Ήλιε μου ήλιε μου βασιλιά μου

Καλωσορίζουμε το καλοκαίρι με δύο ηλιόλουστα επιδόρπια με γλυκό κρασί
Ήλιε μου ήλιε μου βασιλιά μου

της Αγάπης Μαργετίδη

Πάμπολλα τα ποιήματα και τα τραγούδια για τον ήλιο.  Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.  Σε όλες τις γωνιές της γης.  Σήμερα τον γιορτάζουμε περίλαμπρα αφού στέκεται στην ψηλότερη θέση του ουράνιου θόλου και ρίχνει επάνω μας γενναιόδωρα το μεγαλειώδες φως του και τη ζωογόνα ζεστασιά του.  Σήμερα είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου.  Σήμερα αρχίζει το καλοκαίρι. 

Έχω στο ψυγείο ένα μπουκάλι γλυκόπιοτο κρασί από τη Σάμο.  Το χρώμα του χρυσαφένιο, από τον ήλιο που χάιδευε τα σταφύλια όσο ωρίμαζαν.  Τα αρώματά του μεθυστικά, σαν τα φρούτα του ελληνικού καλοκαιριού.  Αυτό θα κάνω, σκέφτηκα. Έτσι θα γιορτάσω το θερινό ηλιοστάσιο. Το κρασί θα γίνει ζελέ, θα γίνει και σιρόπι για δύο ελαφριά και δροσερά επιδόρπια.  Εξαίσια και φίνα μέσα στην απλότητά τους, ακριβώς σαν το καλοκαίρι. 

Ανάλογα με το πώς θα στρώσετε το  τραπέζι σας, τι σκεύη θα χρησιμοποιήσετε και τι σερβίτσια, τα δύο επιδόρπια θα σταθούν τέλεια σε όλες τις περιστάσεις, από τις πιο ανέμελες, έως και τις πιο επίσημες.  Δεν απαιτούν καμία ιδιαίτερη δεξιότητα, συν τοις άλλοις γίνονται πολύ γρήγορα, σχεδόν χωρίς κόπο, όπως ακριβώς θέλουμε να κυλούν οι μέρες του καλοκαιριού.
 

ΖΕΛΕ ΑΠΟ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Για 4 άτομα.  Σε ένα μπολ μουλιάζουμε 4 φύλλα ζελατίνας (των 2 γρ. το καθένα) σε πολύ παγωμένο νερό (ακόμη καλύτερα αν προσθέσουμε και δυο παγάκια).  Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε 300 ml γλυκό κρασί, 60 ml νερό, τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime) και προαιρετικά 20 γρ. ζάχαρη (βλ. tips).  Μόλις το υγρό πάρει βράση, απομακρύνουμε το σκεύος από την εστία και προσθέτουμε τα φύλλα της ζελατίνας, αφού τα στύψουμε δυνατά.  Ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθεί η ζελατίνα και να ισομεριστεί.  Αφήνουμε να χλιάνει λίγο.  Βάζουμε στον πάτο 4 ποτηριών λίγα φρέσκα φρούτα του δάσους της επιλογής μας (σμέουρα, μύρτιλα, μούρα, φράουλες, φραγκοστάφυλα, κ.λπ) και γεμίζουμε τα ποτήρια με το ζελέ. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει το ζελέ. 

Tip
Το εάν θα βάλετε ζάχαρη εξαρτάται από το πόσο γλυκό είναι το κρασί που έχετε και φυσικά από το γούστο σας.  Το δικό μου κρασί που ήταν το Samos Vin Doux, με έντονα αρώματα και αρκετή γλυκύτητα, δεν χρειάστηκε καθόλου ζάχαρη.  Αντιθέτως, το ζελέ είχε ατόφια όλη τη γεύση του κρασιού.  Άλλοι επιδόρπιοι οίνοι είναι ημίγλυκοι και πιθανότατα να χρειάζονται λίγη  ζάχαρη.  Η επιλογή είναι μεγάλη, έχουμε πολύ αξιόλογα επιδόρπια κρασιά. 
 



ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΠΟΣΕ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΑΠΟ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

Για 4 άτομα.  Πλένουμε, σκουπίζουμε και κόβουμε στη μέση 12 βερίκοκα.  Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε 450 ml  γλυκό κρασί με 2 γεμάτες κ.σ. μέλι.  Επιλέγουμε ένα αρωματικό βότανο ή μπαχαρικό (βλ. tips) και το προσθέτουμε στο υγρό.  Μόλις διαλυθεί το μέλι και το μίγμα αρχίσει να σιγοβράζει, προσθέτουμε τα βερίκοκα και τα ποσάρουμε για 4΄- 6΄ αναλόγως του μεγέθους τους και του σταδίου ωρίμανσής τους, προσέχοντας να μην παραβράσουν : θα πρέπει ίσα ίσα να μαλακώσουν σαν κομπόστα.  Τα αφαιρούμε από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.  Δυναμώνουμε την ένταση της εστίας σε δυνατή και αφήνουμε το σιρόπι να πήξει και ο όγκος του να μειωθεί κάτω από τον μισό.  Το σουρώνουμε πάνω από το μπολ με τα βερίκοκα για να απομακρύνουμε το αρωματικό.  Παγώνουμε στο ψυγείο.  Σερβίρουμε τα ποσέ βερίκοκα δροσερά (όχι παγωμένα) με γιαούρτι ή παγωτό ή ελαφριά κρέμα chantilly.  Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα ωμά φιστίκια Αιγίνης και περιχύνουμε με λίγο σιρόπι. 

Tip
Οι επιλογές των αρωματικών είναι πάρα πολλές, όπως λουΐζα, αρμπαρόριζα, λεβάντα, θυμάρι, βασιλικός, μέντα, βανίλια, γαρύφαλλο, αστεροειδής γλυκάνισος.
 
Στο ψυγείο περιμένει άλλο ένα μπουκάλι από το ίδιο κρασί-νέκταρ.  Το ανοίγω, γεμίζω τα ποτήρια  και εύχομαι το φετινό καλοκαίρι να είναι για όλους μας γλυκό, απαλό, χρυσαφένιο, μεθυστικό.  Καλό καλοκαίρι!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v