Βαλεντίνικες εξτραβαγκάντζες

Η Αγάπη γιορτάζει φέτος τον Βαλεντίνο με μια συνταγή που υπόσχεται γεύση και θέαμα!
Βαλεντίνικες εξτραβαγκάντζες

της Αγάπης Μαργετίδη

Τη γνώμη μου για τη γιορτή του Βαλεντίνου την γνωρίζετε από τις προηγούμενες χρονιές.  Για να το πω κομψά, την βρίσκω ολίγον τι χαζοχαρούμενη και τις λιγοστές φορές που την έχω γιορτάσει δεν ήταν ποτέ σε τετ α τετ φάση, αλλά πάρτι με φίλους για τη χαρά της γιορτής.  Επειδή όμως, πρώτον, δεν είμαι εδώ για να κάνω μόνο όσα μου αρέσουν‧ δεύτερον, έχω μια κάποια ροπή προς τις εξτραβαγκάντζες και τρίτον, η ζωή είναι μικρή, έλα αγάπη μου και φεύγεις το πρωί, αποφάσισα πως ο Βαλεντίνος θα γιορταστεί. Κυρίως φέτος, που όλα έχουν έρθει τα πάνω κάτω. 

Ζευγάρια παλιά, ζευγάρια φρέσκα, ζευγάρια νεαρά και σύντροφοι μιας ζωής, γονείς και παιδιά, συμμαθητές και συμφοιτητές, φίλοι, συνάδελφοι και γείτονες, άνθρωποι με τα αγαπημένα τους ζωάκια.  Ταίρια ταιριαστά, ταίρια αταίριαστα.  Άνθρωποι μόνοι, άνθρωποι μοναχικοί‧ από επιλογή ή επειδή έτσι τα έφερε η ζωή.  Όλοι αξίζουμε μια εξτραβαγκάντζα. Δεν νομίζετε;

Μην φανταστείτε χαβιάρια και σαμπάνιες, ούτε αστακούς και χελιδονοφωλιές. Ούτε πολύπλοκα και πολύωρα μαγειρέματα. Για σάλτσες και βαριές γεύσεις ούτε λόγος. Αρκούν ένα τρυφερό μοσχαρίσιο φιλέτο με όμορφα κομμένα πολύχρωμα λαχανικά κι ένας ζωμός καυτός για να ζεσταθεί το μέσα μας και αρκούντως spicy για να ξυπνήσουν οι αισθήσεις. Η εξτραβαγκάντζα έγκειται στην τελετουργία του σερβιρίσματος. Αντί να σερβίρουμε τη σούπα όπως το κάνουμε συνήθως, βάζουμε τον ζωμό στο πιο όμορφο τσαγερό μας και τον ρίχνουμε καυτό μέσα στα μπολ που έχουμε γεμίσει με το κρέας και τα λαχανικά.

Κάπου είχα διαβάσει γι’ αυτήν την ιδέα και την είχα υλοποιήσει σε ένα δείπνο στο σπίτι με λίγους φίλους πριν από αρκετά χρόνια. Το σουξέ ήταν μεγάλο. Κι έτσι διάλεξα αυτό το φαγητό για τον Βαλεντίνο του 2021, που όλα είναι διαφορετικά.  

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΦΙΛΕΤΟ ΣΕ SPICY ΖΩΜΟ
Για 2 άτομα

Ζωμός
Σε μία μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο 1 μικρό πράσο και 1 καρότο κομμένα σε φέτες, ένα κομμάτι ginger ίσο με το μεγάλο μας δάχτυλο κομμένο σε φέτες, 1 φρέσκια πιπερίτσα chili χωρίς τα σπόρια της και 1 κ.γλ. σπόρους κόλιανδρου.  Τα γυρνάμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και κατόπιν προσθέτουμε 500 ml νερό και 1 κ.σ. soy sauce, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για περίπου 10΄.  Σουρώνουμε σε λεπτή σήτα για να μην μείνει ίχνος στερεού υλικού και δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειαστεί λίγη soy sauce ακόμη.  Κρατάμε τον ζωμό καυτό.

 

Φιλέτο και λαχανικά
Κόβουμε ένα μοσχαρίσιο φιλέτο σε λεπτές λωρίδες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τριμμένο στον λεπτό τρίφτη ginger από ένα κομμάτι ίσο με το μεγάλο μας δάχτυλο, λίγες σταγόνες soy sauce και λίγες σταγόνες sesame oil ή ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε.  Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για όση ώρα κόβουμε τα λαχανικά.  Εγώ διάλεξα τα εξής : Ένα καρότο και ½ ρέβα κομμένα σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια σαν σπίρτα, 4 ραπανάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες, λίγα μανιτάρια shimeji και φύτρες alfa alfa.  Τοποθετούμε τα λαχανικά και το κρέας σε πιατέλα.

 
Σερβίρισμα
Βάζουμε τον καυτό ζωμό σε τσαγέρα.  Μοιράζουμε τα υλικά σε ατομικά μπολ και ρίχνουμε τον καυτό ζωμό.  Περιμένουμε λίγα λεπτά για να «μαγειρευτούν» το κρέας και τα λαχανικά και να κρυώσει λίγο ο ζωμός.  Όσο πιο πολλή ώρα περιμένουμε, τόσο πιο πολύ θα ψηθεί το κρέας και τα λαχανικά, επομένως, πράττουμε ανάλογα με τα γούστα μας.  Εννοείται πως το μεν κρέας δεν θα γίνει ποτέ well done και τα λαχανικά θα παραμείνουν απολαυστικά τραγανά. 

 
Tips

  • Το σημαντικότερο για το φαγητό αυτό είναι η ποιότητα και η φρεσκάδα του κρέατος.  Το αν θα είναι κλασικό άπαχο φιλέτο ή το σαφώς πιο νόστιμο rib eye κι από ποια ράτσα μοσχαριού θα προέρχεται, εξαρτάται από τα γούστα και το πορτοφόλι μας.  Το παν είναι η επιλογή του προμηθευτή μας και η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει μαζί του.   
  • Για να κόψουμε το κρέας ευκολότερα και ωραιότερα, το βάζουμε στην κατάψυξη για 20΄ για να σφίξει λίγο.
  • Μπορείτε να επιλέξετε πάμπολλα λαχανικά, όπως μπρόκολο, σελινόριζα, παντζάρια, πολλά είδη μανιταριών, άλλα είδη φύτρας, κλπ.   
  • Ως προς το καυτερό του πράγματος, το ένα chili είναι αρκετό για να δώσει κικ, χωρίς να βάλει μπουρλότο στη γλώσσα μας. 
Βαλεντίνες μου και Βαλεντίνοι, χρόνια μας πολλά, χρόνια αγαπημένα, χρόνια ζωηρά, πολύχρωμα και πιπεράτα!

Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v