Οι ντοματόσουπες του χιονιά

Με μία βασική συνταγή, πανεύκολη και γρήγορη, ετοιμάζουμε δύο ντοματόσουπες για να αντιμετωπίσουμε το κρύο που δεν λέει να φύγει.
Οι ντοματόσουπες του χιονιά

της Αγάπης Μαργετίδη

Ποιος θυμάται την περίφημη Campbell’s Tomato Soup και γιατί δεν την βρίσκουμε πλέον πουθενά; Ξέρει κανείς τον λόγο; Και πριν προλάβετε να με μαλώσετε, αφού το γράφω συνεχώς στα άρθρα μου -κοινώς σας πρήζω κανονικά στην κατήχηση!- πως οι κονσέρβες είναι τίγκα στα χημικά, είναι κάποια cult φαγητά που θα αναζητώ πάντα και θα τα αγοράζω χωρίς τύψεις. Σαν τις εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα, σαν την αμαρτία που έχει άλλη γλύκα, σαν το ζαμπονάκι Zwan.

Αφού, λοιπόν, εξαφανίστηκε η αγαπημένη μου κονσερβαρισμένη συνήθεια, προσπάθησα να φτιάξω το αντίγραφό της. Κι επειδή είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, με τι θα έκανα την ντοματόσουπα; Μα με ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια σε χυμό. Τις προάλλες, σε ένα μαγειρικό site ή blog, δεν θυμάμαι ακριβώς, διάβασα το εξής καταπληκτικό : Φτιάχνουμε, λέει, και τον χειμώνα ντοματόσουπα. Μάλιστα, μέχρις εδώ όλα καλά κι όλα ωραία, κι εγώ το ίδιο έκανα. Παίρνουμε, λέει, 1 κιλό ώριμες ντομάτες. Παρ’ την κάτω την Αγάπη! Μα πού, καλοί μου άνθρωποι, θα βρούμε ώριμες ντομάτες στο καταχείμωνο; Εδώ και τα καλοκαίρι ιδρώνουμε για να τις βρούμε και να είναι νόστιμες. Δηλαδή, εντάξει, το τερματίσατε! Μήπως να φτιάξουμε και γεμιστά με τις ώριμες ντομάτες; Σηκώνω τα χέρια ψηλά και I rest my case.


Προχθές, με την χιονοθύελλα «Ελπίς» να μαίνεται, έφτιαξα τη σούπα και ζεσταθήκαμε στο πι και φι. Δεν μου αρκούσε όμως το copycat της Campbell. Η μισή από αυτήν απέκτησε ελληνική υπηκοότητα με τραχανά και φέτα. Τα υλικά είναι λίγα και συνήθως τα έχουμε σε πρώτη ζήτηση. Όχι τίποτε άλλο, αλλά πώς θα πήγαινα στο σουπερμάρκετ με κίνδυνο να φάω τα μούτρα μου και να ‘χουμε άλλα;

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατίζουμε για να βγάλει τα υγρά του και να μην καεί και το βοηθάμε να αχνιστεί με λίγο νερό. Μόλις σωθεί το νερό προσθέτουμε 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας και τον γυρνάμε κι αυτόν στην κατσαρόλα για να σοταριστεί και να βγάλει τα αρώματά του. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένη και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη μέχρι να μυρίσει το σκόρδο. Προσθέτουμε 2 συσκευασίες των 400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια με τον χυμό τους και 1 lt σπιτικό ζωμό λαχανικών (ή νερό, αν δεν έχουμε). Αλατοπιπερώνουμε. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 15΄. Πολτοποιούμε με το μπλέντερ χειρός κατ’ ευθείαν μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 100 ml κρέμα γάλακτος (βλ. tips). Ανακατεύουμε. Διορθώνουμε τη γεύση.



