Μια υπέροχη βραδιά με το Metaxa

Η Αγάπη μας αναμεταδίδει όλα τα υπέροχα που έζησε στην βραδιά παρουσίασης του Metaxa Angel’s Treasure.
Μια υπέροχη βραδιά με το Metaxa

της Αγάπης Μαργετίδη

Ένα μαγικό ποτό, μια μαγική βραδιά, ένα μαγικό μέρος. Κοινό και για τα τρία και οπωσδήποτε κοινότοπο, το επίθετο που διάλεξα, αφού είναι κάποιες φορές που οι εικόνες δύσκολα γίνονται λέξεις. Παρόλα αυτά, θα κάνω το παν για να σας μεταδώσω αυτή τη μαγεία.

Το Metaxa δεν χρειάζεται συστάσεις. Όμως δεν είναι σε όλους οικεία τα μοναδικά του παλαιωμένα blends. Ένα από αυτά είναι το Angels’ Treasure, ο Θησαυρός των Αγγέλων, ένα όνομα μοναδικό, επίσης. Όσοι ξέρουν από αποστάγματα, γνωρίζουν πως στα κελάρια σε όλον τον κόσμο, όσο αυτά παλαιώνουν στα βαρέλια τους, ανοίγουν κουβέντες μυστικές με τον αέρα, τη θερμοκρασία, την υγρασία και όλα όσα τα περιβάλλουν. Μέσω της εξάτμισης, μέρος του νερού και του οινοπνεύματος που περιέχουν, χάνεται αργά από τους πόρους των βαρελιών. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, η εξάτμιση επηρεάζει περισσότερο το οινόπνευμα από το νερό, αφήνοντας το παλαιωμένο απόσταγμα με χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό. Όμως αυτό το «πνεύμα» που ξεφεύγει από το βαρέλι δεν χάνεται, γιατί λένε πως είναι το μερίδιο του ποτού που προορίζεται για τους Αγγέλους, και γι’ αυτό έχει ονομαστεί Μερίδιο των Αγγέλων (Angels’ Share).



Στα κελάρια του Μεταξά, στην Κηφισιά της Αττικής, το φαινόμενο αυτό αντιστρέφεται, επειδή εκεί η υγρασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα όλον τον χρόνο. Έτσι, εξατμίζεται περισσότερο νερό από αλκοόλ, αφήνοντας στο βαρέλι ένα πιο συμπυκνωμένο κι έντονα αρωματικό απόσταγμα. Το μερίδιο των Αγγέλων του Οίκου Μεταξά είναι ο ανεκτίμητος θησαυρός του. Το Angels’ Share γίνεται Angels’ Treasure και παρουσιάζεται στο κοινό το 2015 από τον Κωνσταντίνο Ράπτη, πέμπτο κατά σειρά Metaxa Master, που εδώ και τριάντα χρόνια, συνεχίζει την υπεραιωνόβια δυναστεία των Masters Cellar του οίκου. Το Angels’ Treasure γίνεται ανάρπαστο.

Όμως ο Κωνσταντίνος Ράπτης δεν επαναπαύεται και αποφασίζει να πάει πιο βαθιά, θέλοντας να ανακαλύψει τον θησαυρό των θησαυρών. Σκορπά μεμονωμένα βαρέλια σε διαφορετικές κρυφές γωνιές των κελαριών και περιμένει υπομονετικά, γνωρίζοντας πως κάθε ένα από αυτά θα ξετυλίξει τη δική του ιστορία και πως στο τέλος θα φανερώσει τα μυστικά του.



Από φέτος ο Οίκος Μεταξά εγκαινιάζει το Metaxa Angels’ Treasure Single Cask. Το ποτό κάθε βαρελιού θα αποκαλύπτεται σταδιακά, κάθε φορά που θα φτάνει στο απόγειο της έκφρασής του και θα κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Πρώτο ωρίμασε το Βαρέλι αρ. 1019 και ο κεχριμπαρένιος θησαυρός των 42,2 % αλκοολικών βαθμών του αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Ράπτη σε μια βραδιά που άρχισε σαν ταινία μυστηρίου.



