Ένα σύντομο μάθημα και μία εξίσου σύντομη συνταγή

Τι είναι η γκαλέτ; Θα τα μάθετε όλα και θα φτιάξετε κι ένα πολύ νόστιμο, γρήγορο και πανεύκολο γλυκό.
Ένα σύντομο μάθημα και μία εξίσου σύντομη συνταγή

της Αγάπης Μαργετίδη

Οι Γάλλοι τη λένε galette και οι Ιταλοί crostata. Αμφότεροι οι όροι αφορούν ένα είδος ξεσκέπαστης ρουστίκ τάρτας, πιο συχνά γλυκιάς, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις αλμυρής. Αυτό που την κάνει ρουστίκ, αλλά και πανεύκολη, είναι ότι δεν μπαίνει σε φόρμα/ταρτιέρα αλλά η ζύμη απλώνεται στη λαμαρίνα του φούρνου που είναι στρωμένη με λαδόκολλα, η γέμιση μπαίνει στη μέση και κατόπιν η ζύμη διπλώνεται γύρω γύρω για να «φυλακίσει» τη γέμιση.  

Αυτό ήταν όλο κι όλο το μάθημα. Κι επειδή εμείς τα ονομάζουμε όλα πίτες, κράτησα το γαλλικό όνομα. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά έφτιαξα τη galette με έτοιμη σφολιάτα για να κάνω τη ζωή μου -και τη δική σας- ακόμα πιο εύκολη. Καθώς οδεύουμε ολοταχώς προς το δεύτερο μισό του Αυγούστου και τα ροδάκινα δεν θα είναι ακόμη για πολύν καιρό μαζί μας, άλλωστε ήδη κατέφθασαν τα σταφύλια και τα σύκα, τώρα είναι η στιγμή για να φτιάξετε αυτό το γλύκισμα.

 
GALETTE ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα και την κάτω αντίσταση (ή στις δύο αντιστάσεις). Πλένουμε 3 ώριμα ροδάκινα, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και κόβουμε τα 6 ημισφαίρια σε φέτες κυδωνάτες. Βάζουμε τα φρούτα σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη (όχι παραπάνω από 2 κ.σ.) και αρωματίζουμε με 1 γεμάτο κ.γλ. βρώσιμη λεβάντα (βλ. tips) και τον χυμό από μισό λεμόνι ή ένα lime. Προσθέτουμε 1 γεμάτο κ.γλ. corn flour (ή αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά. Το λίγο corn flour ή το αλεύρι απορροφάει τα περισσότερα υγρά, χωρίς να ανιχνεύεται στη γεύση.

 

Τοποθετούμε ένα φύλλο σφολιάτας στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και μεταφέρουμε τα φρούτα με τρυπητή κουτάλα για να μην έχουν πολλά υγρά και πανιάσει το φύλλο. Τα τοποθετούμε στη μέση της σφολιάτας αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω γύρω. Διπλώνουμε τη σφολιάτα στις 4 πλευρές, φροντίζοντας να έχει ροδάκινα κάτω από κάθε γωνία για να μην έχουμε σκέτη ζύμη. Αλείφουμε το περιθώριο της σφολιάτας με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό ή γάλα και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη. Βάζουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο να εφάπτεται με το κάτω μέρος για να ψηθεί σωστά η ζύμη. Ψήνουμε για περίπου 30’, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη και να ψηθούν τα φρούτα. Βγάζουμε από τον φούρνο και με ένα πινέλο αλείφουμε τα ροδάκινα που είναι επάνω και θα έχουν χάσει τη γυαλάδα τους από το ψήσιμο, με λίγο από το ζουμί που θα έχει χυθεί πάνω στη λαδόκολλα. Απολαμβάνουμε το γλυκό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύουμε, εάν θέλουμε, είτε με ελαφριά chantilly, είτε με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

 
Tips

  • Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε τα ροδάκινα γιατί το χνούδι της φλούδας τους, το οποίο ενοχλεί κάποιους, εξαφανίζεται στο ψήσιμο.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ροδάκινα με νεκταρίνια, αλλά και να προσθέσετε κι άλλα φρούτα, όπως blueberries, μούρα, κ.λπ.
  • Έχω μεγάλο έρωτα για τη λεβάντα και βρίσκω πως ταιριάζει απόλυτα με τα ροδάκινα. Εάν δεν έχετε ή δεν σας αρέσει, μπορείτε να αρωματίσετε τα φρούτα με θυμάρι, λουίζα ή βανίλια.
  • Έκανα το γλυκό παραλληλόγραμμο επειδή παραλληλόγραμμα είναι και τα φύλλα της σφολιάτας. Για να γίνει το γλυκό στρογγυλό θα πρέπει να κόψετε τις γωνίες και να δώσετε το σχήμα με τον πλάστη.
  • Αντί για σφολιάτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζύμη για τάρτες, όπως άλλωστε με τέτοια ζύμη φτιάχνεται παραδοσιακά η galette. Αυτό που χρειάζεται προσοχή, όποια ζύμη κι αν επιλέξετε, είναι να ψηθεί καλά τόσο στο κάτω μέρος, όσο και στο εσωτερικό. Αν δείτε ότι η επιφάνεια παίρνει χρώμα γρήγορα, καλύψτε την με αλουμινόχαρτο.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v