Gargaretta : Ένα μπιστρό διηγείται

Μια οικογένεια Ιταλών του Μεσαίωνα, μια ιστορική Αθηναϊκή γειτονιά κι ένα μπιστρό του σήμερα
Gargaretta : Ένα μπιστρό διηγείται

της Αγάπης Μαργετίδη

Αν γκουγκλάρετε τη λέξη Γαργαρέττα, το πρώτο που θα εμφανισθεί είναι η ομώνυμη στάση λεωφορείου στο Κουκάκι.  Αν πάτε λίγο πιο κάτω στα αποτελέσματα αναζήτησης, θα διαβάσετε ότι η παλιά αυτή γειτονιά, της οποίας το όνομα σήμερα ελάχιστοι γνωρίζουν, βαφτίστηκε προς τιμήν των Gargaretta, μιας επιφανούς οικογένειας Ιταλών που κατείχε και καλλιεργούσε εκεί μεγάλες εκτάσεις στον Μεσαίωνα.

Η Γαργαρέττα σήμερα ζει μια νέα ανθηρή περίοδο που ενώνει το χθες με το σήμερα και τον πολιτισμό με τον κοσμοπολιτισμό.  Έτσι, οι κυρίες Κάτια και Αναστασία Τσιμιδοπούλου,   ιδιοκτήτριες του ξενοδοχείου Ηρώδειον , των οποίων οι γονείς είχαν αγοράσει ένα ακίνητο απέναντι ακριβώς από το ξενοδοχείο, προχώρησαν σε ένα ακόμη επιχειρηματικό βήμα.  Έτσι προέκυψε το όμορφο μπιστρό Gargaretta


Η καλαισθησία του σού γνέφει να μπεις κι όταν μπεις, σε καλοδέχεται.  Είναι φωτεινό αλλά όχι εκτυφλωτικό, είναι σύγχρονο και λιτό μα καθόλου ψυχρό.  Η αρχιτέκτονας Έλενα Σταυροπούλου που ανέλαβε την ανακαίνιση και την διακόσμηση του χώρου, τον σεβάστηκε, τον ανέδειξε και δημιούργησε ένα μαγαζί με δυνατό χαρακτήρα. 

 
Η Gargaretta ανοίγει από το πρωί.  Λαχταράς έναν ποιοτικό καφέ κι ένα κομμάτι φρεσκοψημένου cake; Εδώ θα έρθεις.  Θέλεις ένα στρουμπουλό bagel γεμισμένο με εξαιρετικά φρέσκα υλικά;  Εδώ θα έρθεις.  Πείνασες το μεσημέρι και θέλεις μια νόστιμη και χορταστική σαλάτα;  Εδώ θα έρθεις.  Θέλεις να ξαποστάσεις από την απογευματινή βόλτα σου στη γειτονιά με ένα τσάϊ και ένα γαλλικό αφράτο financier;  Εδώ θα έρθεις. Θέλεις μετά τη δουλειά να ξεδώσεις με ένα cocktail ή ένα ποτήρι κρασί και να τσιμπήσεις από μικρά πιατάκια;  Εδώ θα έρθεις.  Θέλεις με την παρέα σου να ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί και να παίξετε το παιχνίδι του ταιριάσματος με ευφάνταστα και νόστιμα tapas ή με μια ποικιλία εκλεκτών αλλαντικών και τυριών με chutneys και υπέροχα παξιμάδια;  Εδώ θα έρθετε.  Ζήλεψες κάποια από αυτά και θέλεις να τα πάρεις σπίτι σου;  Μπορείς, αφού στη Gargaretta πωλούν εξαιρετικά προϊόντα και κρασιά που είναι πειρασμός, έτσι όμορφα που είναι τοποθετημένα στον χώρο.

 
Το μενού στη Gargaretta έχουν επιμεληθεί οι πιστοί συνεργάτες των αδελφών Τσιμιδοπούλου στο ξενοδοχείο και το υπέροχο καλοκαιρινό του bar-restaurant Point a https://www.in2life.gr/bonagapi/tips/article/660423/point-a-bar--restaurant-nees-ekplhxeis.html, Μανώλης Μαυριγιαννάκης και Μάριος Πιρπιρίδης. Με το αμείωτο κέφι και τη δημιουργικότητα που τους χαρακτηρίζει, έχουν εμπνευστεί μια σειρά από πιάτα που συνδυάζονται άψογα με τη λίστα των κρασιών από τους αμπελώνες της Ελλάδας και της Μεσογείου, που έχει σχεδιάσει η Αμάντα Κοντίνου, γνωστή sommelier με γνώσεις και πάθος για τη δουλειά της.

Το βράδυ που επισκεφθήκαμε την Gargaretta γευτήκαμε κάμποσες από τις νοστιμιές του μενού και ήπιαμε εξαιρετικούς οίνους.  Το ceviche των ολόφρεσκων χτενιών είχε για παρέα του μια βελούδινη κρέμα από σελινόριζα και μια δροσερότατη salsa verde από πράσινες ντομάτες (€ 10).  Δεν θα ξεχάσω το fish & chips από παστό μπακαλιάρο, όπου οι λεπτοκομμένες σαν spaghetti πατάτες, όπως είχαν τυλιχτεί γύρω από τα κομμάτια του ψαριού, έφτιαχναν ένα τραγανό χρυσαφένιο πλέγμα, ενώ η συνοδευτική μαγιονέζα μαύρου σκόρδου ήταν ζημιά μεγάλη (€ 6,5).  Ο θρακιώτικος καβουρμάς κόπηκε σε μπουκιές, τυλίχτηκε σε τραγανό ψωμί κι έδεσε τέλεια με τη μαγιονέζα της γλυκοπατάτας και το αυγό (€ 7).  Παίξαμε με τα tacos, γεμίζοντας τα λεπτά πιτάκια με αργομαγειρεμένο χοιρινό ραγού που έλιωνε στο στόμα, τη μια με guacamole και πικάντικες πιπεριές με φρέσκο κόλιανδρο, και την άλλη με salsa verde από πράσινες ντομάτες (€ 9). Το σουβλάκι του κοτόπουλου ήταν διαβολεμένα νόστιμο και όσο έπρεπε spicy από την salsa tinga, ενώ το γιαούρτι δρόσισε απολαυστικά το στόμα (€ 8,5). 

 

Το γλυκό τέλος της ιστορίας γράφτηκε με το ψητό μαστιχωτό χιώτικο μαστέλο, που γαργάλισε τον ουρανίσκο με την εξαιρετική μαρμελάδα από μυρωδάτο λεμόνι και πικάντικο ginger (€ 5).  Η τελευταία έκπληξη ήρθε με ένα διαφορετικό Paris-Brest, που έκανε την παρθενική του εμφάνιση εκείνη τη βραδιά.  Το ανάλαφρο choux γεμίστηκε με ψητό ώριμο brie, chutney βερίκοκο και καβουρδισμένα τραγανά αμύγδαλα (€ 5,5). Ο συνδυασμός ήταν άψογος.

 

 
Και κάπως έτσι η Γαργαρέττα, με αφηγήτρια την Gargaretta, ξαναμπήκε δυναμικά στη ζωή της Αθήνας, διηγούμενη τις παλιές ιστορίες της πόλης, γράφοντας συγχρόνως το αισιόδοξο σενάριο του μέλλοντός της.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v