Όνειρο εξωτικής θερινής νυκτός

Ένα κέικ με ρούμι και βανίλια είναι ό, τι πρέπει για να  καλοπιάσουμε τον Μάρτιο και να πλησιάσουμε το όνειρο της ελευθερίας. Αμήν!
Όνειρο εξωτικής θερινής νυκτός

της Αγάπης Μαργετίδη

Βρισκόμενη, όπως όλοι, σε όχι και τόσο εξαιρετική ψυχολογική κατάσταση (το θέτω όσο πιο ήπια μπορώ…), με την πρώτη ετήσια επέτειο του lockdown να κοντοζυγώνει και την άνοιξη προ των πυλών, οι τάσεις φυγής όλο και φουσκώνουν.  Όνειρα ταξιδιών με κυριεύουν, άλλοτε στον ύπνο κι άλλοτε στο ξύπνιο.  Όνειρα για πάρτι σε αμμουδιές, ολονύκτιους χορούς και μεταμεσονύκτιες βουτιές.  Όνειρα θερινής νυκτός.  Και εξωτικής, συμπληρώνω.

 
Κι αφού στο όνειρο θα μείνουμε, κι εσείς κι εγώ παρέα, ας φτιάξουμε ένα κέικ για παρηγοριά.  Ένα κέικ όπου το ρούμι από την Καραϊβική συναντά τη βανίλια από την Μαδαγασκάρη και γίνεται χαμός!  Ένα κέικ για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, ενός μήνα που φέτος ήταν ιδιαιτέρως δύσκολος για πολλούς και διαφόρους λόγους.  Δεν χρειάζεται να τους αναφέρω κι εγώ, νομίζω πως τους εμπεδώσαμε.  Άντε στο καλό σου Φεβρουάριε του 2021, σε αποχαιρετώ με μεγάλη χαρά.  Ένα κέικ για τον Μάρτιο που καταφθάνει.  Μάρτιε, τον νου σου, το καλό που σου θέλω!

ΚΕΙΚ ΜΕ ΡΟΥΜΙ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΣΙΡΟΠΙ
 



Το κέικ
Χτυπάμε στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα με το φτερό 230 γρ. αγελαδινό βούτυρο, που έχουμε αφήσει πολλή ώρα εκτός ψυγείου για να μαλακώσει, με 300 γρ. ζάχαρη και τα σποράκια από ½ λοβό βανίλιας, μέχρι το μίγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει (βλ. tips).  Προσθέτουμε ένα-ένα 4 ολόκληρα αυγά και 1 κρόκο.  Δεν επιμένουμε πολύ σε αυτό το στάδιο, παρά χτυπάμε ίσα να ανακατευτούν τα αυγά.  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 180 ml ξινόγαλα (buttermilk) με 80 ml ρούμι.  Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε 2 ½  φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 2 ½ κ.γλ. baking powder, ¼ φλ. τσ. corn flour και 1 πρέζα αλάτι.  Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ του μίξερ τα στερεά και τα υγρά υλικά, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά.  Ούτε σ’ αυτό το στάδιο το παρακάνουμε με το χτύπημα, θέλουμε απλώς να ομογενοποιηθεί το μίγμα.  Ρίχνουμε τη ζύμη σε στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου περίπου 26 εκ., της οποίας έχουμε βουτυρώσει τον πάτο και τα τοιχώματα, την έχουμε βάλει στο ψυγείο για λίγη ώρα για να στερεοποιηθεί πάλι το βούτυρο και κατόπιν αλευρώσει και τινάξει καλά για να μείνει το λιγότερο δυνατόν αλεύρι.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 50΄- 60΄, μέχρι να ψηθεί καλά η ζύμη μέχρι το κέντρο (βλ. tips).  Αφήνουμε το κέικ μέσα στην φόρμα μέχρι να χλιάνει λίγο, για 10΄ περίπου, το ξεφορμάρουμε και το βάζουμε πάνω σε σχάρα, κάτω από την οποία έχουμε τοποθετήσει ένα ταψί. Όσο το κέικ είναι ακόμα μέσα στην φόρμα, του κάνουμε μπόλικες τρύπες με ένα σουβλάκι, φτάνοντας μέχρι κάτω.

Το σιρόπι
Προς το τέλος του ψησίματος του κέικ ετοιμάζουμε το σιρόπι ζεσταίνοντας σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά 115 γρ. αγελαδινό βούτυρο, 200 γρ. ζάχαρη, 60 ml νερό, τον χυμό από 1 μικρό lime, 120 ml ρούμι και τα σποράκια από ½ λοβό βανίλιας.  Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό και πήζουμε το σιρόπι ελαφρώς για περίπου 10΄ (βλ. tips).  Με το σουβλάκι τρυπάμε και τις υπόλοιπες επιφάνειες του κέικ που έχουν απελευθερωθεί μετά το ξεφορμάρισμα, σε όλη του την επιφάνεια και τα τοιχώματα, εσωτερικά και εξωτερικά, φτάνοντας μέχρι τον πάτο.  Πασπαλίζουμε το πάνω μέρος του κέικ με καρύδια τα οποία έχουμε ελαφρώς καβουρδίσει και ψιλοκόψει με μαχαίρι (βλ. tips).  Περιχύνουμε με το σιρόπι σε δόσεις, περιμένοντας να απορροφηθεί η μία δόση πριν προχωρήσουμε στην επόμενη. 

