Χαρούμενη Χρυσή Πρωτοχρονιά!

Η τελευταία συνταγή του 2018 φέρνει τους καλούς οιωνούς για τον καινούργιο χρόνο που έρχεται
Χαρούμενη Χρυσή Πρωτοχρονιά!

της Αγάπης Μαργετίδη

Μέρες τώρα σκεφτόμουν ποια θα είναι η τελευταία συνταγή για το 2018. Κιτάπια ανοιγόκλειναν, λίστες γράφονταν, σβήνονταν και ξαναγράφονταν. Tι να σας πω, χαμός.  Να είναι αλμυρή ή γλυκιά;  Μια βασιλόπιτα δεν θα ήταν κακή ιδέα.  Δεν μου αρέσει όμως να παίζω πολύ με τις βασιλόπιτες, ούτε με τα γιορτινά παραδοσιακά γλυκά γενικώς.  Γιατί πρέπει να τους βγάζουμε τα μάτια; Έγιναν δηλαδή καλύτερα τα μελομακάρονα με τη σοκολάτα,  οι κουραμπιέδες με τη μαρμελάδα, οι βασιλόπιτες με το γλάσο;  Δεν νομίζω.  Αντιθέτως βάρυναν χωρίς λόγο και αιτία και οι σοφές ισορροπίες τους χάθηκαν  στο όνομα του εκσυγχρονισμού, της μοντερνιτέ, ή δεν ξέρω κι εγώ ποιας άλλης ψευτοεξέλιξης.  Βεβαίως, δημοκρατία έχουμε, αν θέλετε σώνει και καλά να φάτε σοκολατένιο κουραμπιέ, ποια είμαι εγώ που θα σας εμποδίσει;    
Το θέμα όμως με την τελευταία συνταγή του χρόνου ακόμη δεν έχει λυθεί και πρέπει να βιαστώ.  Θέλω κάτι χειμωνιάτικο, πλούσιο σε γεύση και αρώματα, θέλω να είναι και γιορτινό.  Μάλλον προς το γλυκό με πάει ο δρόμος και κάπου εκεί θα κινηθώ.  Να μοιάζει λίγο και στη χρονιά που φεύγει, όπως την έζησα εγώ.  Εύκολη δεν ήταν, είχε όμως πολλές ευχάριστες στιγμές.  Όμορφες συναντήσεις με παλιούς και νέους φίλους.  Είχε λιγοστές και ολιγοήμερες, αλλά πολύ σφιχτές αποδράσεις και εκδρομές. Είχε εξερευνήσεις και πολύ νόστιμες ανακαλύψεις. Είχε δημιουργικότητα κι έμπνευση, ενθουσιασμό, αλληλοϋποστήριξη και ευχάριστες εκπλήξεις. 

Έτσι είναι και η τελευταία συνταγή του χρόνου που αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας.  Είναι πλούσια χωρίς να είναι λιγωτική, γιορτινή αλλά όχι παραφορτωμένη.  Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο cake που ίσως σε κάποιους να θυμίζει αμυδρά το εγγλέζικο Christmas Pudding, δεν έχει όμως καμία σχέση ως προς την υφή. Ενώ η αγγλική πουτίγκα είναι τόσο βαριά που δεν μπορείς να φας παραπάνω από δυό κουταλιές, αυτό το cake είναι πολύ αφράτο κι ας μην του φαίνεται.  Είναι συν τοις άλλοις πάρα πολύ εύκολο, δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε λερώνεις χίλια τσουμπλέκια.  Λίγο περισσότερο χρόνο μόνο παίρνει στον φούρνο γιατί ψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία.  Όσοι το δοκίμασαν το εξεθείασαν.    


 
ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ CAKE ΜΕ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΣΟΚΟΛΑΤΑ & ΡΟΥΜΙ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στη λειτουργία του αέρα.  Βουτυρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 28 εκ. περίπου και την βάζουμε στο ψυγείο.  Καβουρδίζουμε ελαφρά 1 ½ φλ. τσ. χοντροκομμένα φουντούκια (ή καρύδια ή pecans ή macadamia) και τα αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη. Ψιλοκόβουμε 150 γρ. ξερά βερίκοκα και 150 γρ. ξερά δαμάσκηνα.  Συμπληρώνουμε με 400 γρ. μικρά ανάμικτα ξερά φρούτα : cranberries, σταφίδες μαύρες και ξανθές,  βύσσινα ή ό,τι άλλο μας αρέσει π.χ. blueberries, κεράσια, κ.λπ.  Συνολικά θα πρέπει να έχουμε 700 γρ. ξερά φρούτα.  Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 150 γρ. βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε τα ξερά φρούτα,  το ξύσμα και τον χυμό από 2 πορτοκάλια,  ¾ φλ. τσ. μελάσα (ή πετιμέζι από σταφύλι ή ρόδι), ¾  φλ. τσ. καστανή ζάχαρη, ¾ φλ. τσ. μαύρο ρούμι (ή Grand Marnier ή brandy ή whisky), ¾ φλ. τσ. μαρμελάδα πορτοκάλι (ή νεράντζι ή περγαμόντο) και ¾ κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών της αρεσκείας μας π.χ. κανέλα, κάρδαμο, ginger, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο.  Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό για περίπου 5΄ μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη, αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τα φουντούκια  και μόλις κρυώσει εντελώς, προσθέτουμε 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης.  Κοσκινίζουμε 1 ½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 4 ½  κ.σ. σκόνη κακάο (χωρίς ζάχαρη), ¾ κ.γλ. baking powder, ¾ κ.γλ. baking soda και ½ κ.γλ. αλάτι.  Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε καλά.  Βγάζουμε τη βουτυρωμένη φόρμα από το ψυγείο, την πασπαλίζουμε με κακάο, την αναποδογυρίζουμε και την τινάζουμε καλά να φύγει το περίσσιο κακάο.  Ρίχνουμε το μίγμα του cake και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 90΄.  Αφήνουμε το cake να κρυώσει μέσα στην φόρμα.  Το τρυπάμε με ένα καλαμάκι για σουβλάκι μέχρι κάτω σε όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε σταδιακά ½ φλ. τσ. μαύρο ρούμι (ή το ίδιο αλκοόλ που βάλαμε στη ζύμη).  Μόλις το αλκοόλ απορροφηθεί εντελώς ξεφορμάρουμε το cake και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. 

Κάπου εδώ θα σας αφήσω για φέτος.  Σας εύχομαι από καρδιάς να υποδεχτείτε τη νέα χρονιά με χαρά, αισιοδοξία, υγεία και αγάπη.  Να είναι το μυαλό σας σε εγρήγορση και οι δρόμοι σας ανοιχτοί.  Χαρούμενη Χρυσή Πρωτοχρονιά!   

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v