Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει ...

Η Αγάπη κερνάει μικρά cakes με καφέ και καρύδια για να γλυκάνει τον Φλεβάρη
Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει ...

Της Αγάπης Μαργετίδη

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, λέει η σοφή παροιμία. Σήμερα Σάββατο 23 Φεβρουαρίου που σας γράφω, φλεβίζει κανονικότατα και καλοκαίρι δεν μυρίζει με τίποτα.  Καμία σχέση βέβαια με τα όσα τρομερά και φοβερά είχαν αρχικά προβλέψει οι εθνικοί μας μετεωρολόγοι που το ‘χουν συνήθειο να σπέρνουν πανικό για ψύλλου πήδημα. Βρέχει, έχει αέρα και κρύο αρκετό αλλά τα ειδικά καρφιά που έχω προμηθευτεί για τις μπότες μου μάλλον κι αυτή την φορά στο συρτάρι θα μείνουν.  Τα είχα παραγγείλει εδώ και κάτι χρόνια αφού είχα κοντέψει να σκοτωθώ στα παγωμένα πεζοδρόμια  της Πατησίων με κάτι λίγα χιόνια που είχε ρίξει εκείνον τον χειμώνα, αλλά ο νόμος του Μέρφι πάλι επαληθεύτηκε αφού από τότε, χιόνι γιοκ.  Όλα κι όλα όμως, από εξοπλισμό σκίζω!

Τι κρίμα, κατά πώς φαίνεται δεν θα δούμε σκιέρ να κάνουν σλάλομ με φόντο την Ακρόπολη.  Το γλυκάκι βεβαίως το τραβάει ο καιρός  κι έτσι σήμερα έφτιαξα λίγα muffins με τα τελευταία καρύδια της σεζόν και με καφέ μυρωδάτο που είναι ταμάμ για τις τελευταίες αναλαμπές του χειμώνα. 
 
 
MUFFINS ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ & ΚΑΦΕ
 
Για 12 μετρίου μεγέθους τεμάχια.  Φτιάχνουμε 2/3 φλ. τσ. δυνατό καφέ (κατά προτίμηση espresso ή αλλιώς φίλτρου) και τον αφήνουμε να κρυώσει.  Προετοιμάζουμε τα στερεά υλικά, κοσκινίζοντας 1 2/3 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κ.γλ. baking powder, ½ κ.γλ. baking soda, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γλ. σκόνη κανέλα και 1/3 κ.γλ. σκόνη γαρύφαλλο.  Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό, 85 γρ. μαλακωμένο βούτυρο με 2/3 φλ. τσ. ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει (η διαδικασία θα κρατήσει λιγότερο εάν χρησιμοποιήσουμε την πιο λεπτή caster sugar).  Κατά διαστήματα σταματάμε το μίξερ και σπρώχνουμε με σπάτουλα το μίγμα από τα τοιχώματα προς το κέντρο του κάδου.  Προσθέτουμε ένα-ένα 2 αυγά και ανακατεύουμε κάθε φορά.  Προσθέτουμε ½ κεσέ στραγγιστό γιαούρτι και ανακατεύουμε.  Χτυπώντας πάντα σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε εναλλάξ τα στερεά υλικά και τον καφέ, αρχίζοντας και τελειώνοντας με τα στερεά υλικά.  Σταματάμε το μηχάνημα και προσθέτουμε ½ φλ. τσ. χοντροκομμένα καρύδια.  Μοιράζουμε το μίγμα στις θήκες των muffins.  Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη με ½ κ.γλ. σκόνη κανέλα και ¼  κ.γλ. σκόνη γαρύφαλλο και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του κάθε muffin : αυτό θα κάνει μια πολύ νόστιμη κριτσανιστή κρούστα.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για περίπου 20΄-25΄.  Στα 20΄ δοκιμάζουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού για να δούμε εάν τα muffins έχουν ψηθεί μέχρι μέσα, γιατί είναι σημαντικό να μην παραψηθούν.  Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5΄ μέσα στη θήκη τους και μετά τα ξεφορμάρουμε και τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα για να  κρυώσουν εντελώς.  Τα απολαμβάνουμε είτε σκέτα, είτε με λίγη χτυπημένη κρέμα σε ελαφριά chantilly που έχουμε αρωματίσει με λίγο δυνατό καφέ (½ φλ. του espresso – κρυωμένου στο ψυγείο –  για 100 ml κρέμας). 
 
 
Tips
 
  • Δεν είναι όλες οι θήκες για muffins ίδιες.  Υπάρχουν σε πολλά μεγέθη.  Οι δικές μου φόρμες είναι από σιλικόνη, πράγμα που σημαίνει πως δεν χρειάζονται βουτύρωμα και αλεύρωμα, ενώ η κάθε θήκη έχει διάμετρο 5 εκ.
  • Αν θέλουμε η chantilly να σταθεί για πολλή ώρα, βάζουμε κόκκους στιγμιαίου καφέ που διαλύεται στην κρέμα αμέσως.  Δεν το προτιμώ επειδή για μένα – αλλά και για άπαντες τους φίλους του καφέ –  ο στιγμιαίος καφές, καφές δεν είναι (και κουβέντα δεν σηκώνω επ’ αυτού!). Φτιάχνοντας λοιπόν την chantilly με espresso, δεν θα σφίξει πολύ, ούτε και θα κρατήσει τον όγκο της για πολλή ώρα, θα είναι όμως εξαιρετική σε γεύση και πολύ αέρινη σε υφή.  Γι' αυτόν τον λόγο φτιάξτε την ποσότητα για τα muffins που σκοπεύετε να καταναλώσετε άμεσα και ξαναφτιάξτε για τα υπόλοιπα.  Στο κάτω κάτω η διαδικασία δεν παίρνει παραπάνω από 5΄. 
 
 
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v