Ο πεινασμένος... ανανάδες ονειρεύεται!

Η Αγάπη ονειρεύεται το καλοκαίρι και μας φτιάχνει ένα γλυκό με καραμελωμένο ανανά που το φέρνει λίγο πιο κοντά.
Ο πεινασμένος... ανανάδες ονειρεύεται!

της Αγάπης Μαργετίδη

Αν ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, εγώ ονειρεύομαι ανανάδες και μαζί τους, ήλιο και αμμουδερές παραλίες, βουτιές, αλμύρα και πασαλείμματα με λάδι καρύδας, σιέστα στη σκιά του κοκοφοίνικα κι όλα όσα μπορεί κάποιος να ονειρευτεί μια βροχερή μέρα του κορωνοχειμώνα, την πρώτη του φετινού Φεβρουαρίου.    

Λένε πως ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.  Αλήθεια ή όχι, μέσα στη σκοτεινιά των καιρών και με τις σκέψεις βαριές, όλοι έχουμε αποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι.  Παρακαλάμε να είναι, αν μη τι άλλο, σαν το περσινό, που κάπως μας ανακούφισε.

 
Προς ώρας, όμως, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε υπομονή και να προσπαθούμε να μην το βάλουμε κάτω.  Έχοντας αυτό στο μυαλό μου, βρήκα έναν απίθανα αρωματικό ανανά από την Κόστα Ρίκα κι έφτιαξα αυτό το γλυκό που φέρνει το φως του ήλιου στο πιάτο μας.   Σας παραινώ να το φτιάξετε κι εσείς και τρώγοντάς το, να νιώσετε λίγο πιο αισιόδοξα, λίγο πιο ανάλαφρα.  Καλό μήνα!

ΑΝΑΝΑΣ ΜΕ BUTTERSCOTCH & ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ
Το λεπτό, γλυκό και συγχρόνως υπόξινο άρωμα του ώριμου καραμελωμένου ανανά συνάντησε την βελούδινη, ελαφρώς αλμυρή καραμέλα, μοσχοβολιστή από τα μπαχάρια από το ρούμι.  Το δροσερό παγωτό βανίλιας έδωσε την χαριστική βολή σε αυτό το απλό σε εκτέλεση γλύκισμα που, εγγυημένα, φέρνει το χαμόγελο στα χείλη.

 
Ο ανανάς
Καθαρίζουμε και κόβουμε τον ανανά σε χοντρουλές φέτες.  Τις αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγη καστανή ζάχαρη και τα σποράκια από μισό λοβό βανίλιας και τις ψήνουμε είτε σε σχαροτήγανο είτε στο γκριλ του φούρνου, αλείφοντάς τες κατά διαστήματα με το μίγμα βουτύρου-ζάχαρης και γυρνώντας τες από όλες τις πλευρές, μην παραλείποντας τα πλαϊνά, μέχρι να καραμελώσουν όμορφα. 

Το butterscotch
Σε μέτρια φωτιά λιώνουμε σταδιακά σε ένα τηγάνι ½ φλ. τσ. ζάχαρη, χωρίς να ανακατεύουμε καθόλου, παρά μόνο κουνάμε κατά διαστήματα το σκεύος κυκλικά.  Σε αυτό το στάδιο απαιτείται υπομονή για να λιώσει ήπια η ζάχαρη και να μην καεί.  Μόλις λιώσει όλη η ποσότητα και η καραμέλα σκουρύνει ελαφρώς, απομακρύνουμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε 3 κ.σ. μαλακωμένο βούτυρο, με μεγάλη προσοχή για να μην πιτσιλιστούμε με την καυτή καραμέλα, αφού τη στιγμή που θα βάλουμε το βούτυρο το μίγμα θα είναι ολίγον τι εκρηκτικό.  Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης και ξαναβάζουμε για λίγο στη φωτιά.  Απομακρύνουμε πάλι το σκεύος και προσθέτουμε ¼ φλ. τσ. κρέμα γάλακτος που έχουμε αφήσει για αρκετή ώρα εκτός ψυγείου. Προσθέτουμε επίσης λίγους κόκκους ανθού αλατιού.  Αρωματίζουμε προαιρετικά με 1 σφηνάκι σκούρο ρούμι.  Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

 
Σερβίρισμα
Μοιράζουμε τις καραμελωμένες φέτες του ανανά στα πιάτα, τοποθετούμε στη μέση κάθε μιας μια μπάλα παγωτό βανίλια, περιχύνουμε με λίγο butterscotch και απολαμβάνουμε.



Tips

  • Αν διαθέτουμε το ειδικό εργαλείο που αφαιρεί το κεντρικό σκληρό κομμάτι του ανανά, το χρησιμοποιούμε.  Αλλιώς, χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι γύρω γύρω από το σκληρό κομμάτι κάθε φέτας και το αφαιρούμε.  Χρειάζεται λίγη προσοχή για να μην σπάσουν οι φέτες του φρούτου στα δύο.
  • Αν δεν έχουμε βανίλια σε λοβό, αντικαθιστούμε με καλής ποιότητας φυσική βανίλια σε σκόνη ή φυσικό εκχύλισμα.  Εάν χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα, προσέξτε την ποσότητα γιατί είναι συμπυκνωμένο και εάν βάλετε πολύ, το αποτέλεσμα θα είναι πικρό.  Προσθέστε το σταδιακά και δοκιμάστε.  Προσπαθήστε να αποφύγετε τις κάψουλες με τη λευκή σκόνη των σουπερμάρκετ γιατί είναι χημική με απαίσιο, πολύ έντονο  τεχνητό άρωμα και είναι κρίμα να καταστρέψετε το τόσο φίνο γλυκό.
  • Εάν το butterscotch έχει σκληρύνει, το ζεσταίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων.  Εάν περισσέψει, το φυλάμε στο ψυγείο σε γυάλινο βάζο για λίγες μέρες.  Πριν το χρησιμοποιήσουμε ξανά το βγάζουμε από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν και το ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων πριν το σερβίρουμε. 

 

Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v