Το μισητό ξεστόλισμα και η πουτίγκα

Πώς να φτιάξετε λαχταριστή πουτίγκα με Pandoro, Panettone ή τσουρέκι για να… αντέξετε το ξεστόλισμα των Χριστουγέννων.
Το μισητό ξεστόλισμα και η πουτίγκα

της Αγάπης Μαργετίδη

Νομίζω σας το έχω ξαναπεί, βαριέμαι το χριστουγεννιάτικο στόλισμα, τουλάχιστον μέχρι να πάρω μπρος. Κάθε χρόνο το καθυστερώ όλο και πιο πολύ, μέχρι που φέτος έφτασα το πράγμα στο αμήν και στόλισα την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν δεν μπορούσα πια να κάνω αλλιώς. Λίγα πράγματα, μην νομίζετε, για δέντρο ούτε λόγος. Ήταν όμως όμορφα, του απολύτου γούστου μου.

Περίοπτη θέση είχε το τραπέζι με τα γλυκά, όπου ανάμεσα στα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τα σοκολατάκια, δέσποζε το καλύτερο pandoro που έχω γευτεί ποτέ, δώρο ενός φίλου. Πέρα ως πέρα Βερονέζικο ως όφειλε, τόσο αφράτο, τόσο νόστιμο, τόσο φίνο, έσκιζε και από ομορφιά.

Αφού το θαυμάσαμε, οι καλεσμένοι μου κι εγώ, ήρθε η ώρα να το γευτούμε. Ήμασταν όμως πολύ χορτασμένοι, για να μην πω σκασμένοι, κι έτσι το pandoro έμελλε να μοιραστεί και όσο έμεινε για εμάς, να φαγωθεί κάθε μέρα με τον πρωινό καφέ. Ήταν όμως τεράστιο και είχε περισσέψει κάμποσο. Χθες πια, μαζί με το ξεστόλισμα του σπιτιού που όχι μόνο βαριέμαι αλλά και μισώ θανάσιμα, το pandoro έγινε μια νόστιμη, ελαφριά και δεόντως μυρωδάτη από το ρούμι, πουτίγκα.


Πουτίγκα με Pandoro, Panettone ή Τσουρέκι

Για 4 άτομα. Αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός μικρού στρογγυλού πυρίμαχου σκεύους (διαμέτρου 23-25 εκ.) με λίγο βούτυρο. Κόβουμε 250 γρ. pandoro σε μεγάλους κύβους (περίπου 4 χ 4 εκ.) και τους τοποθετούμε σφιχτά σε μονή στρώση στο σκεύος. Χτυπάμε με το σύρμα 2 μεγάλα αυγά με 2 κοφτές κ.σ. ζάχαρη και μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε 100 ml κρέμα γάλακτος, 200 ml γάλα και 2 κ.σ. ρούμι. Περιχύνουμε με το μίγμα τους κύβους του pandoro σιγά σιγά ώστε να βραχούν όλα τα κομμάτια και τα πιέζουμε με ένα κουτάλι για να ποτίσουν από το υγρό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, μέχρι να απορροφηθεί το υγρό και να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και προαιρετικά κανέλα και το απολαμβάνουμε χλιαρό.

Tips
-Για να μην είναι η πουτίγκα λιγωτική, έβαλα πολύ λίγη ζάχαρη, τόση, ώστε να γλυκίσει η κρέμα ελάχιστα και να «ακούγεται» ευκρινώς το ρούμι. Ας μην ξεχνάμε ότι το pandoro είναι γλυκό από μόνο του. Βέβαια, τα καλά pandoro είναι ελάχιστα γλυκά, όπως και τα καλά τσουρέκια.
-Αντί για ρούμι, μπορείτε να βάλετε κονιάκ, whisky, Grand Marnier ή κάποιο άλλο αλκοόλ της αρεσκείας σας. Μπορείτε όμως και να το παραλείψετε, κυρίως εάν μοιραστείτε το γλυκό με παιδιά.
-Θα μπορούσατε να προσθέσετε σταφίδες ή/και cranberries και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού.
-Η πουτίγκα γίνεται και με το ξαδελφάκι του pandoro, το panettone, που έχει άφθονα γλασαρισμένα φρούτα. Σ’ αυτή την περίπτωση, μην βάλετε καθόλου ζάχαρη στην κρέμα.
-Το τσουρέκι γίνεται κι αυτό νοστιμότατη πουτίγκα, αλλά ακόμη και το μπαγιάτικο ψωμί μεταμορφώνεται σε λιχουδιά για παιδιά και μεγάλους, με τα ίδια υλικά, αλλά οπωσδήποτε με περισσότερη ζάχαρη. Το σταφιδόψωμο είναι άλλος ένας υποψήφιος για την πουτίγκα.
-Για λιγότερες θερμίδες αντικαταστήστε την κρέμα με γάλα, με κατά τι λιγότερο, βεβαίως, πλούσια γεύση.
-Αντιθέτως, όσοι τυχεροί δεν μετρούν θερμίδες, μπορούν να συνοδεύσουν την πουτίγκα με ελαφριά chantilly ή παγωτό.



Όπως ίσως ήδη καταλάβατε, η πουτίγκα είχε σκοπό να μου δώσει το απαραίτητο κουράγιο για να αρχίσω το ξεστόλισμα. Τώρα τι θέλετε να σας πω; Όπως το είχα μυριστεί, ξεστόλισμα δεν έγινε και έχω την υποψία ότι οι καλικάντζαροι μού έμειναν αμανάτι και κόβουν βόλτες ανενόχλητοι στο σπίτι μου. Βοήθεια!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v