Ζαχαροπλάστες από την κούνια!

Η Αγάπη μάς δείχνει πέντε γλυκά για να μπούμε στην κουζίνα με τα παιδιά μας και να αντέξουμε λίγο ακόμα την παρατεταμένη καραντίνα.
Ζαχαροπλάστες από την κούνια!

της Αγάπης Μαργετίδη

Αγαπημένοι μου γονείς, πραγματικά δεν ξέρω πώς την έχετε βγάλει καθαρή μέχρι σήμερα με τα παιδιά σας κλεισμένα στους τέσσερις τοίχους, πώς παλεύετε να τα φέρετε βόλτα μεταξύ επιτήρησης, τηλεκπαίδευσης και της απαραίτητης καθημερινής βόλτας για να μην σκάσουν και μαζί τους σκάσετε κι εσείς.  Σας σκέφτομαι και σας θαυμάζω απεριόριστα, να το ξέρετε αυτό.  Διαβάζω ότι την ερχόμενη Δευτέρα τα παιδιά του λυκείου θα επιστρέψουν στις τάξεις τους, τα μικρότερα βλαστάρια σας όμως θα πρέπει να περιμένουν ακόμα λίγο.  Κουράγιο!
 
Εκτός από τη σκέψη μου, το μόνο άλλο που μπορώ να κάνω από τη μεριά μου, είναι να σας δώσω μερικές ιδέες για να περάσετε λίγες δημιουργικές ώρες με τα μικρότερα παιδιά σας στην κουζίνα.  Ώρες διασκεδαστικές και γλυκές.  Εντάξει, γνωρίζω πως η ζάχαρη καλό δεν κάνει, αλλά κάπου έλεος, πόσα «μη» να αντέξουμε πια; Μάζεψα πέντε παλιότερες συνταγές, οι δύο πρώτες για παιδιά του δημοτικού και οι τρεις επόμενες για τα λίγο πιο μεγάλα.  Εξοπλιστείτε με υλικά, ποδιές και σκουφάκια και πάμε.
 
MUFFINS ΜΠΑΝΑΝΑ-ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Πανεύκολα, γρήγορα και λαχταριστά
 
 
Για 12 muffins.  Λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ½  φλ. τσ. (85 γρ.) φρέσκο βούτυρο.  Σε ένα μπολ λιώνουμε με το πιρούνι 2 μετρίου μεγέθους, πολύ ώριμες μπανάνες.  Προσθέτουμε ½ φλ. τσ. κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.  Προσθέτουμε  το λιωμένο βούτυρο, ¼ φλ. τσ. φρέσκο γάλα και 1 αυγό και ανακατεύουμε.  Κατόπιν προσθέτουμε 1 ½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 ½ κ.γλ. baking powder και 1 πρέζα αλάτι (δεν χρειάζονται κοσκίνισμα).  Ανακατεύουμε ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.  Τέλος, ενσωματώνουμε 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας (υγείας ή γάλακτος).  Μοιράζουμε τη ζύμη σε 12 αντικολλητικές θήκες για muffins, γεμίζοντάς τες κατά τα 3/4 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για περίπου 30΄.  Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. 
 
 
CAKE BROWNIE ΜΕ SMARTIES
Φροντίστε να έχετε πολλά smarties!
 
 
Λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων 165 γρ. φρέσκο βούτυρο.  Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα 2 αυγά, το λιωμένο βούτυρο,  1 φλ. τσ. κρυσταλλική ζάχαρη, 2/3 φλ. τσ. καστανή ζάχαρη και ¾ φλ. τσ. κακάο.  Μόλις ενωθούν τα υλικά, προσθέτουμε λίγο-λίγο ¾ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 πρέζα αλάτι (δεν χρειάζεται κοσκίνισμα).  Ομογενοποιούμε με σπάτουλα από σιλικόνη.  Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων περίπου 20 χ 20 εκ., που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, η οποία θα πρέπει να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα, για να μπορέσουμε να βγάλουμε το γλυκό εύκολα.  Φροντίζουμε ώστε η ζύμη να “γεμίσει” καλά τις γωνίες και ισιώνουμε την επιφάνεια.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για περίπου 25-30΄.  Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο σκεύος.  Ετοιμάζουμε την επικάλυψη, που είναι στην ουσία μια πηχτή ganache : ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι ½ φλ. τσ. κρέμα γάλακτος και ακριβώς πριν πάρει βράση, τη ρίχνουμε πάνω από 1 ½ φλ. τσ. σταγόνες σοκολάτας (υγείας ή γάλακτος).  Αφήνουμε τη σοκολάτα να πάρει θερμοκρασία από την κρέμα για λίγα λεπτά και ομογενοποιούμε με το σύρμα, ή για ακόμη πιο βελούδινο αποτέλεσμα, με το beamer.  Στρώνουμε την επικάλυψη πάνω από το cake, στολίζουμε με τα πολύχρωμα smarties και παγώνουμε στο ψυγείο.  Πριν το σερβίρουμε σε πιατέλα, το βγάζουμε από το ταψάκι με τη λαδόκολλα.  Περνάμε την μύτη ενός μαχαιριού γύρω-γύρω για να ξεκολλήσει το γλυκό και αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.  Αφήνουμε το γλυκό εκτός ψυγείου για 15΄ περίπου πριν το απολαύσουμε.
 
