Τι εστί βερίκοκο

Η ιστορία πίσω από την έκφραση και μία καταπληκτική συνταγή για ένα καλοκαιρινό κέικ με βερίκοκα
Τι εστί βερίκοκο

της Αγάπης Μαργετίδη

Τώρα θα σας δείξω εγώ τι εστί βερίκοκο.  Ωραία αρχίσαμε σήμερα, με απειλές.  Γιατί; Κάναμε κάτι κακό κυρία;  Όχι βρε παιδιά, απλώς μου φαίνεται πολύ αστεία αυτή η φράση.  Και στο κάτω κάτω, πόσο  απειλητικά μπορεί να είναι τα βερίκοκα, αυτά τα πανέμορφα, γλυκά και αρωματικά φρούτα;  Καθόλου, αν με ρωτάτε.  Αν ήταν έτσι οι σοβαρές απειλές και οι φοβέρες, δεν θα φοβόταν κανείς κανέναν.  Η προέλευση της φράσης πάντως είναι άγνωστη, επομένως και το αρχικό νόημά της. 

Αφήνω προσωρινά τις ψευτοαπειλές κατά μέρος και ετοιμάζομαι να σας δείξω τι εστί ένα καλοκαιρινό cake με φρέσκα, μυρωδάτα βερίκοκα για τα πρωινά και τα απογεύματά σας στις αυλές, τους κήπους, τις βεράντες.  Είναι ελαφρύ, πολύ αφράτο και καθόλου λιγωτικό.  Είναι και πολύ εύκολο στην εκτέλεσή του. 
 

CAKE ΜΕ ΒΕΡΙΚΟΚΑ

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό 110 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, 40 γρ. μέλι και 100 γρ. ζάχαρη, για αρκετή ώρα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το βούτυρο. Κατά διαστήματα σταματάμε το μηχάνημα και σπρώχνουμε το μίγμα με μία σπάτουλα σιλικόνης, από τα τοιχώματα στο κέντρο του κάδου. Αρωματίζουμε με βανίλια (τα σποράκια από 1/2 λουβί ή λίγες σταγόνες καλής ποιότητας essence), προσθέτουμε 3 αυγά και 125 γρ. στραγγιστό γιαούρτι και ανακατεύουμε λίγο ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.  Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις που το έχουμε απαραιτήτως κοσκινίσει με  1,5 κ.γλ. baking powder και μια γερή πρέζα αλάτι.  Τέλος, προσθέτουμε 90 γρ. σκόνη από αμύγδαλα (βλ. tips) και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα.  Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας αρκετό να περισσεύει περιφερειακά για να μπορέσουμε κατόπιν να το τραβήξουμε και να βγάλουμε το ψημένο cake από το ταψί.   Βάζουμε τη ζύμη και την ισιώνουμε με τη σπάτουλα.  Πλένουμε και αφαιρούμε τa κουκούτσιa από περίπου 5 βερίκοκα.  Κόβουμε κάθε μισό στη μέση.  Τοποθετούμε τις φέτες των βερίκοκων πάνω στη ζύμη σχηματίζοντας κολόνες που θα απέχουν περίπου 2 εκ. η μία από την άλλη.  Πιέζουμε πολύ  ελαφρά τα βερίκοκα, χωρίς όμως να τα βυθίσουμε μέσα στη ζύμη, γιατί στο ψήσιμο η ζύμη θα φουσκώσει γύρω τους και αν τα πιέσουμε πολύ θα εξαφανιστούν.  Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του cake με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για περίπου 40΄.  Μόλις βγάλουμε το cake από τον φούρνο, το αφήνουμε περίπου ένα δεκάλεπτο μέσα στο ταψί, κατόπιν το τραβάμε με το χαρτί, το ξεκολλάμε με προσοχή και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα. 

Tips

  • Οι ποσότητες των υλικών είναι για ένα μικρό σχετικά τετράγωνο ταψί των 23 εκ.  Εγώ διαθέτω ένα παραλληλόγραμμο 29 εκ. χ 21 εκ. και πολλαπλασίασα τις δόσεις επί 1,5 φορά.
  • Για να φτιάξετε σκόνη αμυγδάλου, αρκεί να κονιορτοποιήσετε τα αμύγδαλα στο multi με απότομες διακεκομμένες κινήσεις για να μην προλάβουν να βγάλουν τα έλαιά τους και λασπώσουν.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασπρισμένα αμύγδαλα, όμως τα αναποφλοίωτα είναι απείρως νοστιμότερα.
  • Το cake, λόγω των φρέσκων φρούτων σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή ζέστη, δεν κρατάει περισσότερο από 3 μέρες εκτός ψυγείου.  Δεν σας συνιστώ να το βάλετε στο ψυγείο γιατί θα πανιάσει, επομένως φροντίστε να το καταναλώσετε γρήγορα.  Νομίζω πως σε οποιονδήποτε κι αν το κεράσετε, θα το εκτιμήσει δεόντως.
Μόλις τελείωσα το cake, το φωτογράφισα, το δοκίμασα και ήταν σούπερ.  Πριν κλείσω το κείμενο για να σας το στείλω, είπα να κάνω άλλη μια ανασκαφή στο διαδίκτυο, μπας και ανακαλύψω κάποια πειστική εξήγηση για την προέλευση της επίμαχης φράσης.  Ορίστε, το βρήκα.  Μπορεί να κρύβει σεξουαλικό υπονοούμενο που χρησιμοποίησε ο Καραγάτσης στο μυθιστόρημα «10».  Τα κορίτσια της αυλής, λέει, τιτίβιζαν και χασκογέλαγαν : «… οι πιο μικρές σώπαιναν τάχα ντροπιασμένες‧ με την έκφρασή τους όμως άφηναν να εννοηθεί ότι κάτι ήξεραν από βερίκοκο, κι ας προσποιούνταν την πάπια …».  Μοναδικός Καραγάτσης! 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v