Η σούπα είναι έτοιμη και μένει να αποφασίσουμε ποια από τις δύο πιο κάτω εκδοχές μας αρέσει πιο πολύ. Μπορούμε, επίσης, όπως έκανα κι εγώ, να κάνουμε και τις δύο και να έχουμε δύο αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους σούπες. Σε αυτή την περίπτωση χωρίζουμε την πολτοποιημένη βασική σούπα στα δύο. Η μεν πρώτη εκδοχή με τα κρουτόν είναι για 2 άτομα, ενώ η δεύτερη, λόγω του τραχανά που φουσκώνει όταν μαγειρεύεται, αυγατίζει κι έτσι χορταίνει 3-4 άτομα.



 1) ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΑ ΚΡΟΥΤΟΝ

 

Κρουτόν
Κόβουμε 2 χοντρές φέτες μπαγιάτικου ψωμιού σε κύβους περίπου 2 χ 2 εκ. (βλ. tips). Τους αραδιάζουμε στην λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τους ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο και τους πασπαλίζουμε με πιπέρι, γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα, φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι (ή ξερό) και λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 10΄-15΄, αναλόγως του μεγέθους των κομματιών (βλ. tips).


 
Σερβίρισμα
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ, από πάνω βάζουμε λίγα κρουτόν και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

 
2) ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ & ΦΕΤΑ
Φέρνουμε σε βρασμό την πολτοποιημένη σούπα και προσθέτουμε ½ φλ. τσ. τραχανά και 1-2 πρέζες μπούκοβο ή κοκκινοπίπερο ή cayenne ή πάπρικα, γλυκιά ή καπνιστή.  Χαμηλώνουμε την φωτιά σε πολύ χαμηλή και σιγοβράζουμε για περίπου 10΄-12΄,  μέχρι ο τραχανάς να φουσκώσει και να χυλώσει τη σούπα. Ενδεχομένως, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζωμό ή νερό.
 

Σερβίρισμα
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και προσθέτουμε από 1-2 κ.σ. τριμμένη φέτα.  Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 
Tips

  • Αν παρατηρήσετε, από την βασική σούπα και την πρώτη εκδοχή λείπει το έντονα καυτερό στοιχείο για να πλησιάζει την γεύση της Campbell’s Tomato Soup, η οποία δεν είναι καθόλου πικάντικη. Αντιθέτως, στον τραχανά ταιριάζει πολύ το καυτερό.
  • Αν βρείτε τα ντοματάκια της Σαντορίνης, προτιμήστε τα. Είναι πολύ νόστιμα. Το ίδιο ισχύει και για τον πελτέ.
  • Αν αντί για την συνηθισμένη κρέμα γάλακτος βάλουμε την πηχτή, η γεύση θα ανέβει πολύ: αναφέρομαι στην γαλλική crème fraîche double την οποία βρίσκουμε μόνο σε μερικά σουπερμάρκετ ή ντέλι, ενώ δεν έχει τύχει να βρω ποτέ την αντίστοιχη αγγλική sour cream.   Άλλη εναλλακτική είναι η ρώσικη smetana την οποία βρίσκουμε σε ρώσικα παντοπωλεία. Τέλος, το γιαούρτι είναι μια τρίτη λύση. Γενικά προτιμώ αυτές τις επιλογές από την μάλλον άνοστη συνηθισμένη κρέμα γάλακτος.
  • Προτιμώ τα μεγαλούτσικα κρουτόν γιατί ενώ γίνονται τραγανά απ’ έξω, μέσα μένουν πιο μαλακά. Εάν, επίσης, το ψωμί είναι νόστιμο προζυμένιο, το γεύεσαι καλύτερα στα πιο χοντρά κρουτόν.
  • Όταν σας περισσεύει ψωμί φτιάξτε μεγαλύτερη ποσότητα από κρουτόν, μιας και κρατάνε αρκετές μέρες, εφόσον τα φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο.
  • Μπορείτε να βάλετε όποιο είδους τραχανά σας αρέσει, ξινό, γλυκό ή τον εκπληκτικό Κρητικό ξινόχοντρο.
  • Τώρα μόλις μου ήρθε και μια άλλη ιδέα: Αντί για τον τραχανά με την φέτα, θα ταίριαζαν πολύ και τα φρέσκα tortellini, αυτά που βρίσκουμε στα ψυγεία των σουπερμάρκετ. Τέλεια, θα την κάνω την ερχόμενη εβδομάδα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v