 
ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΜΕ ΡΟΔΟΝΕΡΟ
Ροζ μπισκοτάκια για τριανταφυλλένια κορίτσια
 
 
Για περίπου 48 μπισκότα.  Στο mixer χτυπάμε με το φτερό 85 γρ. μαλακωμένο βούτυρο για λίγα λεπτά, μέχρις ότου γίνει εντελώς αλοιφή.  Προσθέτουμε ¾ φλ. τσ. ζάχαρη άχνη και 2 κ.σ. ροδόνερο και ξαναχτυπάμε μέχρις ότου απορροφηθεί η ζάχαρη.  Προσθέτουμε 1 αυγό και χτυπάμε ίσα ίσα έως ότου ενσωματωθεί.  Τέλος προσθέτουμε ¾ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο με ¼ φλ. τσ. σκόνη αμυγδάλου και 1 πρέζα αλάτι.  Στάζουμε 2-3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.  Χτυπάμε έως ότου ομογενοποιηθεί η ζύμη, όχι παραπάνω.  Η ζύμη θα είναι πολύ μαλακή.  Τη χωρίζουμε σε 3 μέρη και τυλίγουμε το καθένα με διαφανή μεμβράνη.  Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον πριν ψήσουμε τα μπισκότα.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 - 175ο C στη λειτουργία του αέρα.  Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και με το πρώτο μέρος της ζύμης πλάθουμε μικρά μπαλάκια, ίσα περίπου με τη διάμετρο του νομίσματος των 20 cents, φροντίζοντας να αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας για να πλάθονται ωραία και ομοιόμορφα.  Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα, με αρκετό διάστημα μεταξύ τους, γιατί θα απλωθούν στο ψήσιμο.  Ψήνουμε για περίπου 12-15΄, μέχρις ότου πάρουν ελάχιστο χρώμα στην περιφέρεια.  Μόλις βγάλουμε τα μπισκότα από τον φούρνο, τα πασπαλίζουμε όσο είναι καυτά, με λίγη ζάχαρη άχνη.  Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες δύο δόσεις.
 
Tips
  • Το πιο αγνό και αρωματικό ροδόνερο που έχω βρει είναι λιβανέζικο και θα το βρείτε στα μπαχαράδικα της οδού Ευριπίδου.
  • Εάν δεν βρείτε έτοιμη σκόνη αμυγδάλου, φτιάξτε τη μόνη σας στο multi με ολόκληρα αμύγδαλα.  Προσωπικά προτιμώ τα αξεφλούδιστα από τα ασπρισμένα αμύγδαλα, γιατί έχουν όλη τη γεύση.  Για να γίνει η σκόνη τέλεια, προσθέστε λίγη ζάχαρη και λειτουργήστε το εργαλείο με διακεκομμένες κινήσεις.  Η ζάχαρη βοηθάει στο να κονιορτοποιηθούν χωρίς να πολτοποιηθούν. 
  • Δεν είναι όλα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής ίδια, κάποια είναι ιδιαίτερα έντονα, γι αυτό προσθέστε το χρώμα σταγόνα προς σταγόνα, για να πετύχετε το τέλειο ροζ.
  • Ο λόγος που χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία, είναι ότι λόγω του βουτύρου, μαλακώνει πολύ γρήγορα και είναι δύσκολο να τα πλάσουμε.
  • Η ζύμη μπορεί να μείνει στο ψυγείο 2 και 3 μέρες. 
  • Εάν ψήσουμε και τις 3 δόσεις τη μία μετά την άλλη, θέλει λίγη προσοχή γιατί ο φούρνος ζεσταίνεται πολύ και θέλουμε τα μπισκότα να κρατήσουν το απαλό τους χρώμα.  Γι αυτό, η δεύτερη και η τρίτη δόση χρειάζονται λιγότερο χρόνο.  Σε κάθε περίπτωση τα παρακολουθούμε στενά.
 