 
Tips

  • Το χτύπημα για πολλή ώρα (τουλάχιστον 10΄) της ζάχαρης με το βούτυρο είναι το κυριότερο βήμα για την επίτευξη ενός πολύ αφράτου κέικ.  Όσο πιο λεπτή ζάχαρη έχουμε, τόσο το καλύτερο.  Η λεγόμενη caster sugar που βρίσκουμε σε σχεδόν όλα τα σουπερμάρκετ, που είναι πιο λεπτή από την κοινή κρυσταλλική, είναι η καλύτερη.  Εάν δεν έχετε, θα χρειαστεί να επιμείνετε ακόμη περισσότερο στο πρώτο αυτό στάδιο του χτυπήματος.
  • Άλλος ένας παράγοντας για αφράτα κέικ είναι η προσθήκη  corn flour, αν και όχι για όλων των ειδών τα κέικ.  Στη συγκεκριμένη συνταγή το corn flour είναι αυτό που θα το κάνει πολύ αφράτο και κατόπιν θα απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.  Στο εξωτερικό αυτή η ανάμειξη πωλείται έτοιμη και ονομάζεται cake flour.  Εδώ δεν το έχω συναντήσει, ίσως όμως και να το έχουν κάποια σουπερμάρκετ.  Δεν χρειάζεται όμως να παιδευτείτε πολύ, αν διαβάσετε σε κάποια ξένη συνταγή ότι απαιτείται cake flour, μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε, αφαιρώντας από κάθε φλ. τσ. για όλες τις χρήσεις που γράφει η συνταγή, 2 κ.σ. αλεύρι και αντικαθιστώντας το με 2 κ.σ. corn flour.  Το κοσκίνισμα είναι απαραίτητο (όπως άλλωστε και στις περισσότερες συνταγές για κέικ). 
  • Αρχίζουμε να ελέγχουμε το ψήσιμο με μαχαίρι που πρέπει να βγει στεγνό στα 45΄ και αμέσως μόλις γίνει αυτό, ξεφουρνίζουμε το κέικ, χωρίς χρονοτριβή.  Εννοείται πως πριν αυτή την ώρα δεν ανοίγουμε σε καμία περίπτωση την πόρτα του φούρνου για να μην ξεφουσκώσει το γλυκό. 
  •  Όσο πιο έντονα αρωματικό ρούμι βάλετε, τόσο πιο νόστιμο θα είναι το κέικ.  Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, είχα ένα εξαιρετικό ρούμι από τα νησιά Barbados που ωριμάζει για 5 συνολικά χρόνια, τα πρώτα τρία  σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια και κατόπιν μεταφέρεται στο Cognac Ferrand της Γαλλίας όπου μπαίνει για τα επόμενα δύο χρόνια σε βαρέλια όπου έχει ωριμάσει  cognac.  Ένα ποίημα!
  • Αν δεν έχετε ολόκληρους λοβούς βανίλιας, αντικαταστήστε με ένα καλής ποιότητας εκχύλισμα.  Αποφύγετε τις κάψουλες με τη λευκή σκόνη γιατί είναι κρίμα ένα τόσο αρωματικό κέικ να καταστραφεί από το πολύ κακό αυτό υλικό.  Σε διάφορα καταστήματα βρίσκουμε επίσης και σκόνη πραγματικής βανίλιας.  Είναι κι αυτό ένα καλό προϊόν που μπορεί να αντικαταστήσει τον λοβό. 
  •  Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει πολύ άνετα, γιατί όταν θα βράζει το σιρόπι θα φουσκώνει, με κίνδυνο να χυθεί.  Μην απομακρυνθείτε καθόλου από την φωτιά για να είστε έτοιμοι να ανεβοκατεβάζετε το σκεύος κάθε φορά που το σιρόπι θα φουσκώνει επικίνδυνα.
  • Όσο πιο πολλές τρύπες κάνουμε με το σουβλάκι, πάνω, κάτω και στα τοιχώματα του κέικ, τόσο πιο καλά θα απορροφηθεί το σιρόπι.  Βέβαια, δεν πρόκειται να ποτιστεί όλο, μόνο κάποια εκατοστά κάτω από την επιφάνεια.  Δεν πρόκειται για γλυκό τύπου καρυδόπιτα, αλλά για κέικ με σιρόπι.  
  • Ο λόγος που βάζουμε τα καρύδια πριν αρχίσουμε να σιροπιάζουμε το πάνω μέρος του κέικ, είναι για να ποτιστούν και αυτά με το σιρόπι.
  • Αντί για καρύδια μπορείτε να βάλετε pecans, φιστίκια Αιγίνης ή φουντούκια. 

 

Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v