Καλό χειμώνα!

Ετοιμαζόμαστε για τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου με μια κοτόσουπα που διώχνει το κρύο και ανεβάζει τη διάθεσή μας.
Καλό χειμώνα!

της Αγάπης Μαργετίδη

Αν θέλουμε να ακριβολογούμε και να σοβαρολογούμε, η σωστή μέρα για την ευχή «καλό χειμώνα» είναι αύριο.  Ελπίζω να μην ανήκετε στους ανάλγητους που αρχίζουν να την κοπανάνε από τον Αύγουστο κιόλας!  Όχι πως δεν μου αρέσει ο χειμώνας, κάθε άλλο, αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο, όπως λέει ο σοφός λαός μας. 

Φέτος, πάντως, όπως όλα δείχνουν, θα είναι από τις λίγες φορές που η επίσημη είσοδος του χειμώνα στη χώρα μας θα γίνει με κρύο, όπως του αρμόζει, δηλαδή. Όπως πληροφορούμαι, η ακριβής ώρα είναι στις 6 παρά 2 λεπτά το απόγευμα της αυριανής μέρας. Ο ήλιος, αν μας κάνει τη χάρη κι εμφανιστεί, θα έχει δύσει από τις 5:09 μ.μ. κι από εκείνη τη στιγμή θα έχει ήδη αρχίσει η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Σας ακούγεται λίγο «κάπως»; Τι να πουν και στις χώρες του παγωμένου Βορρά που το φως της μέρας είναι λιγοστό κι όλα είναι κρυσταλλωμένα;  Κουράγιο αδέλφια!  Κι αν είστε αποκλειστικά του καλοκαιριού, σας έχω κι ένα καλό νέο. Από ‘δω και πέρα η μέρα θα αρχίσει και πάλι να μεγαλώνει, ο ήλιος να κατεβαίνει και το καλοκαίρι να έρχεται ένα κλικ πιο κοντά. 

Για να γιορτάσουμε το αυριανό χειμερινό ηλιοστάσιο έχω ετοιμάσει μια κοτόσουπα σκέτο βάλσαμο.  Από αυτές που θέλεις να τρως και να ξανατρώς και που κάνουν την θέρμανση περίπου αχρείαστη.  Εκτός από θερμαντική είναι και άκρως θεραπευτική, με τον κουρκουμά και το ginger να ανεβάζουν το ανοσοποιητικό μας.  Είναι ξινούτσικη, μπορεί να γίνει και αρκετά καυτερή.  Εν ολίγοις είναι Η σούπα για τον χειμώνα.  Ετοιμαστείτε και καλό χειμώνα να 'χουμε!

 
ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ, GINGER & NOODLES
Για 6-8 άτομα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα, 2 σκ. σκόρδου κομμένες στα δύο, ένα μεγάλο κομμάτι ginger ίσο με μισή παλάμη περίπου, κομμένο σε φέτες (δεν χρειάζεται να το ξεφλουδίσουμε), 1 μεγάλο κομμάτι κουρκουμά ιδίου μεγέθους με το ginger, κομμένο σε φέτες (ούτε αυτό χρειάζεται να το ξεφλουδίσουμε – βλ. tips), τα κοτσάνια από ένα μάτσο φρέσκο κόλιανδρο (κρατάμε τα φύλλα για το σερβίρισμα), 1 κ.γλ. σπόρους κόλιανδρου, 1 κ.γλ. κόκκους μαύρου πιπεριού, 2 κ.γλ. χοντρό αλάτι, 1 μοσχολέμονο (lime) κομμένο στα δύο και ένα κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια, με την πέτσα και τα κόκκαλα. Σκεπάζουμε με κρύο νερό, φέρνουμε σε βρασμό, ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει το άφρισμα, χαμηλώνουμε την εστία σε μέτρια και βράζουμε μέχρι το κοτόπουλο να μαγειρευτεί και το κρέας να φεύγει από τα κόκκαλα.   

Αφαιρούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε να χλιάνουν.  Αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκκαλα και κόβουμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια με τα δάχτυλά μας.  Τα αφήνουμε στην άκρη. 

 
Περνάμε τον ζωμό από ψιλή σήτα, απομακρύνουμε τα στερεά υλικά και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα (βλ. tips). Προσθέτουμε 4 καρότα κομμένα σε ροδέλες και τα βράζουμε στον ζωμό μέχρι να μαλακώσουν.  Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και 150 γρ. noodles ρυζιού και βράζουμε για λίγο ακόμη μέχρι να μαλακώσουν τα noodles (βλ. tips).  Δοκιμάζουμε και, εάν χρειαστεί, διορθώνουμε το αλάτι και προσθέτουμε τον χυμό από 1 μοσχολέμονο

Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ, προσθέτουμε προαιρετικά λίγες σταγόνες καυτερής σος (βλ. tips), γαρνίρουμε με φύλλα φρέσκου κόλιανδρου και στο πλάι βάζουμε έξτρα φέτες μοσχολέμονου.  Απολαμβάνουμε τη σούπα καυτή.   

 
Tips

  • Η άριστη ποιότητα του κοτόπουλου είναι αυτή που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για νόστιμη και θρεπτική σούπα.
  • Βρίσκουμε νωπό κουρκουμά (κιτρινόριζα) σε ενημερωμένα οπωροπωλεία. Αν δεν βρείτε, θα τον αντικαταστήσετε με 1 κ.σ. σκόνη. Θέλει λίγη προσοχή στην ποσότητα της σκόνης γιατί εάν βάλετε πολλή, η σούπα θα πικρίσει.
  • Αν θέλετε λιγότερο λιπαρή σούπα μπορείτε να αφήσετε τον ζωμό να κρυώσει εντελώς πριν προχωρήσετε στο δεύτερο στάδιο και να αφαιρέσετε με τρυπητή κουτάλα το λίπος που θα ανέβει στην επιφάνεια και θα στερεοποιηθεί.
  • Αντί για ασιατικά noodles ρυζιού μπορείτε να βάλετε φιδέ. Θα μπορούσατε να βάλετε και ρύζι, αν και θεωρώ ότι τα noodles ή ο φιδές ταιριάζουν περισσότερο.
  • Γνωρίζετε ότι τα noodles και ο φιδές λιώνουν όταν παραμαγειρευτούν. Γι’ αυτόν τον λόγο, αν δεν σκοπεύετε να καταναλώσετε όλη τη σούπα σε ένα γεύμα, αφαιρέστε την ποσότητα που θα υπολογίσετε πως θα περισσέψει και βράστε τα αντίστοιχα noodles ή τον φιδέ για την ποσότητα που θα καταναλώσετε άμεσα. Το ίδιο θα κάνετε και όταν έρθει η ώρα να ζεστάνετε την υπόλοιπη σούπα για το επόμενο γεύμα.  Έτσι, θα έχετε σε όλες τις περιπτώσεις σωστή υφή στο ζυμαρικό που θα επιλέξετε. 
  • Υπάρχουν πολλών ειδών καυτερές σος, όπως το Tabasco, η Sriracha και διάφορες άλλες.  Αν και είναι προαιρετική, νομίζω πως χρειάζεται, έστω και σε ελάχιστη ποσότητα. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v