Η μεταμόρφωση του κιμά σε ένα φαγητό βόμβα

Πώς να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα ένα ασιατικής έμπνευσης πεντανόστιμο φαγητό με λίγο κιμά.

Η μεταμόρφωση του κιμά σε ένα φαγητό βόμβα

Όταν ακούτε τη λέξη κιμάς τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό; Μπολονιέζ ή τα «δικά μας» μακαρόνια με κιμά;  Κεφτεδάκια και μπιφτέκια; Μήπως ντολμάδες, κολοκυθάκια γεμιστά ή γιουβαρλάκια; Παστίτσιο, φουρνιστά λαζάνια αλά ιταλικά ή μουσακά; Όλα αυτά τα καταπληκτικά, προφανώς. Αν τα πάρουμε ένα προς ένα, άπαντα ανεξαιρέτως απαιτούν έναν μίνιμουμ προγραμματισμό κι έχουν αρκετό – για να μην πω πολύ – κόπο, λάντζα και μπελά‧ τουλάχιστον εάν θέλουμε να τα φτιάξουμε σωστά, γιατί εάν είναι να τα ξεπετάξουμε, αφήστε το καλύτερα.

Έτσι, τις προάλλες που είχα λίγο κιμά, επιστράτευσα τα όπλα που μου δίνουν οι ασιατικής έμπνευσης κουζίνες όταν έχω λιγοστό χρόνο στη διάθεσή μου για να μαγειρέψω. Ο κιμάς έγινε πικάντικος και αρωματικός στο τηγάνι, ανακατεύτηκε με ρύζι μπασμάτι και τσουπ, έτοιμο το δείπνο. Πεντανόστιμο, χορταστικό και διαφορετικό.

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΣ ΚΙΜΑΣ ΜΕ ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΑΤΙ

Για 2 άτομα

 

Σε ένα μπολ βάζουμε 3 κ.σ. soy sauce, 3 κ.σ. ξίδι από ρύζι, μπούκοβο κατά βούληση, τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime) και 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας (βλ. tips). Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.

 

Ζεσταίνουμε καλά ένα βαθύ τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, προσθέτουμε λίγο λάδι καρύδας ή λάδι μουστάρδας (ή ελαιόλαδο, μιας και η ποσότητα είναι αμελητέα) και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε 400 γρ. κιμά (βλ. tips). Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να χωρίσει καλά ο κιμάς και να αλλάξει χρώμα. Μόλις γίνει αυτό προσθέτουμε 1-2 σκ. σκόρδο και 1 κ.σ. νωπό ginger, και τα δύο ψιλοτριμμένα, καθώς και 1-2 ψιλοκομμένες πιπερίτσες τσίλι (με, χωρίς ή με λίγα σπόρια, ανάλογα με το γούστο και την αντοχή μας στα καυτερά) ή λίγο μπούκοβο ακόμη. Μόλις μυρίσει το σκόρδο προσθέτουμε τα υλικά του μπολ που φτιάξαμε στην αρχή και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας πάντα, μέχρι ο κιμάς να καραμελώσει. Αν δούμε ότι στεγνώνει πολύ, προσθέτουμε σταδιακά και με μέτρο λίγο νερό. Στο τέλος ο κιμάς πρέπει να είναι σπυρωτός, τραγανός και ροδοκόκκινος, αλλά όχι ξεραμένος. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με σουσάμι και άφθονο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή/και βασιλικό ή/και μυρώνια ή/και μαϊντανό.

 

Σερβίρουμε σε μπολ με ρύζι basmati, μπαστουνάκια λαχανικών και φέτες lime. Επειδή μαγειρεύω συχνά φαγητά ασιατικής προέλευσης, είχα και ένα βάζο chili crisp, ανακάτεψα λίγο στο μπολ με τον κιμά και το ρύζι κι έτσι η γεύση έγινε ακόμη πιο πικάντικη και αρωματική και το δάγκωμα ακόμα πιο ευχάριστα τραγανό (βλ. tips).

 

Tips

  • Μην σας ξενίσει η ποσότητα της ζάχαρης. Το φαγητό δεν είναι καθόλου γλυκό επειδή τα υπόλοιπα αλμυρά, ξινά και πικάντικα υλικά συντελούν σε απόλυτα ισορροπημένη γεύση.
  • Μπορείτε να βάλετε σκέτο μοσχαρίσιο κιμά ή ανάμικτο μοσχαρίσιο με χοιρινό ή με αρνίσιο, αν και ο τελευταίος χρειάζεται προγραμματισμό, αφού δεν τον χρησιμοποιούμε σχεδόν καθόλου στην κουζίνα μας και συνήθως τα κρεοπωλεία ζητούν μια-δυο μέρες προειδοποίηση. Αν βάλετε σκέτο μοσχαρίσιο, φροντίστε να μην είναι εντελώς άπαχος γιατί το λίγο λίπος χρειάζεται για να γίνει το φαγητό όπως πρέπει ζουμερό.
  • Το chili crisp είναι κινέζικο καρύκευμα με λάδι και τηγανισμένο τραγανό κρεμμύδι, σκόρδο, τσίλι και μπαχαρικά. Το βρίσκουμε εύκολα σε μεγάλα σουπερμάρκετ στα έθνικ προϊόντα και σε εξειδικευμένα καταστήματα. Δεν είναι αφόρητα καυτερό, θα το έλεγα περισσότερο αρωματικό. Αν και σε σας αρέσουν τα καυτερά, αγοράστε το γιατί ταιριάζει σε πολλά φαγητά και τους δίνει ένα έξτρα κικ. Γενικά θα πω πως ναι μεν μία ελάχιστη χρηματική επένδυση θα χρειαστεί αρχικά για να αγοράσετε ασιατικά είδη μαγειρικής, όμως οι ποσότητες είναι συνήθως μικρές, συντηρούνται επίσης για πολλούς μήνες, επομένως το κόστος είναι πολύ λογικό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v