Σπαγγετάδα με μαύρο σκόρδο και αντζούγιες σε έκρηξη νοστιμιάς
Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για σπαγγέτι με μαύρο σκόρδο και αντζούγιες, φουλ στο umami.

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για σπαγγέτι με μαύρο σκόρδο και αντζούγιες, φουλ στο umami.
Ενώ η δυνατή και άσβεστη αγάπη μου για το μαύρο σκόρδο και τις αντζούγιες έχει εξυμνηθεί δεόντως μέσα από δύο άρθρα και κάμποσες συνταγές (εδώ και εδώ), δεν είχα μέχρι στιγμής παντρέψει και τα δυο σε ένα φαγητό. Σοβαρή παράλειψη.
Χθες, λοιπόν, σε μία ανασκαφή στο ψυγείο μου προς άγραν υλικών για μια γρήγορη μακαρονάδα, αποφάσισα να διορθώσω την αδικία και το αποτέλεσμα ήταν μια σπαγγετάδα άνευ προηγουμένου, ξέχειλη στο umami, που θα έκανε ακόμα και τον μακαρίτη Kikunae Ikeda – τον Ιάπωνα χημικό που στις αρχές του 20ου αιώνα εφηύρε το umami – να αναφωνήσει «Θαύμα!». Θαύμα νοστιμιάς αλλά και θαύμα απλότητας είναι αυτό το φαγητό και ιδού πώς θα το φτιάξετε.
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΑΝΤΖΟΥΓΙΕΣ
Για 3-4 άτομα
Βράζουμε 500 γρ. σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό για τουλάχιστον 2΄ λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο γιατί θα μαγειρευτούν λίγο ακόμη με τη σάλτσα. Όση ώρα βράζουν τα ζυμαρικά ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά και σε βαθύ τηγάνι που θα πρέπει κατόπιν να τα χωρέσει όλα, λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε 5-6 φιλέτα αντζούγιας, 1 κ.σ. πολτό μαύρου σκόρδου και 1-2 πρέζες μπούκοβο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσουν οι αντζούγιες και να ανακατευτούν καλά με το σκόρδο.
Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε στο τηγάνι χωρίς να τα σουρώσουμε, για να πάρουμε και λίγο από το νερό τους το οποίο αφενός θα δώσει την απαραίτητη υγρασία και αφετέρου θα βοηθήσει στο να δέσει η σάλτσα και να κολλήσει στα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε καλά, απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι, προαιρετικά λίγες σταγόνες από τον χυμό του, κομματάκια φρέσκιας, κρεμώδους μοτσαρέλας και μπόλικο ψιλοκομμένο βασιλικό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά – και ιδανικά ζεστά – πιάτα και γαρνίρουμε με 2-3 φιλέτα αντζούγιας. Προσθέτουμε χοντροτριμμένο στο μύλο μαύρο πιπέρι και λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο. Απολαμβάνουμε χωρίς χρονοτριβή.
Tips