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ CAKE ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΓΛΑΣΟ
Έξτρα σοκολάτα μέσα κι έξω
 
 
Λιώνουμε σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά 250 γρ. κουβερτούρα περιεκτικότητας σε κακάο τουλάχιστον 65%, με 250 γρ. βούτυρο.  Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.  Χωρίζουμε τους κρόκους και τα ασπράδια από 6 αυγά.  Στο mixer, χτυπάμε τους κρόκους με 180 γρ. ζάχαρη άχνη για πολλή ώρα, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει πολύ. Μόλις έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε 80 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε καλά.  Αδειάζουμε το μίγμα των κρόκων στο μίγμα της σοκολάτας και ενσωματώνουμε τα δύο μίγματα στην εντέλεια.  Τέλος, χτυπάμε τα ασπράδια με 1 πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε σταδιακά στο μίγμα, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις με σπάτουλα σιλικόνης.  Το ζητούμενο είναι να μην χαθεί ο όγκος της μαρέγκας.  Αδειάζουμε σε ελαφρώς βουτυρωμένη φόρμα για charlottes και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα, για περίπου 30 – 40΄.  Μόλις κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε το cake σε μία τάβλα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.  Ετοιμάζουμε το γλάσο :  ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 100 γρ. κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να βράζει, την αδειάζουμε πάνω από 200 γρ. τεμαχισμένης κουβερτούρας.  Αφήνουμε να περάσουν 2΄ και ανακατεύουμε καλά.  Προσθέτουμε 50 γρ. βούτυρο μαλακωμένο που έχουμε κόψει σε κύβους και ανακατεύουμε, έως ότου το γλάσο γυαλίσει.  Για άψογο φινίρισμα, τελειοποιούμε με το beamer.  Γλασάρουμε το cake, φροντίζοντας να το καλύψουμε ολόκληρο. 
 
Tips
  • Σε αυτό το cake ταιριάζει πολύ και λίγο αλκοόλ το οποίο, βεβαίως, δεν συνιστάται για παιδιά, δίνω όμως την πληροφορία για να την γνωρίζετε.  Στην περίπτωση που το προσθέσετε, θα βάλετε ένα σφηνάκι στο mixer με τους κρόκους και την άχνη.  Με τη σοκολάτα παντρεύονται τέλεια το ρούμι, το ουίσκι, το bourbon, το port, το Grand Marnier
  • Όσο καλύτερη ποιότητα σοκολάτας βάλετε, τόσο πιο νόστιμο θα είναι το γλυκό.  Θα παρατηρήσατε ίσως ότι δεν έχει πολλή ζάχαρη, γι αυτό και η γεύση της σοκολάτας αναδεικνύεται ακόμη πιο πολύ.  Εγώ μείωσα τη ζάχαρη στα 160 γρ. και θεωρώ ότι ήταν σωστή κίνηση.
  • Η σοκολάτα καίγεται στο άψε σβήσε, γι αυτό πρέπει να προσέξετε πολύ, ώστε η φωτιά όταν την λιώνετε, να είναι χαμηλή.
  • Το βούτυρο και τα αυγά πρέπει να έχουν βγει από το ψυγείο πολλή ώρα πριν.
  • Οι φόρμες για charlottes έχουν κυλινδρικό σχήμα, που ανοίγουν ελαφρώς προς τα πάνω, διαμέτρου περίπου 15 εκ. στον πάτο και 18 εκ. στην κορυφή και ύψους 10 εκ.  Εάν δεν έχετε τέτοια φόρμα, χρησιμοποιείστε κάποια άλλη, αρκεί να είναι αρκετά ψηλή και να μην είναι πολύ μεγαλύτερη, γιατί το cake πρέπει να έχει ύψος. 
  • Το cake φουσκώνει πολύ στον φούρνο και η επιφάνειά του σκάει.  Όταν κρυώσει ξεφουσκώνει αρκετά και τα σκασίματα κρύβονται από το γλάσο.
  • Το συγκεκριμένο cake είναι πολύ πυκνό σε υφή.  Εάν κάνετε το τεστ με το μαχαίρι για να ελέγξετε κατά πόσον έχει ψηθεί μέχρι μέσα, το μαχαίρι δεν θα βγει ποτέ εντελώς στεγνό.  Δεν πρέπει να το παραψήσετε όμως γιατί όσο κρυώνει, τόσο στερεοποιείται, με κίνδυνο να στεγνώσει και να σκληρύνει. 
 
