Αγάπη είναι…

Μέρα που είναι, η Αγάπη γιορτάζει… την αγάπη, με μια απίθανη συνταγή για σου γεμιστά με κρέμα και φραμπουάζ.
Αγάπη είναι…
Ο τίτλος είναι λίγο παραπλανητικός. Δεν φαντάζομαι να περιμένετε από μένα να σας πω τι είναι αγάπη, κι ας με λένε Αγάπη. Τόσοι και τόσοι σπουδαίοι άνθρωποι έχουν προηγηθεί κι άλλοι τόσοι θα συνεχίσουν να γράφουν, να ζωγραφίζουν, να συνθέτουν και να τραγουδούν για την αγάπη, που το τι νομίζω εγώ πως είναι αυτό το μυστήριο συναίσθημα, είναι εντελώς περιττό. Βεβαίως, μυστήριο σίγουρα είναι‧ περί αυτού, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Αυτό πάντως που σίγουρα μπορώ να κάνω, είναι να σας το πω με ένα γλυκό. Ένα γλυκό αέρινο, λιμπιστικό, όμορφο και πολύ σέξι. Σου α λα κρεμ σας έφτιαξα για τη γιορτή του Βαλεντίνου του 2020. Με την ευκαιρία, το ξέρατε πως η γαλλική λέξη σου (chou) σημαίνει λάχανο; Το γλυκό «σου» (τα σουδάκια που τα λέμε εδώ) ονομάστηκε έτσι γιατί λέει, στην όψη μοιάζει με λάχανο. Εμένα δεν μου θυμίζει λάχανο, αλλά αφού έτσι νομίζουν οι Γάλλοι, εμένα μου περισσεύει. “Mon chou”, δηλαδή «λαχανάκι μου» είναι επίσης μια τρυφερή και ολίγον τι αστεία ερωτική προσφώνηση, κάπως σαν το “mon amour”, ενίοτε δε το λαχανάκι διπλασιάζεται σε “mon chouchou”. Δεν ξέρω τι νομίζετε εσείς, εμένα πάντως, δεν θα ήθελα να με φωνάζουν λαχανάκι μου κι ευτυχώς, δεν μου έχει συμβεί ποτέ!

Κατά τα λοιπά, η ζύμη των σου είναι απλούστατη και γρήγορη, ενώ δεν χρειάζεται ούτε μίξερ, ούτε τίποτα. Τα συγκεκριμένα τα έκανα αρκετά μεγάλα για να χωρέσουν μπόλικη κρέμα και σαντιγί, γιατί τι να σου κάνει μια μπουκιά; Εκτός αυτού, το μέγεθος προσφέρεται για πολλά παιχνίδια, υποθέτω πως καταλαβαίνετε τι εννοώ με αυτό!

Γεμιστά σου με κρέμα και φραμπουάζ
Για 12 μεγαλούτσικα σου

Η ζύμη: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 φλ. τσ. νερό, 113 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και 1 πρέζα αλάτι. Φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει εντελώς το βούτυρο χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και προσθέτουμε 1 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς η ζύμη. Απομακρύνουμε από την φωτιά και προσθέτουμε ένα-ένα 4 αυγά που έχουμε βγάλει αρκετές ώρες από το ψυγείο, ανακατεύοντας καλά κάθε φορά, ούτως ώστε η ζύμη να έχει απορροφήσει κάθε αυγό, πριν προσθέσουμε το επόμενο. Στο τέλος η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή, εντελώς λεία και γυαλιστερή. Μοιράζουμε τη ζύμη σε φόρμα για muffins (με διάμετρο κάθε θήκης περίπου 7 εκ.), είτε με δύο κουτάλια, είτε με κορνέ. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 35΄- 40΄, μέχρι τα σου να φουσκώσουν και να χρυσίσουν. Τα βγάζουμε από την φόρμα και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.



Η κρέμα: Ζεσταίνουμε 2 φλ. τσ. γάλα, το ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι και τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας (βλ. tips) μέχρι να γίνει χλιαρό. Χτυπάμε 4 κρόκους αυγών σε ένα μικρό μπολ (και αυτά τα αυγά θα πρέπει να έχουν βγει πολλή ώρα από το ψυγείο). Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε ½ φλ. τσ. ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι και 1/3 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, ανακατεύουμε με το σύρμα και πήζουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά. Απομακρύνουμε από την εστία και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών σε 2 δόσεις, ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα. Επιστρέφουμε το σκεύος στην φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να πήξει, μην σταματώντας να ανακατεύουμε με το σύρμα. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν πέφτει με δυσκολία από το σύρμα (βλ. tips). Την αδειάζουμε σε μεταλλικό μπολ, την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη που πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια για να μην σχηματιστεί πέτσα και μόλις γίνει χλιαρή, την παγώνουμε στο ψυγείο.

