Το καλοκαίρι ως κέικ

Η Αγάπη μάς κερνάει ένα άκρως καλοκαιρινό κέικ με blueberries και limoncello και μας βάζει και την ταιριαστή μουσική.
Το καλοκαίρι ως κέικ

της Αγάπης Μαργετίδη

Τι είναι το καλοκαίρι; Μην είναι οι ακρογιαλιές και τα νησιά; Μην είναι τα καυτά απομεσήμερα και τα βράδια τα δροσερά; Μην είναι τα μπάνια και τα παγωτά που μετρούσαμε παιδιά; Μην είναι τα θερινά τα σινεμά και οι αυλές με τα γιασεμιά;

Αρκετά όμως με το τρολάρισμα, άλλωστε δεν θέλω να δείξω ασέβεια προς τον ποιητή, από τον οποίο απέχω παρασάγγας. Δεύτερον, ο λυρισμός ουδόλως με χαρακτηρίζει, γι’ αυτό θα σας το πω με τον τρόπο που ξέρω να εκφράζομαι καλύτερα, κι αυτός δεν είναι άλλος παρά το... φαγητό και στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα κέικ. Ένα κέικ που μοσχοβολάει από τα blueberries και το limoncello. Ένα κέικ αφράτο και διόλου λιγωτικό. Ένα κέικ πανέμορφο κι απίθανα καλοκαιρινό.



Κι αφού το ένα φέρνει το άλλο, θυμήθηκα και το καταπληκτικό τραγούδι Blueberry Hill που έχει χιλιοτραγουδιστεί, άλλοτε σαν rhythm & blues κι άλλοτε σαν rock ‘n roll. Βρήκα και δύο από τις πιο διάσημες και αγαπημένες μου ερμηνείες, του Louis Armstrong και του Fats Domino και σας τις χαρίζω. Ζήτω το καλοκαίρι!  

 

CAKE ΜΕ BLUEBERRIES (ΜΥΡΤΙΛΑ) & LIMONCELLO

Πλένουμε και στραγγίζουμε 250 γρ. blueberries. Δεν τα σκουπίζουμε, αλλά τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα πασπαλίζουμε με λίγο cornflour και τα ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας για να καλυφθούν από όλες τις πλευρές (οι λίγες σταγόνες νερού που θα μείνουν μετά από το στράγγισμα, θα βοηθήσουν ώστε να κολλήσει το cornflour πάνω στα φρούτα). Με αυτή τη μέθοδο δεν θα κάτσουν στον πάτο της ζύμης αλλά θα ισομοιραστούν μέσα σε αυτήν. Τα ξαναβάζουμε στη σήτα και τινάζουμε για να φύγει το περισσευούμενο cornflour.

Βάζουμε στο μίξερ 115 γρ. μαλακωμένο βούτυρο, ½ φλ. τσ. ζάχαρη και το λεπτό ξύσμα από δύο λεμόνια. Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα με το φτερό για αρκετή ώρα, μέχρι το βούτυρο να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε 3 αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας στο μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα (σε αυτό το στάδιο το μίγμα θα δείχνει «κομμένο»).

Κοσκινίζουμε 1,5 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1,5 κ.γλ. baking powder και μια πρέζα ψιλό αλάτι. Κατεβάζουμε τον κάδο του μίξερ από το μηχάνημα και με σπάτουλα σιλικόνης ενσωματώνουμε σταδιακά τα στερεά υλικά, εναλλάσσοντας με ½ κεσέ στραγγιστό γιαούρτι, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε καλά με την σπάτουλα κάθε φορά που προσθέτουμε το κάθε υλικό. Προσθέτουμε 1 μικρό σφηνάκι limoncello και τα blueberries. Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά για να ισομοιραστούν τα φρούτα. Η ζύμη του cake είναι αρκετά σφιχτή.

 
Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για cake με λαδόκολλα και ρίχνουμε τη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 55’-60’. Κάνουμε τη δοκιμή με το μαχαίρι, γνωρίζοντας πως ποτέ δεν θα βγει εντελώς στεγνό, λόγω των υγρών από τα φρούτα. Εδώ θέλει λίγη προσοχή για να μην παραψηθεί το γλυκό. Αφήνουμε το cake να κρυώσει μέσα στην φόρμα για 10’ περίπου, το βγάζουμε, αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα  και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.

 
Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας 2/3 φλ. τσ. ζάχαρη άχνη με 5 κ.σ. limoncello. Μόλις το cake κρυώσει εντελώς, το γλασάρουμε και το αφήνουμε για λίγη ώρα για να στεγνώσει το γλάσο.

 
Tips

  • Παλιά ήταν δύσκολο να βρούμε μύρτιλα κι αν βρίσκαμε, ήταν εισαγωγής. Τώρα όμως πια τα καλλιεργούμε και στην Ελλάδα και πολύ συχνά είναι βιολογικά. Τα δικά μου ήταν από την Ηλεία και τα βρήκα στον μανάβη μου. Ήταν διαλεχτά, μυρωδάτα και πολύ φρέσκα. Έχω διαβάσει πως τα μύρτιλα είναι άριστη τροφή και ευεργετική για πολλά θέματα. Σημαντικό είναι, επίσης, πως δεν έχουν πολλές θερμίδες.
  • Η ποσότητα της ζάχαρης είναι για μένα ιδανική γιατί μου αρέσει η ελαφρώς ξινή γεύση των blueberries, άλλωστε το γλάσο είναι αρκετά γλυκό. Εάν εσείς θέλετε, μπορείτε να αυξήσετε τη ζάχαρη κατά μερικές κουταλιές. Όπως και να ‘χει, δεν θα προσέθετα παραπάνω από 2 κ.σ.
  • Οι αναλογίες άχνης και limoncello για το γλάσο είναι επίσης ιδανικές για το δικό μου γούστο, γιατί δεν μου αρέσει το πολύ σφιχτό γλάσο. Το ίδιο και η ποσότητα του ίδιου του γλάσου, η οποία είναι αρκετή για να καλύψει το γλυκό μερικώς, αφήνοντας κενά. Έτσι, βρίσκω ότι δεν σκεπάζεται το άρωμα των blueberries. Εσείς πράξτε αναλόγως των προτιμήσεών σας, μειώνοντας την ποσότητα του λικέρ για πιο παχύ γλάσο ή/και αυξάνοντας κατά 50 % την ποσότητα του γλάσου.
  • Συνοδέψτε το με ένα παγωμένο σφηνάκι limoncello. Κι αν δεν έχετε θέμα με τις θερμίδες, βάλτε από δίπλα και μια μπάλα παγωτό βανίλια.
  • Αν θα φάνε το cake και παιδιά, θα αντικαταστήσετε το limoncello με χυμό λεμονιού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v