Της άνοιξης

Παραμένουμε αισιόδοξοι φτιάχνοντας όμορφα και μοσχομυριστά γλυκά της άνοιξης
Της άνοιξης

της Αγάπης Μαργετίδη

Τι μπορώ να γράψω για τη φετινή άνοιξη που σήμερα κάνει την επίσημη είσοδό της μέσα στις αντιξοότητες;  Έχω ξεμείνει από λόγια.  Πάω να γράψω κάτι, μου φαίνεται άνευρο και κοινότοπο.  Τα έχουν πει άλλοι καλύτερα από μένα.  Επιχειρώ να αλλάξω πορεία και στο μυαλό μου επιτίθενται κατά μέτωπο δυσάρεστες σκέψεις.  Όχι, δεν θα τους επιτρέψω να περάσουν.  Τις διώχνω κακήν κακώς, κάνω στροφή επί τόπου και αυτό που πάω να γράψω στάζει σιρόπια. Δεν μπορώ τα δακρύβρεχτα.

Δεν έχει νόημα να παιδεύομαι άλλο, έκλεισα ήδη κάμποση ώρα προσπαθώντας. Θα αφήσω να μιλήσουν το φως, τα χρώματα, οι ευωδιές και η γλύκα.  Τα μικρά cakes που έφτιαξα για τη σημερινή μέρα είναι κουκλάκια ζωγραφιστά και μυρίζουν θεϊκά από το ροδόνερο, το λεμόνι και το κάρδαμο. 

Δεν θα μείνω όμως μόνο εκεί.  Μάζεψα κι όλες τις παλιότερες γλυκές συνταγές με ανοιξιάτικο άρωμα και σας τις προσφέρω σαν ένα πολύχρωμο μπουκέτο με λουλούδια.  Σας φιλώ κι ελπίζω να είστε όλοι καλά, αισιόδοξοι και δυνατοί.  Και πού είστε;  Η ζάχαρη μετρημένη!

ΜΙΚΡΑ CAKES ΜΕ ΡΟΔΟΝΕΡΟ & ΚΑΡΔΑΜΟ (νέα συνταγή)
Χάρμα οφθαλμών και ντελικάτη αίσθηση

 
Για 12 cakes.  Μπορείτε να φτιάξετε και ένα μεγάλο, όμως τι το καλύτερο από το να τα μοιραστείτε με τους γύρω σας, αυτούς με τους οποίους έρχεστε σε επαφή; Αφήστε τα στην πόρτα των γειτόνων σας, δώστε στο παιδί που σας φέρνει τα ψώνια ή στον υπάλληλο του σουπερμάρκετ που δουλεύει ασταμάτητα για να μη σας λείψει τίποτα, σε όποιον νομίζετε πως θα πάρει χαρά. 

Μίγμα cake : Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στη λειτουργία του αέρα. Στο μίξερ χτυπάμε με το φτερό 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο που έχουμε αφήσει πολλή ώρα εκτός ψυγείου με 100 γρ. ζάχαρη.  Χτυπάμε αρκετή ώρα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το βούτυρο.  Όσο γίνεται αυτό, σπάμε στο γουδί 12 λοβούς κάρδαμου για να απομακρύνουμε το περίβλημα.  Κονιορτοποιούμε όσο καλύτερα μπορούμε τα σποράκια.  Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 275 γρ. αλεύρι αμυγδάλου, 1 γεμάτο κ.γλ. baking powder, 1 πρέζα αλάτι και το κάρδαμο.  Ανακατεύουμε με το σύρμα για να διαλυθούν οι όποιοι σβώλοι και αφήνουμε στην άκρη.  Επανερχόμαστε στο χτυπημένο βούτυρο και προσθέτουμε ένα ένα 4 αυγά, χτυπώντας ενδιάμεσα στο μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν.  Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από 1 μέτριο λεμόνι και 1 κ.σ. ροδόνερο.  Προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υγρά, χτυπώντας ενδιάμεσα στο μίξερ.  Προς το τέλος το μίγμα θα σφίξει αρκετά, κι όταν γίνει αυτό, σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε τα τελευταία στερεά υλικά με σπάτουλα σιλικόνης.   Μοιράζουμε το μίγμα σε 12 αντικολλητικές θήκες για muffins (από σιλικόνη ή χάρτινες) και ψήνουμε για περίπου 30-35΄, μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό. 

Σιρόπι : Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 2 κ.σ. ζάχαρη, τον χυμό από ½ λεμόνι και 1 κ.σ. ροδόνερο.  Ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη.  Αμέσως μόλις βγάλουμε τα cakes από τον φούρνο τα τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα και μοιράζουμε το σιρόπι.  Μόλις τα cakes χλιάνουν λίγο τα ξεφορμάρουμε και τα βάζουμε σε σχάρα.

Γλάσο : Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 10 κ.σ. ζάχαρη άχνη με τον χυμό από ½ λεμόνι και προαιρετικά 1 σταγόνα κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.   Καλό είναι να βάζουμε τον χυμό σταδιακά για να έχουμε την πυκνότητα που θέλουμε.  Προσωπικά προτιμώ το γλάσο να μην είναι πολύ σφιχτό.  Περιχύνουμε τα cakes με το γλάσο και περιμένουμε μέχρι να στεγνώσει.  Διακοσμούμε με τριμμένα άψητα και ανάλατα φιστίκια Αιγίνης και αποξηραμένα βρώσιμα ροδοπέταλα. 

PISTACHIO SEMIFREDDO ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΟ ΣΙΡΟΠΙ 
Δροσιά και ευωδιά σαν σε κήπο με ρόδα



ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΟΥΣ ΜΕΛΙΟΥ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΒΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΒΑΝΤΑΣ
Η βελούδινη μους συναντά τα τραγανά μπισκότα και τα δυο μοσχομυρίζουν λεβάντα


 
CAKE ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ & ΛΕΒΑΝΤΑ
Το λεμόνι και η λεβάντα σε άλλο ραντεβού


 
CAKE ΜΕ ΘΥΜΑΡΙ,  ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ & ΜΕΛΙ
Για να έρθουμε λίγο πιο κοντά στο καλοκαίρι


 
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΑΛΜΥΡΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ & ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Γιατί χωρίς σοκολάτα δεν γίνεται


 
Σας χαιρετώ για σήμερα κι εύχομαι αυτή η τόσο περίεργη άνοιξη που ζούμε να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για όλους.  Καλή δύναμη. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v