Στον εξαίσια φωτισμένο χώρο στον οποίο μπήκαμε δέσποζαν δύο μακριά κατάλευκα τραπέζια με πιάτα στοιχισμένα, χωρίς όμως τα υπόλοιπα σερβίτσια. Αφού έκλεισαν οι πόρτες και καθίσαμε ο καθένας στη θέση του, μας είπαν να μην ακουμπήσουμε τα χέρια πάνω στο τραπέζι. Τα φώτα έκλεισαν και άρχισε ένα καταιγιστικό παιχνίδι χρωμάτων, σχημάτων και ήχου πάνω στα τραπέζια και τα πιάτα, που κάθε ένα μεταμορφώθηκε σε οθόνη. Δεν ξέρω πόση ώρα κράτησε αυτό, η αίσθηση που είχα ήταν πως πέρασε ώρα πολλή, αν και μάλλον ήταν ψευδαίσθηση. Όταν άναψαν πάλι τα φώτα, είχαμε μείνει όλοι με το στόμα ανοιχτό. Αφού συνήλθαμε λίγο, στρώθηκαν και τα υπόλοιπα σερβίτσια, σερβιρίστηκε το εξαιρετικό δείπνο και περιμέναμε με αγωνία τη συνέχεια.



Και τότε ο Κωνσταντίνος Ράπτης αφηγήθηκε την ιστορία ξετυλίγοντας το κουβάρι και αποκαλύπτοντας την πρώτη από τις μόλις 4.500 συλλεκτικές – και πανέμορφες – φιάλες του θησαυρού του βαρελιού με τον αριθμό 1019. Ακούγοντάς τον ήταν σαν να ακούγαμε ένα παραμύθι, λες και ήμασταν μαζί του κάθε φορά που κατέβαινε στα κελάρια για να αφουγκραστεί τα μυστικά των βαρελιών που λες και κάθε νύχτα, όταν χτυπούσαν τα μεσάνυχτα, ζωντάνευαν, σαν τα παιχνίδια της Κλάρας στον Καρυοθραύστη.

Τα μάτια μας θαμπώθηκαν από το βαθύ του χρώμα, η μύτη μας ανέπνευσε το μεθυστικό μπουκέτο των αποξηραμένων φρούτων, των μπαχαρικών και των ρόδων, ενώ ο ουρανίσκος μας απόλαυσε την εξαιρετικά πολύπλοκη και πλούσια γεύση που άρχιζε γλυκά, περνούσε στα πιπεράτα και τελείωνε γλυκά και πάλι.



Αυτός είναι ο Θησαυρός των Θησαυρών της πρώτης έκδοσης των Metaxa Angels’ Treasure Single Cask Strength και αισθάνομαι εξαιρετικά τυχερή που ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που είδαν και άκουσαν, οσφράνθηκαν και γεύθηκαν αυτό το μαγικό ποτό, στη μαγική εκείνη βραδιά, στον μαγικό εκείνο χώρο. Κι όπως το λέει καλύτερα από μένα το μότο του Μεταξά, μην πιεις, εξερεύνησε. Don’t drink, explore.


Τον Οίκο Μεταξά αντιπροσωπεύει η εταιρεία Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ
Η Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες οίνων και αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα. Η εταιρεία διαθέτει μια μακρά ιστορία και εμπειρία πολλών δεκαετιών στο χώρο. Μία σειρά από σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις της έχουν εξασφαλίσει μία σταθερή πορεία συνεχούς ανάπτυξης, που ιδιαίτερα μέσα στα τελευταία 15 χρόνια την έχουν αναδείξει σε έναν από τους ηγέτες της αγοράς οίνων, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και πρόσφατα και ροφημάτων και βαλσαμικών ξιδιών και προϊόντων Ελληνικής γαστρονομίας, στη χώρα μας. Διαχρονικός στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει, με υπεύθυνο τρόπο, μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που διακρίνονται για την ποιότητά τους και χαρίζουν απόλαυση σε όλες τις στιγμές. Ανάμεσα στα διεθνή σήματα που σήμερα διακινεί η Β.Σ.ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων τα : METAXA, Stolichnaya, Remy Martin, Cointreau, NOS, Raven Rare, Cutty Sark, Label 5, Ocho Tequila, Jagermeister, Glenmoray, Mount Gay Rum, Βlue Beetle Gin, Artesano Rum, The Botanist Gin, Bruichladdich κ.α. Επίσης το τσίπουρο και το απόσταγμα σταφυλιού Τσιλιλή, το Ούζο 12, το ούζο Πλωμαρίου Πιτσιλαδή και το ούζο Καζανιστό Στουπάκη, τα λικέρ μαστίχας Ομηρικό, καθώς και μια σειρά από κορυφαίους ελληνικούς οίνους των κτημάτων Κυρ-Γιάννη, Αβαντίς, Ζαφειράκη, Τρουπή, Μπαραφάκα, Γαβαλά, Nτουράκη, Χατζηγεωργίου οι μπύρες Septem, Estrella Damm, Peroni, Pilsner Urquell, Paulaner κ.α , οι καφέδες Cortese και Dalmayr κ.α. Τα premium mixers Fever Tree και τα βαλσαμικά ξίδια και προϊόντα Ελληνικής γαστρονομίας Παπαδημητρίου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v