ΦΡΑΟΥΛΕΝΙΟ CAKE
Η ομορφιά και η ευωδιά της άνοιξης σε ένα γλυκό για μικρούς και μεγάλους
 
 
Στον κάδο του mixer βάζουμε 80 γρ. βούτυρο που έχουμε μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου,  ¾ φλ. τσ. ζάχαρη, ξύσμα από 1 lime και 2 γεμάτες κ.σ. ροδόνερο.  Χτυπάμε τα υλικά με το φτερό για αρκετή ώρα, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.  Κατά διαστήματα σπρώχνουμε με τη σπάτουλα το μίγμα από τα τοιχώματα στο μέσον του κάδου.  Προσθέτουμε ένα ένα 3 αυγά και χτυπάμε κάθε φορά μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα.  Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε 1 ½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 γεμάτο κ.γλ. baking powder και 1 πρέζα αλάτι.  Μετράμε ½ φλ. τσ. ξινόγαλα (buttermilk).  Προσθέτουμε στο μίγμα τα στερεά υλικά και το ξινόγαλα εναλλάξ σε 3 δόσεις, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά υλικά. Κάθε φορά που προσθέτουμε τα υλικά, χτυπάμε ίσα ίσα να ενωθούν.  Σταματάμε το μηχάνημα και προσθέτουμε 400 γρ. φράουλες που έχουμε καθαρίσει, κόψει τις μεγαλύτερες, πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης για να μοιραστούν οι φράουλες μέσα στη ζύμη.  Αδειάζουμε σε ελαφρώς βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα του cake με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου περίπου 22 εκ.  Ισιώνουμε την επιφάνεια και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για περίπου 40΄.  Αφήνουμε το cake να κρυώσει λίγο μέσα στη φόρμα και κατόπιν το ξεφορμάρουμε, αφού πρώτα «τρέξουμε» ένα μαχαίρι σε όλη την περιφέρεια του γλυκού σύρριζα στα τοιχώματα της φόρμας, για να είμαστε σίγουροι πως θα ξεκολλήσει ολόκληρο όταν ανοίξουμε το έλασμα.  Αφού αφαιρέσουμε το στεφάνι, πάλι θα «τρέξουμε» το μαχαίρι μεταξύ του πάτου και του γλυκού για να αποσπαστεί εύκολα και ο πάτος.  Τέλος, με την βοήθεια μιας σπάτουλας, θα μεταφέρουμε το cake σε πιατέλα.
 
 
Tips
  • Αν δεν αγαπάτε το ροδόνερο, μπορείτε να αρωματίσετε το cake με βανίλια.  Όπως γράφω και πιο πάνω, το καλύτερο ροδόνερο που μπορείτε να βρείτε στην αγορά είναι λιβανέζικο και υπάρχει στα μπαχαράδικα της οδού Ευριπίδου.
  • Διαλέξτε τις πιο αρωματικές φράουλες που μπορείτε να βρείτε κι όσο πιο μικρές γίνεται.
  • Δείξτε επιμέλεια στο στέγνωμα των φρούτων για να έχετε ένα άψογο αποτέλεσμα.
  • Αν δεν διαθέτετε φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, βάλτε το cake σε ένα ταψάκι που θα έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας αρκετό χαρτί να περισσεύει, ώστε να μπορέσετε να ξεφορμάρετε το γλυκό, τραβώντας το από τις άκρες του χαρτιού.  Μην επιχειρήσετε όμως να το φτιάξετε σαν κλασσικό cake σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα γιατί είναι σίγουρο πως λόγω της υγρασίας από τις φράουλες και το ξινόγαλα, δεν θα ξεφορμαριστεί σωστά.
  • Μπορείτε να συνοδέψετε το γλύκισμα με παγωτό ή ελαφριά chantilly.
  • Το cake αυτό είναι τέλειο την πρώτη μέρα, ενώ δεύτερη μέρα δεν κρατάει εκτός ψυγείου.  Το κακό είναι όμως πως αν το βάλετε στο ψυγείο,  η κρούστα της ζάχαρης θα πανιάσει.  Επομένως φροντίστε να το καταναλώσετε το συντομότερο δυνατό.  Για μία μέρα πάντως θα κρατήσει μια χαρά εκτός ψυγείου. Τυλίξτε το με αλουμινόχαρτο όχι σφιχτά, για να μην μαλακώσει η κριτσανιστή επιφάνεια.
  
 
Ελπίζω κάτι να κατάφερα για να σας ανεβάσω τα κέφια.  Σας εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο και καλή διασκέδαση.  Και πού είστε;  Μην καθαρίσετε μόνοι σας την σίγουρα αναμπουμπουλιασμένη σας κουζίνα.  Βάλτε τα παιδιά να πάρουν μέρος και σ’ αυτή τη διαδικασία.  Όχι όλα δικά τους!  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v