Η σαντιγί: Εκτός από την κρέμα γάλακτος (μία συσκευασία των 200 ml με 35 % λιπαρά)) που πρέπει να είναι πολύ κρύα, φροντίζουμε να παγώσουμε στο ψυγείο και τον κάδο του μίξερ, καθώς και τον αναδευτήρα (εάν χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρός, παγώνουμε το μπολ στο οποίο θα φτιάξουμε την σαντιγί και τους αναδευτήρες του μίξερ). Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (με λίγη ή καθόλου ζάχαρη : εγώ δεν έβαλα καθόλου, ενώ σε κάθε περίπτωση, μην βάλετε περισσότερες από 2 κοφτές κ.σ.) σε χαμηλή αρχικά ταχύτητα και όταν αρχίσει να πήζει, δυναμώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια και χτυπάμε μέχρι η κρέμα να σφίξει. Εδώ θέλει λίγη προσοχή γιατί το παρατεταμένο χτύπημα θα έχει σαν αποτέλεσμα να κόψει. Η σαντιγί πρέπει να είναι σφιχτή μεν, αλλά αέρινη. Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Η συναρμολόγηση: Με ένα οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού κόβουμε την κορυφή από τα σου και με την βοήθεια ενός κουταλιού αδειάζουμε τις βάσεις από την έξτρα ψίχα, προσέχοντας να μην τα τρυπήσουμε. Γεμίζουμε τις βάσεις με την κρέμα, μοιράζουμε από 2-3 φραμπουάζ, προσθέτουμε από μία γενναία κουταλιά σαντιγί, κλείνουμε με τα καπάκια, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και … Εδώ λέω να μην περιγράψω άλλο, έχουμε και μικρά παιδιά που μπορεί να μας διαβάζουν! Συμπληρώστε εσείς το κενό και γράψτε μου.



Tips
 Μην κάνετε έκπτωση στην βανίλια και κυρίως μην βάλετε βανιλίνη, είναι κρίμα. Σε περίπτωση που δεν έχετε φυσική βανίλια, τουλάχιστον αντικαταστήστε την με ένα καλό εκχύλισμα.
 Τα σωστά σου πρέπει να είναι σχεδόν κούφια στο εσωτερικό τους, δηλαδή η ζύμη θα πρέπει να έχει κολλήσει στα τοιχώματα. Γι’ αυτό θέλει προσοχή στο ψήσιμο: πρέπει να προθερμάνετε καλά τον φούρνο και σε καμία περίπτωση να μην ανοίξετε την πόρτα πριν περάσουν τουλάχιστον 30΄. Εάν τα σου ήταν μικρά, τότε θα ήταν εντελώς κούφια, όμως λόγω μεγαλύτερου μεγέθους, δεν αδειάζουν εντελώς, εξ ου και πριν τα γεμίσουμε, αδειάζουμε όση ζύμη έχει μείνει στο μέσον.
 Μπορείτε να ψήσετε τα σου μια μέρα πριν αλλά όχι περισσότερες, για να μην πανιάσουν. Η συναρμολόγηση βεβαίως θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ώρα που θα τα φάτε.
 Μην αφήσετε την κρέμα να σφίξει πάρα πολύ στην φωτιά γιατί θα συνεχίσει να πήζει στο ψυγείο. Στο τέλος θέλουμε μια κρέμα βελούδινη, σφιχτή μεν, αλλά όχι στόκο.
 Εάν για οποιονδήποτε λόγο η κρέμα δεν είναι εντελώς λεία και έχει σβόλους (εάν συμβεί αυτό σημαίνει ότι είτε τα αυγά ήταν παγωμένα και πέφτοντας μέσα στην ζεστή κρέμα ψήθηκαν, είτε ότι δεν ανακατεύτηκαν καλά), περάστε την από ψιλή σήτα.
 Αντί για φραμπουάζ μπορείτε να βάλετε φράουλες, μύρτιλα, μούρα κλπ.

Άντε λαχανάκια μου, και του χρόνου να είμαστε καλά, να γλυκαθούμε και πάλι!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v