Σήμερα χαμογελάμε

Μια δροσερή ροζ γρανίτα από φράουλες για την πρώτη μέρα ελευθερίας
Σήμερα χαμογελάμε

της Αγάπης Μαργετίδη

Εδώ και μέρες έσπαγα το κεφάλι μου για το ποια να είναι η πρώτη συνταγή για τη σημερινή μέρα που σιγά σιγά επανερχόμαστε στην καθημερινότητα που τόσο μας έλειψε.  Πρώτη μέρα χωρίς αίτηση αδείας εξόδου, πρώτη μέρα που κάποια καταστήματα είναι ανοιχτά, πρώτη μέρα μετά από σχεδόν δυο μήνες που μπορούμε να βγούμε από το σπίτι χωρίς να δώσουμε λογαριασμό για το πού θα πάμε και τι θα κάνουμε.  Πρώτη μέρα μιας κάποιας επαναφοράς σε όσα ξέραμε.  Τη λέξη «κανονικότητα» δεν θα τη γράψω.  Δεν μου αρέσει.  Βαρέθηκα να την ακούω και να τη διαβάζω.  Δεν σημαίνει για όλους το ίδιο.  Και σίγουρα δεν θα μοιάζει καθόλου με ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. 

Γλυκό ήθελα για σήμερα.  Αρχικά σκέφτηκα να κάνω μεγάλο ταρατατζούμ, με ένα υπέροχο γλυκό που έχω καιρό να φτιάξω και δεν σας έχω δείξει ακόμα, με μους από σμέουρα και ελαφρύ παντεσπάνι.  Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, όμως έχει δουλίτσα και σήμερα δεν θέλουμε να κουραστούμε, ούτε να φάμε τον πολύτιμο χρόνο μας στην κουζίνα. Στο φινάλε, δεν έχω όρεξη για ταρατατζούμ.  Υπάρχουν άπειρα και δύσκολα προβλήματα που πρέπει να λυθούν.  Διαφορετικά για πολλούς συνανθρώπους μας και για πολλές ομάδες πολιτών και επαγγελματιών, διαφορετικά για τον καθένα, που όμως μας αφορούν όλους.  



 
Παρόλα αυτά, αποφάσισα πως αυτή την πρώτη μέρα ελευθερίας οφείλουμε να χαμογελάσουμε με ένα χαμόγελο πλατύ κι ας κρύβεται κάτω από τη μάσκα, άλλωστε το χαμόγελο της καρδιάς φαίνεται στα μάτια κι αυτά δεν κρύβονται από καμία μάσκα.  Το οφείλουμε σε μάς, το οφείλουμε στους γύρω μας, το οφείλουμε στους αγαπημένους μας, το οφείλουμε σ’ αυτούς που έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να είμαστε εδώ.  Γι’ αυτό έφτιαξα μια σούπερ γρανίτα φράουλα, πανεύκολη, ανάλαφρη και δροσερή, με ένα τουίστ.  Δεν θα είναι πολύ γλυκιά, θα είναι αρωματική αλλά και θα μας τσιμπήσει τη γλώσσα για να μας θυμίσει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε αναμενόμενο.   Θα είναι όμως και ροζ, για να δούμε σήμερα τη ζωή en rose. 

ΓΡΑΝΙΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙ

Σε ένα κατσαρολάκι φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό σε μέτρια φωτιά 150 ml νερό με 50 γρ. μέλι και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (περίπου 5 γύρους στον μύλο : το ζητούμενο είναι να καταλαβαίνουμε το άρωμα του πιπεριού, χωρίς όμως να υπερισχύει.  Σε κάθε περίπτωση δοκιμάζουμε).  Σιγοβράζουμε για περίπου 10΄, μέχρι το σιρόπι να πήξει ελαφρώς.  Απομακρύνουμε από την εστία και προσθέτουμε 5-6 φύλλα φρέσκου δυόσμου (ταιριάζουν και πολλά άλλα βότανα, όπως η λουίζα, ο βασιλικός και το εστραγκόν).  Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς και να αρωματιστεί από τον δυόσμο. Στο μεταξύ πλένουμε και καθαρίζουμε 500 γρ. φράουλες.  Κρατάμε μερικές και πολτοποιούμε τις υπόλοιπες με το σιρόπι, αφού το περάσουμε από σήτα για να απομακρύνουμε τον δυόσμο.  Βάζουμε τον πολτό σε δοχείο αποθήκευσης, μεταλλικό κατά προτίμηση, μεγέθους τέτοιου, ώστε ο πολτός να έχει πάχος 2-3 πόντους : όσο πιο λεπτό είναι, τόσο πιο γρήγορα θα είναι έτοιμη η γρανίτα.  Βάζουμε στην κατάψυξη και ανά δύο ώρες ξύνουμε τον πολτό με ένα πιρούνι για να σχηματιστούν σταδιακά κρύσταλλοι.  Ανάλογα με τη δύναμη του καταψύκτη και το πάχος του πολτού μέσα στο δοχείο, θα χρειαστεί να επαναλάβουμε την εργασία 3 ή 4 φορές.  Σερβίρουμε σε μπολ ή ποτήρια και συνοδεύουμε με τις φράουλες που κρατήσαμε και άλλα κόκκινα φρούτα (σμέουρα, μούρα, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, μύρτιλα, κλπ.).   

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v