, μια lemon tart με μαρέγκα-πούπουλο και sorbet φρούτων του δάσους, τόσο αιθέρια, τόσο ισορροπημένη μεταξύ γλυκού και ξινού, που καμία σχέση δεν έχει με αυτό το συχνά βαρύ γλυκό με τη χοντρή ζύμη που προσφέρεται περισσότερο για απόγευμα, παρά για τον επίλογο ενός δείπνου (8 €). Στη συγκεκριμένη εκτέλεση, θα έτρωγα ευχαρίστως κι άλλη μια!

 
Κλείνοντας, αν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά, αυτό είναι πως θα έχω πάντα έτοιμο το μικρό μου βαλιτσάκι για την επόμενη περιπλάνηση στον κόσμο του Caravin!

Σημ.     Το Caravin θα φύγει για ταξίδι για λίγες μέρες από τις 11 έως τις 28 Αυγούστου και μετά θα είναι έτοιμο να μας υποδεχτεί και πάλι, με πολλές εκπλήξεις και οινικά events. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v